Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης
Δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης Εκτύπωση E-mail
09.04.10

«Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ για το εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός στήριξης της χώρας, υπογράμμισε ότι «η ενεργοποίησή του είναι στο... χέρι της Ελλάδας».

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια της Ευρωζώνης στο 1%, ο κ. Τρισέ έκανε γνωστό ότι η ΕΚΤ θα εισαγάγει νέα κλιμακωτή αξιολόγηση των εγγυήσεων που θα δέχεται σε αντάλλαγμα για παροχή δανείων.

Θα εισαχθεί, δηλαδή, ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας. Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ακόμη να διατηρήσει το ελάχιστο πιστοληπτικό όριο τόσο για τα εμπορεύσιμα όσο και για τα μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο εγγυήσεων του ευρωσυστήματος στο επίπεδο investment-grade (ήτοι BBB-/Baa3) και μετά τα τέλη του 2010, με εξαίρεση τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση (asset-backed securities - ABSs).

 

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, τόνισε: «Ποτέ δεν είπαμε ότι το ΔΝΤ δεν διαθέτει πολύ καλή τεχνογνωσία. Δεν τίθεται θέμα άρνησης του ΔΝΤ, αλλά η θέση της ΕΚΤ ήταν ανέκαθεν να λέει ότι επιθυμούμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης».

 

Προσέθεσε ότι δεν έχει λόγο για να πιστεύει ότι τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα θεσπιστούν με αυστηρότητα. «Θα παραμείνουμε, βεβαίως, σε επαγρύπνηση», κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης. Χαρακτήρισε, τέλος, ως «βιώσιμη λύση» τον μηχανισμό στήριξης της χώρας στον οποίο κατέληξαν στις 25 του προηγούμενου μήνα οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΚΟΦΙΝ
Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό στήριξης

 

Επί τάπητος τίθενται στις Βρυξέλλες οι λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Χθες το βράδυ στην προπαρασκευαστική επιτροπή του άτυπου Εκοφίν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Μαδρίτη, εξετάστηκε η εξειδίκευση του μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σημεία αιχμής που η ελληνική πλευρά επιζητεί να αποσαφηνισθούν.

Το ένα έχει να κάνει με το επιτόκιο δανεισμού, το δεύτερο με το ύψος του δανείου και το τρίτο με το ποιος, Κομισιόν ή ΔΝΤ, θα «πατήσει το κουμπί» για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν επίσης ως στόχο να εξασφαλιστεί ότι εάν η Ελλάδα προσφύγει για χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει βέτο από καμία χώρα (π.χ. Γερμανία) και θα εξασφαλιστεί η ομοφωνία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

 

Τώρα όσον αφορά στο επιτόκιο, το χειρότερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να δανείζεται με «καπέλο» μέχρι και 3% σε σχέση με τα γερμανικά επιτόκια δανεισμού. Ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς. Το καλύτερο σενάριο αναφέρεται σε επιτόκια που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5039&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote