Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια Εκτύπωση E-mail
19.04.10

Οι αερομεταφορές εξακολουθούν να έχουν ανασταλεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ευρώπη για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα Κυριακή, λόγω του γιγαντιαίου σύννεφου ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία, όμως δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν σε Ολλανδία και Γερμανία χωρίς να υπάρξουν προβλήματα ή βλάβες δημιούργησαν «ελπίδες» ότι το πρόβλημα υποχωρεί.

Πολλές χώρες έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους έως αργά την Κυριακή ή και την Δευτέρα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να έχουν αποκλειστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μετεωρολόγοι λένε ότι η κατεύθυνση των ανέμων σημαίνει ότι το σύννεφο δεν θα απομακρυνθεί έως τουλάχιστον τα μέσα της εβδομάδας.

    Ακόμη χειρότερη είναι σήμερα η κατάσταση με τις αεροπορικές μεταφορές, ενώ φως στο τούνελ δεν φαίνεται ούτε και για αύριο Δευτέρα, καθώς περισσότερες από 20 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους, εξαιτίας της ηφαιστειακής σκόνης από την Ισλανδία που συνεχώς εξαπλώνεται.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη, ενώ στα Βαλκάνια μετά το Βελιγράδι σήμερα έκλεισε και το αεροδρόμιο των Τιράνων.

    Μέχρι το απόγευμα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 174 πτήσεις, κυρίως από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική ζημιά.

    Η Aegean με ανακοίνωση της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των σημαντικών περιορισμών που προκαλούνται στην εναέρια κυκλοφορία από το νέφος ηφαιστειακής στάχτης αναγκάζεται να ματαιώσει για αύριο Δευτέρα, 19 Απριλίου, 40 σκέλη πτήσεων και συγκεκριμένα από Αθήνα μετ΄ επιστροφής για Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Μιλάνο, Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βελιγράδι, και Βενετία. Επίσης ματαιώνονται και οι πτήσεις της εταιρίας από Θεσσαλονίκη για Ντίσελντορφ, Μόναχο, Στουτγάρδη και Φρανκφούρτη.

    Ο διαδικτυακός τόπος της AEGEAN ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις αλλαγές και ακυρώσεις και η εταιρεία παρακαλεί το επιβατικό κοινό όπως ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων είτε από την ιστοσελίδα της www.aegeanair.com είτε από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr . Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.

    Οι διαταραχές της εναέριας κυκλοφορίας συνεχίστηκαν και σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς το νέφος από τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο μετακινείται συνεχώς.

    Σχεδόν 63.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, από την Πέμπτη λόγω της διέλευσης του νέφους από τέφρα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurocontrol.

    Παραθέτουμε τα στοιχεία στις 16.30 GMT σήμερα από τις διάφορες χώρες της Ευρώπης:

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άδεια για την άμεση επαναλειτουργία έξι αεροδρομίων μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 GMT σήμερα: Φρανκφούρτη, Βερολίνο Τέγκελ, Βερολίνο Σένεφελντ, Ανόβερο, Ερφούρτη και Λειψία.

    ΑΥΣΤΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος θα ξανανοίξει στις 04.00 GMT Δευτέρα, ανάλογα όμως με τις συνθήκες.

    ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Οι κινήσεις αεροσκαφών περιορίζονται σε ύψος μεταξύ 7.000 και 11.000 μέτρων. Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν στην αναχώρηση από το Μινσκ.

    ΒΕΛΓΙΟ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT την Δευτέρα, αλλά οι βελγικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψουν άδεια τα αεροπλάνα τους.

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος εν μέρει ανοιχτός για τις πτήσεις από και προς τα νότια και νοτιοανατολικά, κυρίως από την Ελλάδα.

    ΔΑΝΙΑ: Εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Όλα τα ισπανικά αεροδρόμια ξανάνοιξαν.

    ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Η απαγόρευση των πτήσεων παρατείνεται μέχρι την Δευτέρα στις 15.00 GMT το νωρίτερο.

    ΓΑΛΛΙΑ: Τα περισσότερα αεροδρόμια παραμένουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, στις 07.00 GMT. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε αερολιμένες που βρίσκονται βόρεια της Νίκαιας-Μπορντό, δηλαδή τους πιο κεντρικούς αερολιμένες της χώρας. Τα αεροδρόμια στα νότια και νότιο-δυτικά ξανάνοιξαν σήμερα.

    ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα. Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της, τη Δευτέρα, από και προς το Λονδίνο. Η Ryanair αναστέλλει έως τις 12.00 GMT την Τετάρτη όλες τις πτήσεις της στη Βόρεια Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής. Η Easyjet διατηρεί την αναστολή των πτήσεων μέχρι την Δευτέρα στις 13.00 GMT. Η Flybe καταργεί όλα της τα δρομολόγια τη Δευτέρα. H BMI ακυρώνει όλες συνδέσεις της με το Λονδίνο Heathrow την Δευτέρα.

    ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 10.00 GMT την Δευτέρα.

    ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.

    ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Δεν πλήττεται από το νέφος λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά.

    ΙΤΑΛΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη Δευτέρα στις 06.00 GMT.

    ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 GMT την Κυριακή.

    ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Η εναέρια κυκλοφορία αναστέλλεται μέχρι τις 06.00 GMT την Δευτέρα στη Λετονία, και έως τις 00.00 GMT της Δευτέρας στην Εσθονία.

    ΠΟΛΩΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας άνοιξε εκ νέου από τις 14.00 GMT. Έξι αεροδρόμια σε αυτούς τους τομείς ξανάνοιξαν.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο εναέριος χώρος ξανάνοιξε μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη χώρα από σήμερα στις 09.00 GMT. Καμία πτήση δεν θα απογειωθεί η θα προσγειωθεί στη Ρουμανίας μέχρι τις 09.00 GMT την Δευτέρα.

    ΡΩΣΙΑ: Ο εναέριος χώρος ανοιχτός, αλλά οι πτήσεις προς τα βόρεια και δυτικά της ηπείρου, έχουν ακυρωθεί. Το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έχει κλείσει προσωρινά.

    ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ακυρώνει όλες σχεδόν τις πτήσεις της μέχρι την Τρίτη. Η Νορβηγία ξανάνοιξε ένα νέο τμήμα του εναέριου χώρου της, νότια έως το Μπέργκεν, και θα μπορούσε να ξανανοίξει τον υπόλοιπο στο νότια τμήμα της χώρας απόψε.

    ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΒΟΣΝΙΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και τμήματος της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης θα ανοίξει εκ νέου σήμερα στις 16.00 GMT. Σχεδόν όλα τα αεροδρόμια στην Κροατία, καθώς και το Ζάγκρεμπ

, ξανάνοιξαν σήμερα..

    ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός από την Παρασκευή

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ:Ο εναέριος χώρος κλειστός από το Σάββατο μέχρι νεωτέρας

    ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 12.00 GMT την Δευτέρα.

    ΤΣΕΧΙΑ: Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα στις 10.00 GMT

    ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κλειστά τα αεροδρόμια στο σύνολο σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στο Κίεβο

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5082&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote