Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέο χτύπημα στην Αλ Κάιντα
Νέο χτύπημα στην Αλ Κάιντα Εκτύπωση E-mail
22.04.10

Ως «πιθανόν καταστροφικό χτύπημα» στην Αλ Κάιντα χαρακτήρισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη δολοφονία δύο ηγετικών στελεχών της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, ενώ χθες σε μια άλλη επιδρομή οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν ακόμα ένα στέλεχος της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε πρόσφατα ότι ο Μπιν Λάντεν συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της και απ΄ ό,τι φαίνεται αυξάνει την πίεση που ασκεί στην Αλ Κάιντα την ώρα που στο Ιράκ γίνονται προσπάθειες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου δεν προέκυψε σαφής νικητής.

Την Κυριακή σε μια συντονισμένη επίθεση αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων σε πόλη κοντά στο Τικρίτ, εντοπίσθηκαν σε σπίτι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Αγιούμκπ αλ-ΜΚάσρι και ο Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκντάτι αρχηγός οργάνωσης που συνεργάζεται με το δίκτυο του Μπιν Λάντεν. Χθες σε επίθεση στη βόρεια επαρχία Νινεβά, σκοτώθηκε ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, γνωστός ο Αμπού Σουχάιμπ, υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα στην περιοχή.

Ο πληροφοριοδότης
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, οι πληροφορίες που βοήθησαν στον εντοπισμό των καταζητούμενων προήλθαν από στέλεχος της Αλ Κάιντα που είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα. Οι Ιρακινοί μοιράστηκαν τις πληροφορίες με τους Αμερικανούς και σχεδιάστηκαν οι επιχειρήσεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, του οποίου ο κομματικός σχηματισμός που ηγήθηκε στις πρόσφατες εκλογές ήρθε δεύτερος, όμως ο ίδιος επιμένει ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση- μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει ούτε αυτός ούτε ο αντίπαλός του Αγιάντ Αλάουι.

Οι αναλυτές όμως δεν δείχνουν να συμμερίζονται την ικανοποίηση των αρχών ασφαλείας για τις πιθανότητες να περιορισθεί η δραστηριότητα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Οπως έδειξε μάλιστα πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα στην επιθεώρηση «Μελέτες ασφαλείας», «δεν αποτελούν αποτελεσματική αντιτρομοκρατική στρατηγική» οι δολοφονίες ηγετικών στελεχών τρομοκρατικών ομάδων, ιδιαίτερα θρησκευτικών. «Οι ομάδες στις οποίες οι ηγέτες δεν αποτελούν στόχο κρατικών δυνάμεων εξασθενούν πιο γρήγορα από τις ομάδες των οποίων οι ηγέτες εχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί. Ο αποκεφαλισμός τους, μάλιστα, αποδεικνύεται αντιπαραγωγικός, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλες θρησκευτικές ή αποσχιστικές οργανώσεις».
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5097&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote