Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο σκληρός Μάης της Αγκελα
Ο σκληρός Μάης της Αγκελα Εκτύπωση E-mail
19.04.10

Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στη γερμανική πολιτική σκηνή, ενόψει των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στις 9 Μαΐου.Πρόκειται για το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της χώρας, με πληθυσμό 12 εκατ., στην κυριολεξία την καρδιά της Γερμανίας.

Εκεί επί δεκαετίες επικρατούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, σε ένα κρατίδιο όπου η εργατική τάξη στήριζε το κόμμα αυτό. Πριν από τέσσερα χρόνια όμως η κατάσταση άλλαξε όταν τα ηνία του κρατιδίου ανέλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες, μια ήττα ορόσημο στην ιστορία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η κρισιμότητα της εκλογικής μάχης στο κρατίδιο αυτό (με πρωτεύουσα το Ντίσελντορφ αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις όπως την Κολονία, το Ντόρτμουντ κ.λπ.), αντανακλάται και στο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση συνεργασίας της Αγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οσο δεν έχει εξασφαλίσει τη νίκη στην εκλογική μάχη, η γερμανική πλευρά θα παραμένει πολύ διστακτική σε οποιαδήποτε βοήθεια προς τη χώρα μας.

Η κοινή γνώμη εδώ και καιρό δεν θέλει να ακούει για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Αγκελα Μέρκελ και το επιτελείο της. Η άρνηση αυτή δεν έχει να κάνει ειδικά με την Ελλάδα. Οποια χώρα και να ήταν στη θέση μας με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιζόταν, καθώς η πλειονότητα των πολιτών της χώρας πιστεύει ότι η Γερμανία είναι η «αγελάδα» που όλοι αρμέγουν όταν έχουν οικονομική ανάγκη.

Ο μηχανισμός βοήθειας

Η Γερμανία θα είναι η χώρα που θα δώσει και τα μεγαλύτερα ποσά σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα. Οχτώ χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι, οι κοινωνικές παροχές μειονονται συνεχώς, ενώ οι φορολογούμενοι κλήθηκαν μέσα στο 2009 να διαθέσουν τεράστια ποσά για τη διάσωση των τραπεζών και της γερμανικής οικονομίας. Τώρα ελάχιστοι είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για να σωθεί και η Ελλάδα.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο πακέτο οικονομικών μέτρων με σκοπό να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες. Η εξαγγελία των μέτρων καθυστερεί και κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς θα είναι αυτά, αφού το επιτελείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Σε μια τέτοια συγκυρία, οποιαδήποτε νέα εξαγγελία παροχής οικονομικής βοήθεια προς μια άλλη χώρα, έστω και αν αυτή είναι η βυθιζόμενη εταίρος στην ευρωζώνη Ελλάδα, θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για όποιον πολιτικό τολμούσε κάτι τέτοιο. Και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου.

Ναι μεν οι Χρστιανοδημοκράτες προηγούνται και πάλι αλλά με μειωμένα ποσοστά και το σημαντικότερο, τα ποσοστά τους εάν αθροιστούν με αυτά των Φιλελευθέρων δεν επαρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ντίσελντορφ. Αιτία η συνεχής πτώση της δημοτικότητας του FDP, και ειδικά του αρχηγού τους και υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που έχει εξελιχθεί στον αδύναμο κρίκο του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη πλευρά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παρουσιάζει άνοδο, έστω και μικρή, ενώ Πράσινοι και το Κόμμα της Αριστεράς ετοιμάζονται για πολύ καλά αποτελέσματα.

Μια απώλεια της εξουσίας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία θα είχε μοιραία αποτελέσματα για την κυβέρνηση Μέρκελ. Εκτός από την εξουσία στο σημαντικότερο κρατίδιο της χώρας, κινδυνεύει να χάσει και την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια. Ετσι, η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων θα βρεθεί παράλυτη απέναντι στο νομοθετικό της έργο, που κάθε φορά θα μπλοκάρεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Ο προεκλογικός αγώνας στο κρατίδιο αυτό μπήκε ήδη στη θερμή του φάση και τα κόμματα δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Από την 10η Μαΐου και μετά θα μάθουμε ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις της Αγκελα Μέρκελ, στην εσωτερική πολιτική σκηνή, στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, που έχει γίνει και πρόβλημα μεγάλο για τη Γερμανία.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5083&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 19.04.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote