Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρά κατά Ράμσφελντ από Βρετανούς στρατηγούς
Πυρά κατά Ράμσφελντ από Βρετανούς στρατηγούς Εκτύπωση E-mail
03.09.07
Τα πυρά τους στην πολιτική Ράμσφελντ για τη μετα-Σαντάμ εποχή στο Ιράκ στρέφουν δύο Βρετανοί στρατηγοί, που έπεσαν βροχή πάνω στην ομπρέλα της απόσυρσης των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βασόρα.

 Παρά το επικοινωνιακό ύφος ξερόλα, μάλλον θάλασσα τα 'κανε ο Ράμσφελντ, όπως τον κατηγορούν και Βρετανοί στρατηγοί

 Ο στρατηγός που ήταν επικεφαλής των Βρετανών στρατιωτών κατά την εισβολή στο Ιράκ δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής απόφασης για την ανάπτυξη ανεπαρκών δυνάμεων, καθώς και της απόρριψης των μεταπολεμικών σχεδίων των διπλωματών. 

Ο στρατηγός εν αποστρατεία, σερ Μάικ Τζάκσον, σε συνέντευξή του στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» δήλωσε ότι η προσέγγιση του πρώην υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «χρεοκοπημένη ιδέα», ενώ οι ισχυρισμοί του ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν «οικοδομούν κράτη» ήταν παράλογοι.

 Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ «αρνήθηκε να αναπτύξει αρκετούς στρατιώτες για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ και απέρριψε λεπτομερή σχέδια για τη μεταπολεμική διοίκηση του Ιράκ, που είχαν καταρτιστεί από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών», φέρεται να ανέφερε ο Τζάκσον. Μάλιστα, ο ίδιος περιέγραψε τον Ράμσφελντ ως «έναν από τους κυρίως υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ». 

Στην ίδια ακριβώς γραμμή, ένας άλλος απόστρατος Βρετανός στρατηγός επέκρινε επίσης την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ. Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Τιμ Κρος, ο πλέον υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος που πήρε μέρος στον μεταπολεμικό σχεδιασμό, δήλωσε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον ήταν «μοιραία ελαττωματική».

Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σάντεϊ Μίρορ», ο ίδιος είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την πιθανότητα να βυθιστεί το Ιράκ στο χάος, αλλά ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αγνόησε τις προειδοποιήσεις. Αργά χθες, άρχισε η απόσυρση των Βρετανών στρατιωτών από την τελευταία εναπομείνασα βρετανική βάση κοντά στο αεροδρόμιο της Βασόρας.

 Ωστόσο, τουλάχιστον στην αρχή, κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε μια συνολική μείωση των στρατιωτών στο έδαφος του Ιράκ, κάτι που θα φανεί στις αμέσως επόμενες βδομάδες και μήνες. Ερευνα Ο πρωθυπουργός του Ιράκ διέταξε χθες έρευνα για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Καρμπάλα την περασμένη εβδομάδα, μόλις λίγες ώρες αφότου ο σκληροπυρηνικός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα αλ Σαντρ κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει τις συγκρούσεις αυτές, που πολλοί απέδωσαν στους δικούς του μαχητές του Στρατού Μαχντί.

 Ο σιίτης ηγέτης είχε απειλήσει με αντίποινα, αν γινόταν η έρευνα. Εν τω μεταξύ, χθες, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε συνοικία σιιτών στη Βαγδάτη, την ώρα που ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως τις τρεις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 22 «τρομοκράτες», μέλη του ιρακινού σκέλους της Αλ Κάιντα.      

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=503&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 03.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote