Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η μάχη για δύο έγινε κούρσα τριών
Η μάχη για δύο έγινε κούρσα τριών Εκτύπωση E-mail
18.04.10

Το γεγονός ότι ο «βαρύς» Γκόρντον Μπράουν γέλασε μόνο μια φορά ήταν μάλλον από τα λίγα στιγμιότυπα που δεν εξέπληξαν τους βρετανούς τηλεθεατές. Κατά τα άλλα, όμως, το πρώτο ντιμπέιτ στην ιστορία της Βρετανίας είχε αρκετές εκπλήξεις· και η μεγαλύτερη από αυτές ήταν ότι κέρδισε το αουτσάιντερ καταφέρνοντας να μετατρέψει «έναν διαγωνισμό για δύο σε μια κούρσα τριών αλόγων», όπως έγραψαν οι «Τimes».

Είναι από εκείνες τις φορές που τα σχόλια των αναλυτών και οι εκτιμήσεις του κοινού συμπίπτουν απολύτως. Ο Νικ Κλεγκ ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής της πρώτης από τις τρεις τηλεμαχίες στη Βρετανία ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου. «Ηταν η νύχτα του», σχολίασαν οι «Τimes». Ακόμη και η υπερσυντηρητική «Daily Τelegraph» αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις δεν ήταν ο φωτογενής ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Η εφημερίδα δεν μπόρεσε παραδεχθεί το αυτονόητο χωρίς να ρίξει λίγη χολή: παρομοίασε τον Κλεγκ με τη Σούζαν Μπόιλ, τη 45χρονη Σκωτσέζα που έγινε δεκτή στη σκηνή του ριάλιτι «Βρετανία έχεις ταλέντο» με χλευασμούς και ειρωνείες για να σκλαβώσει με τη φωνή της ολόκληρη τη χώρα.

Πέρα από τις λιγότερο ή περισσότερο εύστοχες συγκρίσεις, ο Νικ Κλεγκ άρπαξε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ σε τρίτο κόμμα της πολιτικής σκηνής στη Βρετανία για να δώσει μια εξαιρετική παράσταση. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι «Τimes» αμέσως μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, ο Κλεγκ απέσπασε το 61% στην ερώτηση «ποιος ήταν ο νικητής», αφήνοντας δεύτερο τον Κάμερον με 22% και τρίτο τον Μπράουν με 17%.

Η γλώσσα του σώματος. Η έκπληξη της εξαιρετικά χαμηλής επίδοσης του ηγέτη των Τόρις εξηγεί και την έκπληξη του θριάμβου του ηγέτη των Φιλελεύθερων. Ο Κάμερον προσπάθησε να υιοθετήσει ένα φιλικό στυλ για να πείσει τους τηλεθεατές, αλλά παραδόξως- σημειώνει ο βρετανικός Τύποςη γλώσσα του σώματός του κάθε άλλο παρά βοήθησε έναν πολιτικό που φημίζεται για την άνεσή του μπροστά στις κάμερες. Και αν Γκόρντον Μπράουν μπορεί ακόμη να εμφανίζει κάπως πειστικά τον εαυτό του ως τον «ηγέτη των εκτάκτων καταστάσεων», λόγω της κυβερνητικής του εμπειρίας, ο Κάμερον έχασε το βράδυ της Πέμπτης το αποκλειστικό δικαίωμα της μάρκας «ηγέτης της αλλαγής». Στο στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου ΙΤV, o ηγέτης των Φιλελευθέρων φάνηκε να είναι ένας «ελκυστικός παράγοντας αλλαγής».

Ο Κλεγκ έπαιξε τον ρόλο του αουτσάιντερ, για το οποίο οι αντίπαλοί του είναι «αυτοί οι δύο», όπως είπε όταν πήρε για πρώτη φορά τον λόγο. «Οσο επιτίθενται ο ένας στον άλλον τόσο περισσότερο ακούγονται το ίδιο», σχολίασε σε κάποιο άλλο σημείο. Ο «τρίτος άνθρωπος» του ντιμπέιτ δεν έδειχνε καθόλου στημένος και ήταν ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, διαψεύδοντας τα γραφεία στοιχημάτων που του έδιναν τις περισσότερες πιθανότητες να φάνει ιδρωμένος μπροστά στις κάμερες. Ο βρετανικός Τύπος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ήταν αυτός που φαινόταν πιο ειλικρινής και έδειχνε πραγματικά άνετος όταν έκανε χιούμορ. Αυτό που μένει να αποδειχθεί, πάντως, είναι εάν ο Νικ Κλεγκ θα κεφαλαιοποιήσει τον τηλεοπτικό του θρίαμβο και στις κάλπες.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5079&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote