Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σειρά παίρνουν οι ημιυπαίθριοι
Σειρά παίρνουν οι ημιυπαίθριοι Εκτύπωση E-mail
07.04.10

Ζεστό χρήμα για να μειώσει τις δανειακές της ανάγκες αναζητεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται από μηδενική βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και οι δυνατότητες εσωτερικού δανεισμού.

Σε συνδυασμό με την προώθηση του αναπτυξιακού νόμου, το ξεπάγωμα του ΕΣΠΑ και των μεγάλων έργων (σ.σ.: συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα) το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί να αντλήσει άμεσα περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί εμμέσως από τους φόρους οι οποίοι θα προκύψουν από την αναθέρμανση της οικονομίας.

Οι Θ. Πάγκαλος και Χ. Παμπούκης θα συμμετάσχουν σήμερα στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας

Η πολιτική μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων παραμένει ακόμη «μυστική», καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες για το ποιες είναι οι εταιρείες που θα πρέπει να ενταχθούν και σε ποιο ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί ανά περίπτωση η συμμετοχή του δημοσίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης έχουν προϋπολογιστεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Οργανισμοί από τους οποίους το κεντρικό «θησαυροφυλάκιο» μπορεί να αντλήσει μεγάλα ποσά είναι ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, η ΔΕΗ, τα καζίνα κ.ά.

Αντίστοιχο είναι και το ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από την περίφημη «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων και λοιπών οικιστικών αυθαιρεσιών εντός σχεδίου πόλεως. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι το κράτος θα γεμίσει τα ταμεία του και οι πολίτες θα αισθανθούν πως κάτι κέρδισαν κι αυτοί. Ερώτημα παραμένει το αν η «τακτοποίηση» θα επεκταθεί και σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός βεβαίως από δασικές εκτάσεις και αιγιαλούς.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι προτάσεις για ρυθμίσεις παλαιών χρεών με γενναίες εκπτώσεις ή για προκαταβολική καταβολή των φόρων για τα επόμενα έτη με ένα λογικό ποσοστό έκπτωσης. Αντί, λοιπόν, να κοιτά προς το ΔΝΤ ή τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση είπε να κοιτάξει προς το εσωτερικό. Οχι, όμως, για να κόψει κι άλλα επιδόματα ή για να επιβάλει κι άλλους φόρους, αλλά για να... «ντιλάρει» με τους πολίτες της. Να ξεκινήσει ένα «win-win game» (σ.σ.: «παιχνίδι» στο οποίο βγαίνουν κερδισμένοι όλοι).

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε χθες το βράδυ από την Υδρα, θα αποφασίσει σήμερα για το πρόγραμμα της εβδομάδας. Αναμένεται σίγουρα μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για θέματα του υπ. Περιβάλλοντος και σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, τον Θ. Πάγκαλο και τον Χ. Παμπούκη για την πρόοδο του προγράμματος σταθερότητας.

Εντός των επόμενων ημερών, θα συνεδριάσει και το διαθεσμικό (κοινό όργανο κυβέρνησης - κόμματος- κοινοβουλευτικής ομάδας) προκειμένου να αποφασιστεί η σειρά με την οποία τα διάφορα νομοσχέδια θα εισαχθούν στις επιτροπές και την ολομέλεια της Βουλής. Εκεί θα γίνει ενημέρωση και για την πορεία εργασιών των εξεταστικών επιτροπών, που φαίνεται να μπαίνουν στην πιο ενδιαφέρουσα φάση τους. Στις 12 Απριλίου ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Κύπρο.

Ανάπτυξη
Εξι μήνες μετά τις εκλογές οι επιτελείς του πρωθυπουργού επιστρέφουν στις προεκλογικές δεσμεύσεις, καθώς ως αντιπολίτευση έλεγαν ότι λύση δεν είναι τα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, αλλά η ανάπτυξη. «Το πρόβλημα δεν είναι η αναζήτηση δανεικών, αλλά η αναζήτηση τρόπων για να βγάλει η χώρα χρήμα» λένε χαρακτηριστικά και μαζεύουν εισηγήσεις.

«Κάθε ιδέα που μπορεί να μειώσει την ανάγκη να ζητάμε δανεικά είναι ευπρόσδεκτη» προσθέτουν. Πέραν της αυτονόητης συζήτησης περί αναπτυξιακού μοντέλου, η Ελλάδα έχει ανάγκη άμεσα από ρευστό. Για τον λόγο αυτόν, αμέσως μετά τις γιορτές ο Γ. Παπανδρέου θα καλέσει όλους τους υπουργούς του να του κάνουν σχετικές εισηγήσεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5032&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote