Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τηλεφωνική συνομιλία Χριστόφια - Έρογλου
Τηλεφωνική συνομιλία Χριστόφια - Έρογλου Εκτύπωση E-mail
20.04.10

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος Χριστόφιας μετέφερε στον κ. Ερογλου την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Ερογλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια για την επικοινωνία και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.

Εξάλλου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι κύριοι Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συμφώνησαν να είναι σε επαφή για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο ΟΗΕ επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτιν Νεζίρκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι "το σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές και καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι "τα Ηνωμένα Έθνη θα εργαστούν και με τις δύο πλευρές για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών".  Ο κ. Νεζίρκι επεσήμανε ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει διεξοδικά το Κυπριακό με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Για την εκλογή του κ. Έρογλου στις χθεσινές εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δήλωσε ότι "είναι θέμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

Παραίνεση ΗΠΑ προς Έρογλου

Επίσης οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερογλου, να εργασθεί για την επανένωση της Κύπρου. 

Στην πρώτη επίσημη αμερικανική αντίδραση στο αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Κρόουλι, δήλωσε: "Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον κ. Ντερβίς Ερογλου για τη νίκη του στις εκλογές που έγιναν για να επιλεγεί ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μέσω μιας διαδικασίας που βασίζεται στις παραμέτρους των Ην. Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων των ηγετών της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008".

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5092&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote