Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου στη Ρωσία
Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου στη Ρωσία Εκτύπωση E-mail
31.03.10

Η προώθηση της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα της διεθνούς ατζέντας, αλλά και της θλιβερής επικαιρότητας, που δημιουργούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στη Μόσχα και των συναντήσεων που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιουκόφ και άλλους εκπροσώπους της ρωσικής ηγεσίας.

Ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός μοιράζεται τη λύπη και την οργή του ρωσικού λαού και εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και κατά κάθε πράξης βίας που στρέφεται κατά αθώων πολιτών. Κατέθεσε μάλιστα λουλούδια στη στάση του μετρό Λουμπλιάνκα, όπου βρήκαν το θάνατο 24 πολίτες κατά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας.

Ο κ. Βενιζέλος και οι συνομιλητές του συζήτησαν αναλυτικά το διεθνές πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται από τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την πρόταση του Ρώσου προέδρου Μεντβιέντεφ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με όχημα τον ΟΑΣΕ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την αντιπυραυλική ασπίδα, αλλά και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια και η διμερής στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία.

«Η επίσκεψή μου έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού το Φεβρουάριο», είπε ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνάντηση γνωριμίας με τον ομόλογό του, καθώς «αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, γιατί αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στον διεθνή ρόλο της Ρωσίας, πράγμα που αντιλαμβανόμεθα όχι μόνο διμερώς, αλλά και στο επίπεδο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Σερντιουκόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αποδείχθηκε από τη συζήτηση ότι «οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πολύ κοντινές με αυτές της ρωσικής» και αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Βενιζέλου να πραγματοποιήσει ανταποδοτική επίσκεψη στην Ελλάδα. Συνολικά όπως συμφωνήθηκε θα πραγματοποιηθούν εντός του 2010, 15 διαφορετικές συναντήσεις και εκδηλώσεις για την προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Ιρίνας Κοβαλτσούκ, είναι η ανταλλαγή επισκέψεων όχι μόνο αντιπροσωπειών, αλλά και πλοίων, καθώς και η πραγματοποίηση «κοινών ασκήσεων των πολεμικών στόλων Ρωσίας και Ελλάδας».

Αναφερόμενος στην στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία των δύο πλευρών ο Ε. Βενιζέλος εξήγησε ότι «στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που πρέπει να κάνουμε ώστε όλα αυτά να αποκτούν ένα πραγματικό περιεχόμενο χρήσιμο εκεί που πράγματι πρέπει να επεμβαίνουμε, πρέπει να κάνουμε επενδύσεις, οι οποίες έχουν όχι μόνο αμυντικό, αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα». Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν διεξοδικά με τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας Μιχαήλ Ντμίτριεφ και τον γενικό διευθυντή της «Ροσομπορονέξπορτ» Ανατόλι Ισάικιν και συμφωνήθηκαν λύσεις για παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η συντήρηση των αντιαεροπορικών και των αερόστρωμνων σκαφών. Όπως εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος «έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα» σχετικά με τα συστήματα Σ-300, ΤορΜ1, ΟΣΑ και Zubr, αλλά και συμφωνήθηκε η διαμόρφωση μιας νέας βάσης προσέγγισης στην παραγγελία των ΤΟΜΑ, που είχε γίνει με τη συμφωνία του 2008. Εν συνόψει στη νέα προσέγγιση δεν έχουν θέση πλέον τα αντισταθμιστικά οφέλη, έτσι ώστε «να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις για αδιαφανείς σχέσεις και συναλλαγές».

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε επίσης στο Κρεμλίνο με το Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, ο οποίος σημείωσε ότι «οι ελληνορωσικές σχέσεις κινούνται σε στρατηγικό επίπεδο συνεργασίας» και υπενθύμισε την πνευματική και θρησκευτική εγγύτητα και συγγένεια των δύο λαών και χωρών. Ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τον ενεργό της ρόλο στο Κυπριακό με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ και ενημέρωσε τη ρωσική ηγεσία για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας Γ. Παπανδρέου και Μπ. Μπορίσοφ σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι «η διπλωματία των αγωγών έχει και μια προφανή αμυντική διάσταση».

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στον οποίο χάρισε ένα αντίτυπο της ρωσικής έκδοσης του βιβλίου του για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

apogevmatini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4996&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote