Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εκλογές στη Βρετανία σε ρευστό κλίμα
Εκλογές στη Βρετανία σε ρευστό κλίμα Εκτύπωση E-mail
08.04.10

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, επιβεβαίωσε τελικά χθες ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, ένα μήνα δηλαδή πριν από την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας.

 Η σχετική ανακοίνωση έγινε έξω από το μέγαρο της Ντάουνινγκ Στριτ, παρουσία όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μπράουν με τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διάλυση της Βουλής. Οπως παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες «ήταν κοινό μυστικό». Εξάλλου, ο προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, με επίκεντρο της αντιπαράθεσης την οικονομική πολιτική.

Η αντιπολίτευση των Συντηρητικών, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να τιθασευθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφτασε πέρυσι το 12%, αλλά και το διαρκώς διογκούμενο δημόσιο χρέος. Αντιθέτως, οι Εργατικοί θεωρούν ότι η περιοριστική πολιτική που προτείνουν οι αντίπαλοί τους θα έχει συνέπεια να ανακοπεί η -εύθραυστη ακόμη- αναπτυξιακή πορεία της βρετανικής οικονομίας, μετά την επώδυνη ύφεση των προηγούμενων δύο χρόνων. Ως εκ τούτου, ο κ. Μπράουν προτείνει την αναβολή της λήψης περιοριστικών μέτρων έως το 2011. Επιπλέον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θα επιβάλει δραστικές περικοπές δαπανών σε δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, ακυρώνοντας έτσι τις επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο κράτος πρόνοιας. «Η βρετανική οικονομία ανακάμπτει και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να διακινδυνεύσουμε την ανακοπή αυτής της ανάκαμψης», δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο κ. Μπράουν και προσέθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένα 13 χρόνια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στις κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει το κράτος».

 

Ενα ακόμη σημείο τριβής είναι και η εισήγηση των Εργατικών για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κρατήσεων μισθών από το προσεχές έτος. Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους Συντηρητικούς. Μάλιστα, πάνω από 20 διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων συνυπέγραψαν κοινή επιστολή, με την οποία εκφράζουν εμμέσως την υποστήριξή τους στο οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης. Οι Εργατικοί αντεπιτέθηκαν, με τον κ. Μπράουν να δηλώνει ότι «εκφράζει τα συμφέροντα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων» και το κόμμα του «παραμένει υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης». Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε χθες, σε προεκλογική του ομιλία, ότι πρεσβεύει «την ελπίδα, την αισιοδοξία και την αλλαγή» και κάλεσε τους ψηφοφόρους «να πουν «όχι» σε ακόμη μία πενταετία με τον Μπράουν πρωθυπουργό».

 

Απόκλιση

 

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών σε αυτό το σημείο θα ήταν επισφαλής. Ενδεικτική άλλωστε του ρευστού κλίματος που επικρατεί είναι και η απόκλιση που παρουσιάζεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα Guardian, η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Αν η εικόνα αυτή επαληθευθεί και στις κάλπες, τότε οι προπορευόμενοι Συντηρητικοί δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος της χώρας και της ανισοκατανομής της εκλογικής τους επιρροής. Σε αυτήν την περίπτωση, το τρίτο σε ισχύ κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, δύο ακόμη έρευνες που δημοσιεύθηκαν από τις εφημερίδες Suκαι Daily Express, αντίστοιχα, εμφανίζουν διεύρυνση της διαφοράς στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, προβλέποντας άνετη νίκη των Συντηρητικών. Ασφαλέστερα συμπεράσματα πιθανώς να εξαχθούν μετά τις τρεις τηλεμαχίες, οι οποίες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στη χώρα, μεταξύ των αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, στις 15, 22 και 29 Απριλίου. Σε αυτές ο κ. Μπράουν θα βρεθεί αντιμέτωπος με το επικοινωνιακό χάρισμα του κ. Κάμερον, ενώ πιθανότατα θα κληθεί να δικαιολογήσει και τα λάθη και τις παραλείψεις από τα 13 χρόνια της συνεχούς διακυβέρνησης των Εργατικών. Ωστόσο, έχει ήδη καταστεί σαφές ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να αποδώσει τη ρητορική δεινότητα του αντιπάλου του στην αριστοκρατική του καταγωγή. Μάλιστα, ο κ. Μπράουν δεν παρέλειψε χθες να αναφέρει ότι ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος της μεσαίας τάξης, υπονοώντας ότι ο κ. Κάμερον, ο οποίος είναι απόφοιτος του πανάκριβου ιδιωτικού σχολείου Ιτον και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν μπορεί να «καταλάβει τα προβλήματα των απλών πολιτών».


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5036&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote