Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανυπόστατα τα σενάρια περί αλλαγών στον μηχανισμό στήριξης
Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανυπόστατα τα σενάρια περί αλλαγών στον μηχανισμό στήριξης Εκτύπωση E-mail
07.04.10

Παντελώς ανυπόστατες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τις φήμες περί διατύπωσης ελληνικού αιτήματος για αλλαγή των όρων του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2010 ενώ προανήγγειλε αλλαγές στην παρακράτηση φόρου με συντελεστή 8% επί των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.

“Δεν ξέρω αν έγιναν σχετικές δηλώσεις, αλλά αν έγιναν, είναι παντελώς ανυπόστατες” δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. “Μιλάνε πολλοί αναρμόδιοι και λένε πράγματα του κεφαλιού τους” σημείωσε με νόημα. Προσέθεσε ότι κάθε συζήτηση για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας είναι ασύμφορη για τη χώρα ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφεί περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2009. Υποστήριξε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε στενή συνεργασία κλιμακίου της Eurostat με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατά την οποία προέκυψαν αποκλίσεις όσον αφορά στο μέγεθος της “άσπρης τρύπας”. Ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η αύξηση του ελλείμματος θα είναι οριακή ενώ χαρακτήρισε εξωπραγματικά τα νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας (σ.σ έκαναν λόγο για έλλειμμα από 13,8% έως 14,2% για το 2009).

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2010 καθώς, όπως είπε, αυτά τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, αντιστοιχούν σε περισσότερες από έξι μονάδες του ΑΕΠ και υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010 στο επίπεδο του 8,7%.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα δανεισμού, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει και τον Μάιο που θεωρείται δύσκολος μήνας καθώς πρέπει να δανειστούμε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχολιάζοντας την σημερινή εκτίναξη στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, τόνισε ότι ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και ότι ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα υπάρξει κατάρρευση των επιτοκίων μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι επανεξετάζεται, ύστερα από τις αντιδράσεις, η ρύθμιση για παρακράτηση 8% στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Υποστήριξε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Πέμπτη στη Βουλή.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5034&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote