Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα μεγάλα διλήμματα Παπανδρέου
Τα μεγάλα διλήμματα Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
21.04.10

Την επικείμενη προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προανήγγειλε εμμέσως χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας παράλληλα να αμβλύνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη από τη συμμετοχή σε αυτόν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό», τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου και χαρακτήρισε υποχρέωσή του να λάβει αποφάσεις για να διορθώσει όχι μόνον «τις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή», αλλά και «τις παθογένειες ενός ιστορικού κύκλου 35 ετών».

Σημειώνεται μάλιστα ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό -διά του κ. Γ. Πεταλωτή- το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και στον ιδιωτικό τομέα (αν προφανώς το απαιτήσουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ). «Το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευθεί μόνο για το 2010», απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά πληροφορίες πάντως, έως χθες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ληφθεί η οριστική απόφαση για τον χρόνο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης. Κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται την άμεση ενεργοποίησή του -δηλαδή τα επόμενα 24ωρα- προκειμένου να «τελειώσει», όπως λένε, «το ευτελιστικό για τη χώρα σίριαλ των σπρεντ». Αντιθέτως, άλλα στελέχη του Μαξίμου θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε καθόλου με τους τεχνοκράτες και ότι όλα τα μέτρα τής επιβλήθηκαν, γεγονός που εκτιμούν ότι θα έχει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ερμηνευθεί και η εσπευσμένη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, που σημειωτέον έγινε με τον παράδοξο τρόπο της αποστολής «σημείων από τις συναντήσεις και τις συσκέψεις του». Η κίνησή του είχε διπλό στόχο: Πρώτον, να απαντήσει εγκαίρως στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα μπορούσε -και μπορεί- να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Και, δεύτερον, να δώσει τέλος στην αμηχανία που εν συνόλω εκπέμπουν οι υπουργοί της κυβέρνησης για τον ρόλο που θα έχουν αφ’ ης στιγμής αρχίσουν να ασκούν επιτροπεία οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

«Θα ήμασταν ήδη στο ΔΝΤ και μάλιστα χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας», είπε σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός. Κατήγγειλε μάλιστα τον κ. Αντ. Σαμαρά ότι «παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο καθώς δήθεν δεν θυμάται ότι η Ν.Δ. εγκατέλειψε το σκάφος λίγο πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο». «Ανεδαφική» χαρακτήρισε και την επιχειρηματολογία της Αριστεράς, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι «μόνη της έσκαψε τον λάκκο της βάζοντας το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε: «Το είχα πει ευθαρσώς στους εταίρους μας, ότι αν δεν στηρίξουν τη χώρα, θα υποχρεωθούμε να καταφύγουμε στο ΔΝΤ στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε ή θα δανειζόμασταν με δυσβάστακτους όρους. Επομένως δεν υπήρξε μπλόφα».

 

Προειδοποιητικά μηνύματα όμως θέλησε να στείλει ο κ. Παπανδρέου και στο εσωτερικό του κόμματός του. «Οσοι επιχειρούν να πλήξουν τις σχέσεις αλήθειας και εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση με τους πολίτες ας κάνουν στην άκρη», είπε, ενώ σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα σε ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις ο μεν κ. Ν. Αλευράς είχε υποστηρίξει ότι «η συμμετοχή της Ε.Ε. θα είναι δευτερεύουσα (σε σχέση με του ΔΝΤ)», ο δε κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είχε ευθαρσώς καλέσει την κυβέρνηση να μη δεχθεί τον μηχανισμό «με κατεβασμένα χέρια», διότι, όπως είπε, «το DNA του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντέξει την ατζέντα του ΔΝΤ ως έχει». Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε και χθες το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά για πρώτη φορά απέδωσε τα σενάρια σε «ορέξεις κάποιων να συμμετάσχουν στην εξουσία»...

 

Σύσκεψη για κατάργηση 30 φορέων

 

Την κατάργηση 30 δημοσίων φορέων και οργανισμών θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι ενδεχομένως θα παυθούν από τις θέσεις τους και πόσοι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες από τους 1.500 και πλέον που εργάζονται σε αυτούς.

 

Κατά πληροφορίες της «Κ» σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο (με τη συμμετοχή των κ. Χ. Παμπούκη, Γ. Ραγκούση, Φ. Σαχινίδη και Σ. Λύτρα) λόγω του οικονομικού οφέλους που διαπιστώθηκε ότι θα προκύψει από τις δρομολογούμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, αποφασίστηκε να επισπευσθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά τα τεράστια νομικά προβλήματα που έχουν ήδη εντοπισθεί στο όλο εγχείρημα σχετικώς με τις περιουσίες και το προσωπικό τους.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5095&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote