Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χάος στο Κιργιστάν
Χάος στο Κιργιστάν Εκτύπωση E-mail
08.04.10

Στο χάος παραδίνεται το Κιργιστάν ενώ επικρατεί σύγχυση για το ποιός ελέγχει αυτή τη στιγμή τη χώρα. «Η αντιπολίτευση έχει τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο την ηγέτη της αντιπολίτευσης Ρόζα Οτουνμπάγιεβα.

Η ίδια φέρεται να δήλωσε ότι δεν έχει γίνει γνωστό που βρίσκεται ο πρόεδρος Κουρνμπανμπέκ Μπακίγεφ, την παραίτηση του οποίου ζητά η αντιπολίτευση. Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η κυβέρνηση του Κιργιστάν διατηρείται στην εξουσία.

Λίγο νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει πως έχει συγκροτήσει τη δική της «κυβέρνηση» και διαπραγματεύεται με τον πρόεδρο την παραίτησή του.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος καθώς, σύμφωνα με άλλες πηγές, από 50 ως 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις και 400 τραυματίστηκαν, ενώ η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, διαδηλωτές εισέβαλαν στο σπίτι του προέδρου και άρχισαν να αφαιρούν αντικείμενα ενώ ακούγονταν δυνατοί θόρυβοι, προφανώς γιατί ξήλωναν και γκρέμιζαν τα πάντα.

Κατέλαβαν τη Βουλή

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου, το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας  τυλίχθηκε στις φλόγες.

Παράλληλα ανταποκριτής του Ρόιτερ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ
εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Μπισκέκ.

Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι αρχές
απελευθέρωσαν  περισσότερους από 10 αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν
συλλάβει.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5035&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote