Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη
Ο πρόεδρος, ο μαφιόζος και η κοκαΐνη Εκτύπωση E-mail
26.04.10

Τρία συμβόλαια θανάτου, του προέδρου της Σερβίας, του αρχηγού της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητούνται και δυόμισι τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκε, είναι η ταυτότητα της επιχείρησης «βαλκάνιος πολεμιστής», η οποία ξεδιπλώνεται στο Βελιγράδι, αλλά αγγίζει και την Ελλάδα.

Ολα άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και οδήγησαν τις λιμενικές αρχές της Ουρουγουάης στην κατάσχεση 2.174 κιλών κόκκας και στη σύλληψη σέρβων υπηκόων. Ακολούθησε άλλη μία κατάσχεση μισού τόνου κοκαΐνης στην Αργεντινή, με εμπλεκόμενους Σέρβους και η σύλληψη δεκάδων υπόπτων στη Σερβία. Ταυτόχρονα, άρχισαν και οι απειλές κατά της ζωής του μεταρρυθμιστή προέδρου Μπόρις Τάντιτς, γνωστού πολέμιου των μαφιόζικων κυκλωμάτων. Οσο προχωρούσε η ανάκριση, όσο πλήθαιναν οι κατηγορούμενοι, τόσο εντείνονταν οι απειλές, για να φτάσουμε την περασμένη εβδομάδα στην ανακοίνωση του σέρβου υπουργού Δικαιοσύνης, Σλόμποταν Ομεν, σύμφωνα με την οποία οι μαφιόζοι είχαν βάλει μπροστά σχέδιο δολοφονίας του προέδρου και άλλων υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών. Οι αρχές κατέσχεσαν σε βίλα στο Βελιγράδι σχεδιαγράμματα και ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή, παρόμοιο με αυτό που δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003 από μαφιόζους ο τότε πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Ομεν φωτογράφησε ως εγκέφαλο τον μαυροβούνιο επιχειρηματία Ντάρκο Σάριτς, που διαφεύγει της σύλληψης και καταζητείται. Ο Σάριτς πήρε τη σερβική υπηκοότητα το 2005 και μέσω του δικηγόρου του δηλώνει αθώος και απειλεί με μηνύσεις. Ο αρμόδιος εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι είναι αρχηγός μιας πανίσχυρης εγκληματικής οργάνωσης που έχει μεταφέρει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατ. Αμερική και πως ξεπλένει τα κέρδη του επενδύοντας στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες του Βελιγραδίου, ξεπλύθηκαν πάνω από πέντε δισ. ευρώ που επενδύθηκαν σε ξενοδοχεία, ακίνητα, παραγωγικές επιχειρήσεις στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως η υπόθεση πήρε άλλη διάσταση όταν αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Blic» ότι ο Σάριτς χρησιμοποιούσε ως βάση για τη διακίνηση των ναρκωτικών και το ξέπλυμα των χρημάτων το Μαυροβούνιο, σε συνεργασία με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μαφιόζοι είχαν μόνη δέσμευση να επανεξάγουν όλες τις ποσότητες ναρκωτικών προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Εδώ, μάλλον δεν ασχολείται κανείς με το θέμα. Αλλωστε, η χώρα έχει ανάγκη επενδύσεων για να ξεπεράσουμε την κρίση.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5111&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote