Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αμερικανοί - δημοσκόπηση: Οχι άλλη χρονιά στο Ιράκ
Αμερικανοί - δημοσκόπηση: Οχι άλλη χρονιά στο Ιράκ Εκτύπωση E-mail
11.04.07
Αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ζητούν και οι Αμερικανοί, μετά τους Ιρακινούς, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας τη θεωρεί πρόωρη, παρότι ο ιρακινός λαός πληρώνει ακριβά την αμερικανική κατοχή.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και ο τερματισμός της αμερικανικής κατοχής ήταν κεντρικά θέματα στη μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση που έγινε τη Δευτέρα στη χώρα. Χθες, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 58% των πολιτών επιθυμεί να επιστρέψουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, πριν περάσει ένας χρόνος.

Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» χαρακτηρίζει τη δημοσκόπηση ως διάθεση των Αμερικανών να παραδοθούν στο Ιράκ, στάση εντελώς αντίθετη από τη διακηρυγμένη του προέδρου Μπους πως δεν θα υποχωρήσει. Χθες, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προειδοποίησε πως μια αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ «χωρίς ακριβές χρονοδιάγραμμα» θα συνέβαλε στην «αύξηση της βίας». Αν φύγουν «χωρίς να έχουν προετοιμαστεί οι κατάλληλες συνθήκες για να εξασφαλιστεί ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, ικανή να διαχειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις και ιρακινή δύναμη, ικανή να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα, το μόνο που θα γίνει είναι να επιδεινωθεί το πρόβλημα, να αυξηθεί η βία και να επιδεινωθεί η ενδοϊρακινή σύγκρουση», δήλωσε ο βασιλιάς. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα του Ιράκ είναι «πως οι ίδιοι οι Ιρακινοί είναι διαιρεμένοι σ' αυτούς που υποστηρίζουν τους Αμερικανούς και τους συνεργάτες τους, σ' αυτούς που αντιστέκονται στους Αμερικανούς και τους θεωρούν κατακτητές και σε αυτούς που επιδιώκουν να πλήξουν την πολιτική διαδικασία και τις προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση». Κατά τον Αμπντάλα, αυτή η τελευταία ομάδα «επιδιώκει επίσης να υπονομεύσει την ενότητα των Ιρακινών ενθαρρύνοντας τις συγκρούσεις και πραγματοποιώντας τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των αμάχων».

Ο πρωθυπουργός Νουρί αλΜαλίκι ισχυρίστηκε χθες ότι δεν χρειάζεται χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, επειδή όλοι «δουλεύουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε» για τον σκοπό αυτό. Ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας που επισκέφτηκε το Ιράκ δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από το Ιράκ βάσει χρονοδιαγράμματος που θα αποφασιστεί από κοινού με τους συμμάχους της. Χθες, στο κέντρο της Βαγδάτης ξέσπασε ολοήμερη μάχη μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων από τη μία και ενόπλων από την άλλη.

Τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 Αμερικανοί τραυματίστηκαν. Σε όλη τη χώρα σκοτώθηκαν χθες 28 Ιρακινοί. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε από γυναίκα καμικάζι στη συνοικία Μουκνταντίγια. Η γυναίκα πήγε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα και ανατινάχτηκε σε ουρά νεαρών που περίμεναν να πάρουν έντυπο πρόσληψης από την αστυνομία. Σκοτώθηκαν 16 άτομα και τραυματίστηκαν 32. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τον θάνατο 3 στρατιωτών τους. Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ έχει φτάσει τους 3.285.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 17.04.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote