Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μέρκελ: "Κλειδί" το Κυπριακό
Μέρκελ: "Κλειδί" το Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
31.03.10

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία και ξεκαθάρισε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την όποια πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες της Αγκυρας

Μετά δυσκολίας κατάφεραν Ερντογάν και Μέρκελ να δείξουν ικανοποιημένοι από τις συνομιλίες που είχαν χθες στην Αγκυρα, κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία. Μόνον οι διαφωνίες τους έγιναν αισθητές, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να ζητεί μετ' επιτάσεως από την Αγκυρα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ως μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκύρας ανοίγοντας τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. Παράλληλα, η Μέρκελ τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί το "μεγαλύτερο εμπόδιο" και ταυτοχρόνως το "κλειδί" για την όποια πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας.

Οι διαφωνίες Αγκυρας - Βερολίνου δεν περιορίζονται στην τουρκική προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αφορούν και την τουρκική άρνηση στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός του, αλλά και το ζήτημα της ενσωμάτωσης των Τούρκων μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

Η επίσκεψη Μέρκελ ξεκίνησε μέσα στο ηλεκτρισμένο κλίμα που διαμόρφωσαν δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, όπως η πρόταση για "προνομιακή σχέση" της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της ένταξης, που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ προκαλώντας τα οργισμένα σχόλια της Αγκυρας, και η πρόταση Ερντογάν για ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία, έναντι της άποψης περί ενσωμάτωσης και άπταιστης εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, που υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως επιθυμεί την ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία, "όπως εδώ και δεκαετίες λειτουργούν γερμανικά σχολεία στην Τουρκία", επέμεινε στην άρνησή του για επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, προκρίνοντας τον διάλογο ως μόνη λύση, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίστηκε να πει ότι "κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά".

Αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού είναι "κλειδί" για περαιτέρω πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες και καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία. Οσο για την "προνομιακή σχέση", η Μέρκελ δήλωσε ότι "ανεξάρτητα από το γεγονός ότι συνεχίζουμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις για την πλήρη ένταξη, ωστόσο θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο".

Οσον αφορά το θέμα των τουρκικών σχολείων και της ενσωμάτωσης των Τούρκων μεταναστών, η Μέρκελ δήλωσε πως συμφώνησε καταρχήν με τον Ερντογάν στο άνοιγμα τουρκικών σχολείων στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τους τουρκικής καταγωγής μετανάστες να μη μάθουν Γερμανικά. Επίσης πρόσθεσε πως κανείς δεν θέλει να αφομοιώσει τους Τούρκους μετανάστες, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση του Βερολίνου επιθυμεί την ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία.

Σήμερα η Μέρκελ θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενώ θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί σ' ένα τοπικό γερμανικό σχολείο και θα συναντηθεί με Τούρκους και Γερμανούς επιχειρηματίες.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4998&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote