Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κοινή δήλωση από Χριστόφια-Ταλάτ
Κοινή δήλωση από Χριστόφια-Ταλάτ Εκτύπωση E-mail
31.03.10

Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, διαβάζοντας την κοινή δήλωση των δύο ηγετών μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

«Εχουμε εμπλακεί σε μια σοβαρή προσπάθεια για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Εκφράζουμε την εκτίμηση μας προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών την οποία του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τις προσπάθειες του, οι οποίες στοχεύουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει αρχικά η κοινή δήλωση των ηγετών.

Μετά από πολλές συναντήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, και τις συζητήσεις μας επί όλων των πτυχών του κυπριακού προβλήματος, «είμαστε ενθαρρυμένοι από την αξιοπρόσεκτη πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμερισμού των Εξουσιών, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι με επιμονή θα επιτύχουμε μια συνολική λύση», προσθέτουν.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ υπογραμμίζουν στην κοινή τους δήλωση το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της «συνολικής προσέγγισης», η οποία σημαίνει ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή μας ανησυχία για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και η βούληση μας για μια συνολική λύση θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια εξαντλητική συζήτηση των υπολοίπων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και στο ξεπέρασμα των αποκλίσεων σύντομα, ώστε να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», δηλώνουν οι δύο ηγέτες.

Τέλος, στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν εμπιστευτικές, «αναγνωρίζεται ότι οι ηγέτες μπορούν να εξηγήσουν στις κοινότητες τους, την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα και τις διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν».

Μετά από την καθιερωμένη χειραψία των δύο ηγετών και σε ερώτηση πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ταλάτ είπε μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η επόμενη μας συνάντηση», εκφράζοντας έτσι την αισιοδοξία του ότι συνομιλητής εκ μέρους των Τ/κ θα είναι και μετά τις 18 Απριλίου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ερωτηθείς αν η κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Ντάουνερ αποτελεί το κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν πρόκειται για κοινό ανακοινωθέν, αλλά για μια απλή δήλωση.

«Είναι μια απλή δήλωση, δεν είναι κοινό ανακοινωθέν. Δεν θα γίνει κοινό ανακοινωθέν. Δεν μπαίνουμε σε καμία λεπτομέρεια», διευκρίνισε.

 



ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5000&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 31.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote