Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Eurocontrol: Κανονικά οι πτήσεις από Πέμπτη
Eurocontrol: Κανονικά οι πτήσεις από Πέμπτη Εκτύπωση E-mail
22.04.10

Σε κανονικές συνθήκες θα επιστρέψει η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη την Πέμπτη, μετά από μία εβδομάδα αυστηρών περιορισμών λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

"Αναμένεται ότι σχεδόν το 100% της εναέριας κυκλοφορίας θα αποκατασταθεί στην Ευρώπη την Πέμπτη", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Eurocontrol. Η Eurocontrol σημείωσε ότι αναμένει 22.500 πτήσεις, ή το 80% να πραγματοποιηθούν σήμερα σε σχέση με τις 28.000 που θα είχαν προγραμματιστεί υπό κανονικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, ολόκληρος σχεδόν ο εναέριος χώρος της Ευρώπης κάτω των 20.000 ποδιών είναι διαθέσιμος, με περιορισμούς σε ορισμένες μόνο περιοχές όπως η Φινλανδία και κάποια τμήματα της βόρειας Σκοτίας.  Η υπερτλαντικές πτήσεις έχουν επιστρέψει στο κανονικό, με 338 πτήσεις να φτάνουν στην Ευρώπη την Τετάρτη.

Από την Τετάρτη εκτελούνται δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Παρισιού, στα περισσότερα της Γερμανίας και μόνο τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ήδη η Aegean πραγματοποίησε στη μία το μεσημέρι την πτήση Αθήνα-Λονδίνο και το αεροσκάφος αναμένεται να αναχωρήσει από το Χήθροου στις 16:00 τοπική ώρα. Επίσης σήμερα θα εκτελέσει δύο δρομολόγια προς Παρίσι με επιστροφή, ενώ για τις 12 το βράδυ τοπική ώρα θα αναχωρήσει από το Λονδίνο έκτακτη πτήση προς Αθήνα. Επίσης κανονικά εκτελούνται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα δρομολόγια προς Μόναχο, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη.

Ο εναέριος χώρος πάνω από το αρχιπέλαγος των νησιών Σέτλαντ και Ορκάδες, βόρεια της Σκοτίας, θα κλείσει από την Τετάρτη το απόγευμα εξαιτίας της παρουσίας στην ατμόσφαιρα μεγάλης πυκνότητας τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA).

Οι πτήσεις θα απαγορευθούν μεταξύ 12:00 GMT και 18:00 GMT (15:00 και 21:00 ώρα Ελλάδας), διότι η συγκέντρωση τέφρας σε αυτήν τη ζώνη του εναέριου χώρου της Βρετανίας κρίθηκε ότι ξεπερνά το ποσοστό που εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων, σημείωσε η CAA.

"Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι ακόμα παρόν", εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο μία εκπρόσωπος της CAA. "Τα αεροπλάνα επιτρέπεται να πετούν δια μέσου της ηφαιστειακής τέφρας αλλά σε συγκεκριμένο ύψος, όμως εδώ η πυκνότητα είναι μεγαλύτερη", πρόσθεσε.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας θα επανεξετάσει την κατάσταση στις 17:00 GMT (20:00 ώρα Ελλάδας) και η CAA θα αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι αυτή τη ζώνη του εναέριου χώρου.

Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, το μεγαλύτερο της Φινλανδίας, έκλεισε και πάλι την Τετάρτη από τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνει κλειστό ως τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας Finavia.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, εκτιμούμε ότι οι περιορισμοί στις πτήσεις θα διαρκέσουν και πέραν των 18:00 GMT" στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι καθώς και σε τέσσερα ακόμα αεροδρόμια της χώρας. Αντίθετα τα αεροδρόμια Πόρι και Ταμπέρε-Πιρκάλα θα κλείσουν από τις 18:00 GMT (21:00 ώρα Ελλάδας), ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξει το αεροδρόμιο Μαρίενχαμ, σύμφωνα πάντα με την Finavia.

Στο μεταξύ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Δανίας Naviair ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος της Δανίας θα παραμείνει ανοιχτός ως αύριο στις 6:00 GMT (09:00 ώρα Ελλάδος).

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε ότι αναμένεται να επιστρέψει στην κανονική κυκλοφορία της την Παρασκευή. "Η SAS προβλέπει μία κανονική κυκλοφορία για την Παρασκευή 23 Απριλίου", ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία ελπίζει να πραγματοποιήσει σχεδόν το 75% των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Απριλίου. "Όλα οι τερματικοί σταθμοί της SAS στην Σκανδιναβία θα ανοίξουν την Πέμπτη, όπως σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια", αναφέρει η σκανδιναβική εταιρεία σε ανακοίνωση της.

Οι κύριες αεροπορικές εταιρείες του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι ξαναρχίζουν όλες τις πτήσεις τους με προορισμό την Ευρώπη. Οι εταιρείες αυτές χθές ανακοίνωσαν ότι έχασαν από τις ματαιώσεις των πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Από το γειτονικό εμιράτο του Αμπου Ντάμπι η αεροπορική εταιρεία Etihad Airlines ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις προς την Ευρώπη ξανάρχισαν κανονικά ενώ τέλος και η εταιρεία του Μπαχρέιν, η Gulf Air, ανακοίνωσε ότι "όλες οι πτήσεις γίνονται κανονικά".
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5098&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote