Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παπανδρέου: «Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα»
Παπανδρέου: «Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα» Εκτύπωση E-mail
23.04.10

Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4 μονάδες παραμένει ίδιος και δεν αλλάζει, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από την Eurostat στο 13,6% από το 12,7%.

Τη σχετική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκάλεσε για να ενημερωθεί, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε, μετά τη σημερινή εξέλιξη, πού θα κρυφτούν «οι γνωστοί ύποπτοι», εκείνοι που έλεγαν το 2009 ότι το έλλειμμα είναι μονοψήφιο και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει το 9%.

Και κατονόμασε την ΝΔ ως εκείνη την πολιτική δύναμη που προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «έγκλημα για τη χώρα», αυτό που συνέβη την περίοδο από το 2004 έως το 2009, αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, μετά από πολλούς μήνες, μιας μεγάλης μάχης, ότι έχουμε πετύχει πολλά. Αναγνωρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό, όπως είπε, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα, που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Και είναι, πρόσθεσε, ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες.

Τόνισε δε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα λέγονται γύρω από αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξ αιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ.

Για το μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σήμερα, ανέφερε, επίσης, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι «επί τω έργω».

Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως «περίοδο έκτακτης ανάγκης» και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Και έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη «διαχείριση».

Πιθανός δανεισμός στις 19 Μαΐου

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχρυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΕ μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του σημερινού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, άτυπου υπουργικού συμβουλίου στην διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θέλει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος - και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου - αν και πρόσθεταν ότι για τη χώρα οι δρόμοι είναι ή η αγορά ή ο μηχανισμός.

Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα «μαξιλάρι» 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η «αντιπολίτευση» στη ΝΔ.

Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή «για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του», έλεγαν ότι καλό είναι αυτό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5101&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote