Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καμπανάκι τελευταίου γύρου
Καμπανάκι τελευταίου γύρου Εκτύπωση E-mail
11.04.10

Σε θρίλερ εξελίσσεται η οριστικοποίηση του σχεδίου βοήθειας που θα παράσχει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, καθώς ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το τεχνικό κείμενο που περιέχει τους όρους δανεισμού της χώρας σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου διάσωσης.

Για να αποκτήσει ισχύ όμως πρέπει να οριστικοποιηθεί και σε πολιτικό επίπεδο, παρακάμπτοντας τις γερμανικές αντιδράσεις, ενώ πρέπει να «κλειδώσουν» και τα «ανταλλάγματα» της χρηματοδότησης. Πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι ο δανεισμός θα συνοδευθεί από την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, μεταξύ των οποίων προτείνονται νέες περικοπές δαπανών, περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, πάγωμα μισθών κ.λπ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αίτημα από ελληνικής πλευράς δεν θα υποβληθεί έως ότου οριστικοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας και εξαντληθούν οι δυνατότητες δανεισμού. Η ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι από τη Δευτέρα, με «όπλο» ένα ξακάθαρο σχέδιο στήριξης, οι αγορές θα ηρεμήσουν και η χώρα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτή τη λύση.

Αστάθμητος παράγοντας πάντως παραμένουν οι πιέσεις των αγορών, καθώς δεν αποκλείεται το «παιχνίδι» γύρω από την Ελλάδα να ενταθεί, ανεξάρτητα από τα οικονομικά της επιτεύγματα ή το σχέδιο συμφωνίας, γιατί πολύ απλά οι αγορές θέλουν να τσεκάρουν το ίδιο το σχέδιο και την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο, έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι την ώρα που η πίεση στην Ελλάδα κορυφώνονταν τις προηγούμενες ημέρες, και την ίδια ημέρα που διέρρεαν στα διεθνή πρακτορεία οι πληροφορίες για το μηχανισμό στήριξης, ο αξιολογητικός οίκος Fitch ανακοίνωνε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒΒ- (δύο δηλαδή μονάδες χαμηλότερα), αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις για προσφυγή σε βοήθεια. Πληροφορίες, μάλιστα, έκαναν λόγο για νέες υποβαθμίσεις από άλλους οίκους την επόμενη εβδομάδα.

Πολιτική η απόφαση

Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμείνει, τότε, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό, αφού όμως πρώτα οριστικοποιηθούν και με πολιτική απόφαση της Ε.Ε. οι όροι.

Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή: Κοινοτικές πηγές ανέφεραν με νόημα ότι, βάσει όσων αποφασίστηκαν λίγες εβδομάδες πριν στην σύνοδο κορυφής, πρέπει πρώτα να προηγηθεί αίτημα του κράτους και μετά να συζητηθούν οι όροι. Αφηναν δηλαδή να εννοηθεί ότι είτε το σχέδιο της συνόδου άλλαξε, λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στην Ελλάδα αλλά και στο ευρώ, είτε υπάρχει ήδη αίτημα το οποίο παραμένει κρυφό έως ότου όλα οριστικοποιηθούν.

Τυπικά προβλέπεται ότι έπειτα από αίτημα κράτους πρέπει η Κομισιόν αρχικά να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών (και αυτό να αποφασίσει έστω και με τηλεδιάσκεψη) αν εγκρίνει καθεαυτό το αίτημα. Το ίδιο θα πράξει παράλληλα και το ΔΝΤ. Σε δεύτερο στάδιο προβλέπεται να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, δηλαδή το κείμενο που οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες που πιέζουν προς την προσφυγή είναι πολλοί:

*Από την ίδια την Ε.Ε. πολλά κράτη θέλουν την ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης, ώστε να μην ενταθούν οι πιέσεις στο ευρώ αλλά και στο κόστος δανεισμού άλλων κρατών.

*Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, ζητούν προσφυγή εδώ και... τώρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει το κύμα φυγής καταθέσεων, το οποίο έχει ενταθεί με τη φημολογία των τελευταίων ημερών.

*Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι, όσο καθυστερούμε, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές της προσεχούς εβδομάδας αλλά και έναν νέο κύκλο υποβαθμίσεων.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5049&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote