Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η διπλωματία του χάμπουργκερ
Η διπλωματία του χάμπουργκερ Εκτύπωση E-mail
02.04.10

Είναι ένα από τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα από την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί μετά της συζύγου του στις ΗΠΑ:
το χάμπουργκερ είναι ένας γαστρονομικός πειρασμός ακόμη και για εκείνους που κατά τεκμήριο είναι συνηθισμένοι στις γκουρμέ γεύσεις της γαλλικής κουζίνας. Για τους αναλυτές ήταν ο θρίαμβος της «διπλωματίας του χάμπουργκερ».

O «μυστικός δείπνος» που παρέθεσαν οι Ομπάμα στο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας δικαίωσε τον τίτλο του: από τον Λευκό Οίκο έμεινε κρυφό όχι μόνο το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο προέδρους αλλά ακόμη και το μενού που συνόδευσε τη συζήτηση. Το μενού, πάντως, που επέλεξε ο Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι και τον 12χρονο γιο του γάλλου προέδρου, Λουί, σε ένα από τα πιο μοδάτα χαμπουργκεράδικα της Ουάσιγκτον προκάλεσε αίσθηση και τον ενθουσιασμό του Μπαράκ Ομπάμα. Η γαλλική παρέα επέλεξε να γευματίσει στο «Βen΄s Chili Βowl», ένα γωνιακό στέκι που κάποτε ήταν σήμα κατατεθέν της μαύρης κοινότητας της πόλης και σήμερα αποτελεί ένα είδος υποχρεωτικής στάσης για πολιτικούς και διασημότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γαλλικό προεδρικό ζεύγος και ο μικρός συνοδός του προτίμησαν, μεταξύ άλλων, μισοκαπνιστό λουκάνικο, ενώ δεν έγινε γνωστό εάν έφαγαν και «french fries» (τηγανητές πατάτες), οι οποίες την εποχή της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ είχαν πέσει θύμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όταν αργότερα ο Νικολά Σαρκοζί με τον Μπαράκ Ομπάμα εμφανίσθηκαν στον Λευκό Οίκο ενώπιον των δημοσιογράφων, ο αμερικανός πρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστη την επιλογή. «Το γεγονός ότι ο Νικολά πήγε στο “Βen΄s Chili Βowl” για το γεύμα του αποδεικνύει ότι σε θέματα γεύσης δεν κάνει διακρίσεις», δήλωσε. Αφού ο γάλλος πρόεδρος έκανε δηλώσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Αφγανιστάν, τις κυρώσεις στο Ιράν, ακόμη και τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφτασε στο επίμαχο θέμα: Έμαθε για το “Βen΄s Chili Βowl” από «έναν καλό φίλο στην Ουάσιγκτον», αστειεύτηκε ότι είδε μια φωτογραφία του Ομπάμα σε έναν τοίχο και πρόσθεσε ότι πιθανότατα την επόμενη φορά που θα φάει εκεί ο αμερικανός πρόεδρος θα δει και μια δική του φωτογραφία. Κάνοντας κάτι ανάμεσα σε επίσημη επίσκεψη και οικογενειακές διακοπές, ο Νικολά Σαρκοζί είχε μαζί του τον 12χρονο γιο του στις συναντήσεις του με τον γερουσιαστή Τζον Κέρι και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Στις κόρες του ζεύγους Ομπάμα δώρισε μια σειρά από κόμικς του Αστερίξ, του δημοφιλούς γαλάτη ήρωα που προστατεύει το χωριό του από τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Ο γάλλος πρόεδρος προσπάθησε, επίσης, με αυτό το ταξίδι να διαλύσει τις φήμες περί κρίσης στον γάμο του με μια επίδειξη ρομαντισμού: το ζεύγος φιλήθηκε, με τους φωτογράφους να ακολουθούν κατά πόδας στη Νέα Υόρκη, και περπάτησε χέρι χέρι στο Σέντραλ Παρκ. Όσο για την Κάρλα, στην τριήμερη επίσκεψή της στις ΗΠΑ φωτογραφήθηκε με έξι διαφορετικά φορέματα. Αλλά ούτε μια φορά δίπλα στη Μισέλ Ομπάμα.


Η Κάρλα, τα παιδιά και η Τζοκόντα

ΤΟ «ΜΕΝΟΥ» στις ΗΠΑ δεν περιελάμβανε τσάι για τις δύο πρώτες κυρίες. Η Κάρλα Μπρούνι προτίμησε να επισκεφθεί ένα σχολείο σε μια υποβαθμισμένη συνοικία της Ουάσιγκτον. Οι μαθητές υποδέχθηκαν την υψηλή επισκέπτρια με ένα τραγούδι κι εκείνη τους διάβασε ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο της σειράς Μαντλίν, ενός μικρού κοριτσιού που ζει στη Γαλλία. Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου τη ρώτησαν ποιο είναι το αγαπημένο της μουσείο, εισέπραξαν με ενθουσιασμό την απάντησή της: «Εάν έρθετε στο Παρίσι θα σας πάω στο Λούβρο και θα σας δείξω τη Μόνα Λίζα. Έπειτα θα πάμε για φαγητό». Η επίσκεψη της Κάρλα Μπρούνι στο σχολείο τελείωσε όταν χτύπησε το κουδούνι.


Έδωσε το ΟΚ για νέες γεωτρήσεις πετρελαίου

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ την απαγόρευση που ίσχυε εδώ και είκοσι χρόνια όσον αφορά τις γεωτρήσεις στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ πέραν του Κόλπου του Μεξικού, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χθες πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει «να επεκτείνει την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον θα δρομολογήσει την αδειοδότηση γεωτρήσεων ανοιχτά της Βιρτζίνιας, στον Ανατολικό Κόλπο του Μεξικού και σε περιοχές των θαλασσών Τσάκτσι και Μπόφορτ στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της Αλάσκας. Θα απαγορεύσει όμως την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Κόλπο Μπρίστολ της Αλάσκας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο αριθμό σολομού Sockeye παγκοσμίως.

Οι διευκρινίσεις
«Δεν είναι μια απόφαση που πήρα εύκολα», δήλωσε ο Ομπάμα από την Αεροπορική Βάση Άντριους έξω από την Ουάσιγκτον, θέλοντας να προκαταλάβει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των οικολόγων. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε πως ένας παράγοντας που βάρυνε στην απόφασή του ήταν η αγωνία του να κερδίσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών για το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων των θερμοκηπίων κατά 17% έως το 2020. Διευκρίνισε επίσης πως η επέκταση των γεωτρήσεων ανοιχτής θαλάσσης εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική με σκοπό τη μετάβαση των ΗΠΑ σε μια οικονομία «που θα βασίζεται περισσότερο σε ενδογενή καύσιμα και καθαρές μορφές ενέργειας».

Όπως είπε, μελετούσε το θέμα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν η σωστή απόφαση ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5008&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 02.04.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote