Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ στην Τουρκία
Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ στην Τουρκία Εκτύπωση E-mail
30.03.10

Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ανοιχτές», δήλωσε από την Άγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Σε κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αρχή «της τήρησης των συμφωνημένων» ("pacta sund servanda").
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «κλειδί» για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι η περαιτέρω πρόοδος στο Κυπριακό και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας που προβλέπει την χρήση των τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της λίγο πριν έρθει στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος επικαιροποίησε μια παλιότερη πρόταση για τη δημιουργία «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε είχε τον περασμένο μήνα δηλώσει κατηγορηματικά ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει αναστάτωση στη Γερμανία μεταξύ των συντηρητικών μελών του κόμματος της κ. Μέρκελ. Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ωστόσο ότι οι δηλώσεις του κ. Βεστερβέλε αποτελούν την «πολιτική όλης της κυβέρνησης».

Στην Τουρκία θεωρούν ότι η πρόταση για την «ειδική σχέση», διατυπώθηκε παράλληλα από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο. Γαλλικές διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν ωστόσο ότι η «ειδική σχέση» «είναι ιδέα του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος».

Στη Γαλλία υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση προς τον Γάλλο πρόεδρο, εμπειρογνωμόνων των γαλλογερμανικών σχέσεων, ως μια κίνηση βελτίωσης των σχέσεων αυτών.
ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4991&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote