Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γαλλία: Συνέδριο για την καταπολέμηση της πείνας
Γαλλία: Συνέδριο για την καταπολέμηση της πείνας Εκτύπωση E-mail
14.04.10

Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Αγροτική Έρευνα και Ανάπτυξη διοργανώθηκε πρόσφατα στο Μονπελιέ της Γαλλίας με βασικό στόχο τη δρομολόγηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης για όλες τις περιοχές του πλανήτη και την καταπολέμηση της πείνας.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το συνέδριο διοργανώθηκε από επιστήμονες που ασχολούνται με την αγροτική έρευνα και τεχνολογία, στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και από εκπροσώπους μιας σειράς χώρων, που αποφάσισαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του μέλλοντος.

Βέβαια, για έναν τόσο μεγαλόπνοο στόχο χρειάζεται μια κοινή γραμμή και κυρίως η συνεργασία όλων των διεθνών φορέων, θεσμών και παραγόντων. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει το «Σχέδιο Δράσης του Μονπελιέ», που εγκρίθηκε από τους συνέδρους και στο οποίο γίνεται έκκληση για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών σε κάθε χώρα, σε κάθε θεσμό και σε κάθε φορέα.

Το «Σχέδιο Δράσης» ζητά επίσης από τους επιστήμονες να μεθοδεύουν έτσι τα ερευνητικά τους προγράμματα, ώστε αφενός μεν να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, αφετέρου δε να σέβονται πλήρως τις ρήτρες για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει, δηλαδή να ερευνούν μαζί αλλά και προς το συμφέρον των απανταχού αγροτών, καθώς και με τη συμμετοχή τους.

Πάντως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ένα από τα αρνητικά του συνεδρίου ήταν το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιστημόνων, που συμμετείχαν στο συνέδριο, ανήκουν ακόμη στο αποκαλούμενο «κλαμπ των ηλικιωμένων ερευνητών» . Επιπλέον, δεν εκπροσωπούνταν καν οι γυναίκες και οι νέοι.

Δηλαδή, εκείνες οι ομάδες που αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού στον πλανήτη. Όπως και να έχει, το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο Αγροτικής Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα διεξαχθεί σε δύο χρόνια, θα ελέγξει και θα αξιολογήσει το πρακτικό αποτέλεσμα της τωρινής προσπάθειας.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5062&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote