Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Δικαστικό πραξικόπημα»
«Δικαστικό πραξικόπημα» Εκτύπωση E-mail
03.09.07
Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δημόσιες διαφοροποιήσεις, συνδέει τον αποκλεισμό της Φώφης Γεννηματά από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες υλοποιεί μέσω της Δικαιοσύνης, με στόχο να το πλήξουν εκλογικά.

«Οι κινήσεις πανικού της Ν.Δ. δεν μας πτοούν, δεν μας σταματούν», διακήρυξε ο Γ. Παπανδρέου έχοντας στο πλάι του τη Φώφη Γεννηματά. Αριστερά, ο Κ. Λαλιώτης Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε χθες για κινήσεις πανικού της κυβέρνησης, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Ν. Αθανασάκης για δικαστικό πραξικόπημα και η Φώφη Γεννηματά για μια παλιά και αδίστακτη Δεξιά, καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει.  

Και διαφορετικές φωνές 

Το ΠΑΣΟΚ μέσω αυτής της σκληρής γραμμής τώρα επιχειρεί να κεφαλοποιήσει πολιτικά τον αποκλεισμό της, δίνοντας την εικόνα ενός κόμματος, που ουσιαστικά διώκεται από την κυβέρνηση και την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Απώτερος στόχος του είναι και τους ψηφοφόρους του να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο και να κλωνίσει την όποια εμπιστοσύνη συνεχίζουν να δείχνουν οι αναποφάσιστοι στην κυβέρνηση. 

Πάντως, δεν λείπουν και εκείνες οι απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος που λένε ότι τέτοιες ενέργειες και χαρακτηρισμοί διώχνουν από το ΠΑΣΟΚ μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, για το αν έχει ή όχι συνταγματικό κώλυμα η Φώφη, καθοριστική ήταν η άποψη του συνταγματολόγου και υποψήφιου Επικρατείας Γ. Παπαδημητρίου, που όπως δήλωσε και χθες, «δεν υπάρχει κανένα κώλυμα εκλογιμότητας».

 Η ίδια η κ. Γεννηματά είχε διερευνήσει το θέμα εκ των προτέρων και είχε λάβει την ίδια απάντηση από εκείνους στους οποίους απευθύνθηκε, καθώς παλιότερα υπήρχαν σκέψεις στο ΠΑΣΟΚ, να κατέβει υποψήφια στη Μεσσηνία. Δεν ρωτήθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές συνταγματολόγοι Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος.

 Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, αργά το βράδυ υποστήριξε ότι ο Αρειος Πάγος έπρεπε να ανακηρύξει υποψήφια την κ. Γεννηματά. 

«Κατά παράδοση τα πολιτικά δικαστήρια, δηλαδή τα Πρωτοδικεία, ως προς τους υποψηφίους των εκλογικών περιφερειών και ο Αρειος Πάγος, ως προς τους υποψηφίους βουλευτές Επικρατείας, δεν ελέγχουν κατά τη φάση της ανακήρυξης τη συνδρομή τυχόν κωλύματος αλλά εστιάζονται στον έλεγχο των λεγομένων θετικών προσόντων εκλογιμότητας», αναφέρει στη δήλωσή του και προσθέτει «ο καθένας μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του, βλέποντας ποιο είναι το επιδιωκόμενο πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής κρίσης». 

Τα επιχειρήματα Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει τα εξής επιχειρήματα: 

1. Το Α' τμήμα του Αρείου Πάγου οφείλει να περιορίζεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στον έλεγχο της συνδρομής των τυπικών κατά το Σύνταγμα και την κοινή νομοθεσία, προϋποθέσεων για την ανακήρυξη των υποψηφίων, δηλαδή την κατοχή της ελληνικής ιθαγένειας, τη συμπλήρωση της εκλόγιμης ηλικίας, τη μη στέρηση του εκλογικού δικαιώματος και του δικαιώματος εκλογιμότητας και τη μη υποβολή υποψηφιότητας σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Τα κωλύματα εκλογιμότητας, κατά το άρθρο 58 του Συντάγματος, ανήκουν αποκλειστικά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η ανακήρυξη έπρεπε να γίνει σε κάθε περίπτωση και αν υπήρχε πρόβλημα θα το έκρινε το εκλογοδικείο, εάν υποβαλλόταν ένσταση 

2. Κατά την εξέταση της δήλωσης υποψηφιότητας δεν παρασχέθηκε η δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ και στην υποψήφια να εκθέσουν τις απόψεις τους.

 3.Δεν συντρέχει για τη Φώφη Γεννηματά κώλυμα εκλογιμότητας, διότι κατείχε μεν θέση ανώτερου μονοπρόσωπου οργάνου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β' βαθμού, αλλά δεν υπέβαλε υποψηφιότητα σε βασική εκλογική περιφέρεια με σταυρό, δηλαδή σε αυτή που είναι νομάρχης, αλλά στην Επικράτεια.

Από τη θέση που κατείχε επομένως δεν είναι δυνατό να επηρεάσει τους ψηφοφόρους με αθέμιτο τρόπο. «Κινήσεις πανικού» Στο μεταξύ ύστερα απ' όλα αυτά ο Γ. Παπανδρέου χθες από την Πάτρα υποστήριξε ότι «οι κινήσεις πανικού της Ν.Δ. δεν μας πτοούν, δεν μας σταματούν».

Τόνισε ότι η Φώφη Γεννηματά παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη νέα αλλαγή και ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης και την ακομμάτιστη λειτουργία της. 

Πιο σκληρός ο Ν. Αθανασάκης, μίλησε για δικαστικό πραξικόπημα και τόνισε: «Ο Αρειος Πάγος ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική αντιπαράθεση και γίνεται για μία ακόμη φορά αντιληπτό ότι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι βαθύ και κρίσιμο και ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου».    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=504&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 03.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote