Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Παραμένουμε στην ευρωζώνη»
«Παραμένουμε στην ευρωζώνη» Εκτύπωση E-mail
25.04.10

Την βεβαιότητα ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα λειτουργήσει εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου,λίγο μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .

Ο Έλληνας υπουργός βρήκε σύμμαχο στις διαπιστώσεις αυτές τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία στον σωστό δρόμο».

 

«Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα», δήλωσε ο κ. Καν συμπληρώνοντας ότι «από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν.

 

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι «συζητήσεις θα ολοκληρωθούν έγκαιρα για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας» και ήταν ξανά ιδιαίτερα θετικός στις διατυπώσεις του: «Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

Παράλληλα, ο κ.Παπακωνστανίνου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

 

Ωστόσο, πέρα από τις δημόσιες αβροφροσύνες, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του ΔΝΤ στις συζητήσεις τους με τον κ. Παπακωνσταντίνου τηρούν αμείλικτη στάση ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

 

Σημεία τριβής στις «διαπραγματεύσεις» ΔΝΤ - ελληνικής πλευράς φέρεται να είναι η μείωση των συντάξεων και των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα καθώς και η απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο.

 

Βαριά σκιά στις δηλώσεις Στρος Καν - Παπακωνσταντίνου έχουν πάντως ρίξει οι νέοι γερμανικούς όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Σόϊμπλε, αλλά και την τοποθέτηση της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. (Βλ. σχετικό άρθρο).

Ο υπουργός τόνισε ότι όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους, ενώ δήλωσε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν παρατηρείται μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας και για αυτό χρειάζεται ευρύτερος χειρισμός σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
    
Υπογράμμισε, επίσης,  ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προχωρήσει παράλληλα με αυτή που θα προέρχεται από την ΕΕ, αναφέρθηκε στην "κατάσταση που κληρονομήσαμε" από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τόνισε τη σημασία που έχει για τις αγορές το γεγονός ότι "καθάρισαν" τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού εκτίμησε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν έγκαιρα, επεσήμανε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως ανέφερε, ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.
ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5109&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote