Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ 105 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ 105 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
14.04.10

Του Σάκη Σερέτη

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την δυναμική παρουσία του στον Ομογενειακό χώρο για έναν αιώνα και πλέον, ο σύλλογος Θεσσαλών "Ασκληπιός" Νέας Υόρκης, γιόρτασε με όλα τα μέλη και τους φίλους τους την 105η επέτειο απο την ίδρυση του στο Terrace on the Park, τιμώντας παράλληλα τον σύλλογο Ελλήνων Ιατρών Νέας Υόρκης, στο πρόσωπο του προέδρου του Δρ. Γιώργου Τσούλια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του «Ασκληπιού» Θέμης Δαούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν οι Έλληνες γιατροί και των οποίων η προσφορά προς στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση . Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Δρ.Γεώργιος Τσούλιας για λογαριασμό του συλλόγου Ελλήνων Ιατρών, απο τον περυσινό αποδέκτη του εν λόγω βραβείου Δρ. Παναγιώτη Μανόλα, "γιατρό των γιατρών" όπως τον αποκαλούν όλοι οι συμπατριώτες του και αυτό τον τίτλο, υπενθύμισε εύστοχα ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Απόστολος Σκοτίδας, κατά την διάρκεια της προσφώνησης του.

Αναφερόμενος στην δημιουργική παρουσία του συλλόγου" Ασκληπιός" ο Δρ. Μανόλας, εξήρε την δράση του στο πέρασμα του χρόνου ,καθώς και στην καθοριστικής σημασίας βοήθεια που προσέφερε στην γενέτειρα αλλά και σε ασθενείς που ζήτησαν την συνδρομή του. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον Ασκληπιό, επεσήμανε την δημιουργία των πρώτων Ασκληπιείων νοσοκομείων στην Θεσσαλία, τα οποία χτίστηκαν προς τιμήν του. Όσον αφορά στον σύλλογο Ελλήνων Ιατρών Νέας Υόρκης, επεσήμανε την ουσιαστική παρουσία των μελών του στο πλευρό της Ομογένειας ιδιαιτέρως τα τελευταία 6 χρόνια.

"Η Ελλάδα θα δώσει μόνη της την λύση στα προβλήματα που υπάρχουν και να μην φοβάστε γι’ αυτό, παρόλο που μετράμε τις εξελίξεις ανά δίωρο. Η ιστορία μας είναι γεμάτη από παραδείγματα δύσκολων καταστάσεων, τις οποίες όμως ξεπεράσαμε", τόνισε χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη πρέσβης Αγη Μπαλτά. Πλέκοντας το εγκώμιο των Ελλήνων ιατρών αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Γεώργιου Τσούλια, τον οποίο χαρακτήρισε" λαμπρό επιστήμονα και εξαιρετικό άνθρωπο που τιμά το λειτούργημα του".

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της γενικής προξένου της Κύπρου κ.Κούλας Σοφιανού, η οποία αναφερόμενη σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές της προηγούμενης θητείας της στην Ελλάδα ,τόνισε την συμβολή των Θεσσαλών αγωνιστών στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Παράλληλα δίνοντας το δικό της στίγμα αισιοδοξίας δήλωσε,"και η Ελλάδα θα ορθοποδήσει αλλά και η Κύπρος με την βοήθεια της Ελλάδας θα επανενωθεί".

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν η ομιλία του αντιπροέδρου του συλλόγου, καθηγητή του Κουίνς Κόλετζ,Νίκου Αλεξίου, που εστιάστηκε στα 100 χρόνια από την αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ (6η Μαρτίου 1910). Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην δράση του Κεφαλονίτη Μαρίνου Αντύπα, ο οποίος υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών προς όφελος των αγροτών, έπεσε θύμα δολοφονίας πληρώνοντας με την ζωή του τις ιδέες που υπερασπιζόταν.

Κλείνοντας αυτή την ιστορική αναδρομή ο κ. Αλεξίου τόνισε,΄οτι παρά τα 100χρόνια που πέρασαν από τότε, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η σωστή λύση στα προβλήματα της αγροτιάς".

Την βραδιά συμπλήρωσε με κέφι και παραδοσιακούς χορούς, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, που την εκμάθηση τους επιμελείται η κ. Βάγια Αλαγιάννη.

 

 

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5065&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 14.04.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote