Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Άκυρη η υποψηφιότητα Γεννηματά
Άκυρη η υποψηφιότητα Γεννηματά Εκτύπωση E-mail
02.09.07
Ακυρώθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθώς το 1ο τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.

Απαράδεκτη απόφαση που συνιστά δικαστικό πραξικόπημα, τη χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως ο Άρειος Πάγος εμπλέκεται ενεργά στην προεκλογική αντιπαράθεση. Έχουμε να κάνουμε με την παλιά και αδίστακτη δεξιά, σχολίασε η κα.Γεννηματά και κάλεσε το δημοκρατικό κόσμο της χώρας να αντιδράσει. 

 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του από την Πάτρα έκανε λόγο για κινήσεις πανικού της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι η Φώφη Γεννηματά παραμένει στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε, θα δώσει τη μάχη για να φέρει τη νέα αλλαγή και να αποκαταστήσει το κύρος της δικαιοσύνης.     

  Έντονες αντιδράσεις  

 Απρόσμενη εξέλιξη είχε η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννήματα ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικράτειας του ΠΑΣΟΚ.  

Το 1ο τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο, το βράδυ του Σαββάτου, έκρινε ότι υπάρχει κώλυμα συμμετοχής, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος που απαγορεύει σε αιρετά μονοπρόσωπα όργανα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να υποβάλουν υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε γενικές εκλογές, ακόμη κι αν έχουν παραιτηθεί του αξιώματός τους.  

Δικαστικό πραξικόπημα χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, την απόφαση του Αρείου και την απέδωσε σε πολιτικούς λόγους και σε εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην πολιτική αντιπαράθεση.

 Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασάκης, "ο Άρειος Πάγος δεν προστάτευσε το θεσμικό κύρος και την ανεξαρτησία του και ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική αντιπαράθεση".  Ο κ. Αθανασάκης, έθεσε θέμα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι "το πρόβλημα Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι βαθύ και εξαιρετικά κρίσιμο" και υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας και κράτους Δικαίου".

 Προανήγγειλε δε ι ότι "το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αποκατάσταση των θεσμών".  Σε πολιτικές σκοπιμότητες απέδωσε το αποκλεισμό της και η κ. Γεννηματά, η οποία αποχωρώντας από τη Χαρ. Τρικούπη όπου συζητήθηκε το θέμα αυτό, τόνισε ότι "έχουμε να κάνουμε με την παλιά και αδίστακτη δεξιά" και κάλεσε το "δημοκρατικό κόσμο της χώρας να αντιδράσει". 

 Η κ. Γεννηματά, πάντως, ανεξάρτητα από τον αποκλεισμό της, όπως αναφέρεται στη δήλωση του κ. Αθανασάκη, "θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής μάχης σε όλη τη χώρα" και σήμερα Κυριακή αναμένεται να συνοδεύσει τον κ. Παπανδρέου στην επίσκεψή του στην Ηλεία, όπου θα αναγγείλει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.  

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκλειομένης της κ. Γεννηματά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι η Λούκα Κατσέλη, ενώ το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα καλύπτει ένδεκα θέσεις αντί των δώδεκα, καθώς δεν υπάρχει χρόνος αντικατάστασης της κ. Γεννηματά, ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ θα είχε τέτοια πρόθεση.  

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε τρεις συνεντεύξεις της κ. Γεννηματά κατά το χρονικό διάστημα, 2006-2007 στις οποίες η ίδια έλεγε ότι οι νομάρχες δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές λόγω συνταγματικού κωλύματος. 

 "Αυτοί που μιλούν σήμερα καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν χθες", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.  Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή της να παραιτηθεί από επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε η Βούλα Πατουλίδου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ. 

 Η κυρία Πατουλίδου υποστήριξε πως είχε ζητήσει να τοποθετηθεί ψηλά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, όμως όπως είπε, στη Χαριλάου Τρικούπη της πρότειναν την έκτη θέση, που είναι εκλόγιμη μόνο σε περίπτωση νίκης του κόμματος.

  Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως, υποστηρίζουν ότι στην κυρία Πατουλίδου είχε προταθεί η πέμπτη θέση που θεωρείται εκλόγιμη.  

Πηγή: NET-NET 105,8-AΠE  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=502&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 02.09.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote