Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κ. Χριστόφια: κάνε πρώτος το άλμα
Κ. Χριστόφια: κάνε πρώτος το άλμα Εκτύπωση E-mail
04.04.10

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακούσαμε ότι ο κ. Χριστόφιας ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν, αλλά με το status του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστή η απάντηση του κ. Ερντογάν, η οποία συνίσταται στο εξής: να συναντηθεί και ο κ. Ταλάτ με τον κ. Παπανδρέου. Η συνάντηση Παπανδρέου-Ταλάτ εξαρτάται εξολοκλήρου από την απόφαση Χριστόφια.

Αν ο κ. Χριστόφιας συγκατανεύσει σε τέτοια συνάντηση, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι αυτό το οποίο χρειάζεται για να ωθήσει τη διαδικασία πιο πέρα. Μ' αυτό το σημείωμα θέλω να παροτρύνω τον κ. Χριστόφια να οργανώσει τη συνάντηση Παπανδρέου-Ταλάτ και η συνάντηση να είναι στην παρουσία του. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Τουρκία. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν για την επίλυση του προβλήματος, αλλά καμιά δεν συνάντησε μέχρι σήμερα την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων για να ακούσει τις δικές της απόψεις που αφορούν το Κυπριακό. Βέβαια, την περίοδο Ντενκτάς και Ετζεβίτ, που η πολιτική τους ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου, δεν υπήρχαν περιθώρια συζητήσεων και εξεύρεσης συνολικής λύσης. Μετά την άνοδο του κ. Ερντογάν στο πηδάλιο της εξουσίας άλλαξαν ριζικά οι θέσεις της Τουρκίας έναντι της επίλυσης του προβλήματος. Γι' αυτό εισηγούμαι να δώσει ο κ. Χριστόφιας τη συγκατάθεσή του για συνάντηση Παπανδρέου-Ταλάτ, όταν ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κύπρο. Εξάλλου θα είναι στην Κύπρο, δεν θα είναι σε άλλη χώρα για να τεθεί θέμα, ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει το καθεστώς Ταλάτ. Έχουν και οι δυο τις ιδιότητές τους -ο ένας πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο άλλος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Ελλάδα είναι εγγυητής του καθεστώτος αυτής της χώρας που εγκαθιδρύθηκε με βάση τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά και με την υπογραφή του Προέδρου και Αντιπροέδρου, όταν με την ανακήρυξη υπέγραψαν ως εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τους Χριστόφια-Ταλάτ μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, ακόμα και σε κοινό γεύμα. Ας συναντηθούν ως πρόσωπα που γνωρίζονται μεταξύ τους, χωρίς τίτλους και σημαίες. Αυτό το άλμα πρέπει να πραγματοποιηθεί για το καλό όλων των Κυπρίων, για το οποίο οι δυο ηγέτες μας διαβεβαιώνουν ότι εργάζονται με όραμα την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.
 Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: όσο ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία στο Κυπριακό, ακριβώς τον ίδιο ρόλο διαδραματίζει και η Ελλάδα. Βεβαίως η Ελλάδα δεν είναι κατοχική δύναμη, και δεν κατέχει το κλειδί της λύσης - όπως αρέσκεται να δηλώνει ο Πρόεδρος. Όμως Η Ελλάδα δεν παύει να είναι εγγυήτρια της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κυπριακού κράτους. Θα μπορούσε η Ελλάδα, αν η κυπριακή κυβέρνηση της το επιτρέψει, να καθίσει στο μέσο των δυο εκπροσώπων και να διαδραματίσει το ρόλο της ως άμεσου ενδιαφερόμενου μέρους στο πρόβλημα. Εμείς οι Κύπριοι με την επιμονή μας σε συμβολισμούς και στερεότυπα, φοβόμαστε κάθε νέο βήμα, αφαιρέσαμε από την Ελλάδα και τις ελληνικές κυβερνήσεις τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επίλυση του προβλήματός μας, κάτω από το φόβο της αναβάθμισης του καθεστώτος Ταλάτ. Εγώ, όμως, ο απλός πολίτης αναστοχάζομαι: κανένας διεθνής παίκτης δεν αμφισβητεί και δεν αμφισβήτησε την ανεξαρτησία αυτού του κράτους. Από την άλλη, αυτό το κράτος είναι δυνατόν κάποιος να προβάλει την άποψη, ότι το σφετερίζεται στην πράξη η ελληνοκυπριακή κοινότητα. Δεν είναι το κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960 το οποίο προέβλεπε την αποτελεσματική συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων στη διακυβέρνησή του. Δεν επιθυμώ να επεκταθώ στο απώτερο παρελθόν, πώς και γιατί, αλλά απλώς επιθυμώ να υποβάλω ότι μια συνάντηση ανάμεσα στους τρεις ηγέτες δεν έχει να κάμει με αναγνωρίσεις και αναβαθμίσεις, αλλά με μια ειλικρινή προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί τις κοινότητες της χώρας μας για μισό αιώνα. Στο γεύμα ή στο δείπνο των τριών ας παραγνωριστεί το διπλωματικό πρωτόκολλο, ας μην χρησιμοποιηθούν καρτέλες και ας καθίσουν σ' ένα στρογγυλό τραπέζι, έτσι που ο κάθε εκπρόσωπος, όποια θέση κι αν πάρει θα βρίσκεται στο κέντρο. Νομίζω φαντασία υπάρχει, λύσεις μπορούν να εξευρεθούν, φτάνει να υπάρχει βούληση. Το κύριο είναι να γίνει το πρώτο βήμα, να ανοίξει η πόρτα για νέες εξελίξεις.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5020&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote