Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιστορική επίσκεψη στην Κων/πολη πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος
Ιστορική επίσκεψη στην Κων/πολη πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Εκτύπωση E-mail
19.04.10

Με καμπάνες υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β' στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος έφθασε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί στο ιστορικό μοναστήρι, ύστερα από ένα επεισοδιακό ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη.

Ο Μακαριώτατος, ο Πρώτος Προκαθήμενος Κυπριακής Εκκλησίας που επισκέπτεται την Πόλη εδώ και αιώνες, έφθασε με ιδιωτικό αεροσκάφος από τη Βαρκελώνη όπου ταξίδεψε οδικώς από τις Βρυξέλλες και όπου εγκλωβίστηκε από την περασμένη Παρασκευή λόγω της σκόνης που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου στη νότια Ισλανδία, επηρεάζοντας τις πτήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

«Η επίσκεψή μας εδώ δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε επίσκεψή μας σε οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία. Ούτε και ο Προκαθήμενος οποιασδήποτε άλλης Εκκλησίας, παρά την κοινή πίστη και το μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, θα μπορούσε να νιώσει τα συναισθήματα που κατακλύζουν εμάς σήμερα». Το συλλείτουργο του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κυπριακής Εκκλησίας άρχισε γύρω στις 10 το πρωί και διήρκησε δυόμιση περίπου ώρες.

Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι ήρθε ως προσκυνητής του Αποστόλου Ανδρέα, να χαιρετήσει με ευλάβεια τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το διάδοχο του Γρηγορίου του Θεολόγου, του Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Φωτίου του Ομολογητή. Να σημειωθεί ότι οι τάφοι των Προκαθημένων του Οικουμενικού Θρόνου βρίσκονται στο προαύλιο του ναού της Ιεράς Μονής.

Σε ημέρες θλίψεων και δοκιμασιών, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έτεινε προς την Κυπριακή Εκκλησία πάντοτε χείρα βοηθείας, ανέφερε ο Μακαριώτατος, προσθέτοντας ότι αν σε άλλους λαούς μετέδωσε το Χριστιανισμό και σε άλλους πρόσφερε αλφάβητο, τέχνες και πολιτισμό, σε μας πρόσφερε πολλάκις, ανακούφιση και προστασία, για κάποιο διάστημα μάλιστα, και φιλοξενία ολόκληρου του λαού μας στην περιοχή του Ελλήσποντου, στη Νέα Ιουστινιανούπολη. «Ευχαριστούμε για όλα αυτά βαθύτατα».

Κάθε Θεία Λειτουργία, όπου και αν τελείται, σε μεγαλοπρεπείς καθεδρικούς ναούς ή σε φτωχες καλύβες και σε οποιοδήποτε μέρος της γης, έχει το ίδιο μυστικό μεγαλείο, ανέφερε ο Μακαριώτατος, σημειώνοντας όμως ότι όταν λειτουργεί κανείς στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα στην ιστορική και περίπυστη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλή, αυθόρμητα η σκέψη του στρέφεται πίσω και αγκαλιάζει το παρελθόν. «Συνομιλεί με τους αιώνες, συναγάλλεται με τους ευκλεείς προγόνους του, αυτούς που χρημάτισαν δαδούχοι της πίστεως και του έθνους».

Με εμφανή συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι ήρθε να προσκυνήσει και να κλάψει στην Αγιά Σοφιά, στη Μονή της Χώρας, στη Μονή του Στουδίου. «Να ψηλαφήσουμε τα πάθη της φυλής μας, να υποκλιθούμε στους λίγους που εναπέμειναν εδώ, σ' αυτούς που όρισαν στη ζωή τους να φυλάσσουν Θερμοπύλες».

«Ηλθαμε να εκφράσουμε τη βεβαιότητα και την πίστη μας ότι παρά τις περιπέτειες της Ιστορίας και τις δυσκολίες των καιρών, θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες και για το σεβάσμιο αυτό θεσμό, αλλά και για όσους των υπηρετούν». Οι δρόμοι που επιλέγει ο Θεός και οι νόμοι που χρησιμοποιεί, ούτε ταυτίζονται, ούτε και μοιάζουν με τους δικούς μας». Οι βουλές του Θεού είναι ανεξιχνίαστες και τα σχέδιά Του απρόσιτα στη λογική μας.

Οι δοκιμασίες των ανθρώπων είναι προσωρινές και η σιωπή του Θεού είναι πρόσκαιρη, τόνισε. Οπως τελική έκβαση του θείου πάθους ήταν η νίκη και ο θρίαμβος, «έτσι θα συμβεί και με εμάς και με την ιεράν αυτήν καθέδρα και τον ενταύθα λαόν του Θεού, αλλά και με τον κυπριακόν λαόν».

Η προσφορά του Οικουμενικού Θρόνου πως ως λυχνία μεταδίδει «τοις εγγύς και τοις μακράν» το ανέσπερο φως της Ορθόδοξης πίστης μας, είναι ανυπολόγιστη, σημείωσε. Η ακριβής διατύπωση των δογμάτων, από του Χριστολογικού μέχρι και του δόγματος περί διακρίσεως θείας Ουσίας και θείων Ενεργειών, είναι έργο δικού του, συνέχισε, λέγοντας ότι «και η διάσωση του Γένους μας, σε ώρες χαλεπές, στη Μεγάλη Εκκλησία, οφείλεται, η οποία απέβη γι' αυτό η όρνις η επισυνάγουσα τα νοσσία ευατής υπό τας πτέρυγας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε ότι δεν αγνοεί το έργο που και στο σημερινό κόσμο με τα πολλά εξειδικευμένα προβλήματα επιτελεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ούτε και μας διαφεύγει το πολυσήμαντο έργο που εσείς προσωπικά επιτελείτε, εργαζόμενος ημέρα και νύκτα, σε πλείστους όσους τομείς υπέρ της Εκκλησίας, αλλά και του σύμπαντος κόσμου». Εκτιμά, είπε, τη μεγάλη προσπάθεια του Πατριάρχη, για αναθέρμανση και πρόοδο των θεολογικών διαλόγων με τις άλλες Εκκλησίες, καθώς και την ενεργό ανάμιξή σας στις προσπάθειες καταλλαγής και συνεννόησης των ανθρώπων, που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες.

«Οφείλουμε να πορευθούμε ‘έμπροσθεν του ποιμνίου’ παρέχοντας τον εαυτό μας ‘εν λόγοις και έργοις’ παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι νιώθει ευνοημένος από το Θεό και για την ευκαιρία που μας παρέχεται να συζητήσουμε με τον Παναγιώτατο τα κρίσιμα αυτά προβλήματα που απασχολούν τους πιστούς και των δύο Εκκλησιών.

Η εορτή των Μυροφόρων διαμηνύει ότι η ανθρώπινη λογική, που μελετά τους συσχετισμούς δυνάμεων και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ισχυρών, δεν μπορεί να εξηγήσει τα μυστήρια του Θεού, αλλά ούτε και του κόσμου αυτού, είπε, σημειώνοντας ότι οι Μυροφόρες ήλθαν προς τον τάφο, παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις της λογικής και πως η λογική έλεγε ότι το εγχείρημα ήταν αδύνατο. «Η Ανάσταση ανέτειλεν έξω από τα ανθρώπινα μέτρα και τους ανθρωπίνους υπολογισμούς. Και εμείς βιώνουμε τώρα την ταπείνωση, το φόβο για το μέλλον, τους ποικίλους περιορισμούς».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απηύθυνε πρόσκληση προς τον Παναγιώτατο, λέγοντας ότι «σας μεταφέρουμε την υιική αγάπη και το σεβασμό της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και ολόκληρου του κυπριακού λαού, ο οποίος αναμένει, όποτε εσείς κρίνετε το χρόνο κατάλληλο να τον επισκεφθείτε και τον ευλογήσετε».

Πατριάρχης
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη στην εκκλησιαστική ιστορία «των κάτω χρόνων» ειρηνική επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημείωσε ο Παναγιότατος, προσφωνώντας τον Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

Η αγιότοκος, όπως είπε, νήσος του Αποστόλου Βαρνάβα έδωσε στον Αποστολικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης τέσσερις Οικουμενικούς Πατριάρχες, τον Παύλου το Δ' (775-780), άνδρα λόγιο και λίαν ενάρετο, τον Νικόλαο Δ΄ τον Μουζάλαν (1147-1151), επίσης λόγιον, ο οποίος όντας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης, τον Γρηγόριο Β΄ (1282-1285), ικανό δογματικό Θεολόγο, και τον Γεράσιμο Γ’, (1794-1797). Η Κύπρος υπήρξε ακόμα σε δύσκολες εποχές, όπως είπε, τόπος εξορίας δύο Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, του Παρθενίου Β΄ (1646) και του Παρθενίου Δ΄ (1774), οι οποίοι μετέφεραν στη Μεγαλόνησο την ευλογία, τη στογμή αλλά και την πείρα της πολυπαθούς μητρός Εκκλησίας.

Τα τρία μεγαλώνυμα Πατριαρχικά Σταυροπήγια, του Κύκκου, του Μαχαιρά και του Αγίου Νεοφύτου, πρόσθεσε, μαρτυρούν το πνευματικό δέσιμο μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου. Οι δεσμοί της Κύπρου με τη Βασιλεύουσα, συνέχισε, είναι ακόμη βαθύτεροι. «Πέραν του ομοδόξου της πίστεως υπάρχει και το όμαιμον, και το ομόφυλον, και το ομόγλωσσον, και το κοινόν της παραδόσεως, των ιερων ηθών και των τιμίων παθών του ευσεβούς ημων Γένους. Παράλληλοι Κυρηναίοι, παραλλήλων σταυρών, αλλά και κοινωνόν της ιδίας ζωηφόρου Αναστάσεως». Είμεθα, είπε, από πάσης πλευράς «εν σώμα και εν πνεύμα, καθώς και εκλήθημεν εν μια ελπίδι της κλήσεως ημών».

Αδελφικώς, πρόσθεσε, κοινώνησαν από κοινό ποτήρι της ζωής και αδελφικώς από κοινού «επίομεν και πίνομεν τα ποτήρια των συστροφών της ιστορίας».

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στους ζοφερούς κευθμώνες της ανθρώπινης ιστορίας επισκέπτεται ο ελευθερωτής Χριστός και «εκ του σκότους των περιστάσεων αυτής εξάγει τους πιστούς, χαριζόμενος φως λυτρώσεως, δικαιοσύνης και ζωής ακαταλύτου». Και ιδού, πρόσθεσε, η παρά του Αναστάντος επιβράβευση της πίστης μας και στάσης ζωής. «Υπάρχομεν».

Η σοβούσα, συνέχισε, παγκόσμια κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πνευματική και ηθική, κρίση αξιών, ύβρη έναντι του Δημιουργού και όλης της δημιουργίας. Αυτό, συμπλήρωσε, μεγενθύνει την αδήριτη ανάγκη συστηματικής αδελφικής συνεργασίας όλων των Εκκλησιών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μοίρασε πασχαλινά αυγά στους πιστούς και ο Μητροπολίτης Πάφου το αντίδωρο.

 


phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5084&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote