Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ζητά ο Παπούλιας
Αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ζητά ο Παπούλιας Εκτύπωση E-mail
29.03.10

Στο Μεσολόγγι παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Στην ομιλία του, δήλωσε: «Mε μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι για μία ακόμη φορά στο Μεσολόγγι. Τη μικρή αυτή πόλη, με το μεγάλο παρελθόν, που γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού.

Η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι μια πράξη γενναιότητας πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Η ανάμνησή της παραμένει συγκλονιστική, όχι μόνο για το μέγεθος του ηρωισμού και το μεγαλείο της υπέρβασης, αλλά και για το εκτυφλωτικό μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο.

Ότι ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση σε οποιαδήποτε γωνιά της γης. Η θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων αφύπνισε συνειδήσεις όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εξεγερμένοι Έλληνες βρήκαν συμπαραστάτες που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τις αιώνιες αξίες της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Η εμβληματική φυσιογνωμία του λόρδου Βύρωνα, που έκανε υπόθεσή του τη λευτεριά του λαού μας και μαχόμενος έπεσε στο Μεσολόγγι, αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης. Το Μεσολόγγι συγκλόνισε χιλιάδες φιλέλληνες Γερμανούς. Την ουμανιστική τους παιδεία την προκάλεσε η βαρβαρότης των θυτών κι έσπευσαν να συμπαραταχθούν με τους αδύναμους Έλληνες.

Και ακριβώς η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να είναι σήμερα ο θεμέλιος λίθος της Ευρώπης που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Το ευρωπαϊκό όραμα αποτέλεσε την πιο σημαντική επένδυση ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, το πιο φιλόδοξο και πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα αλληλεγγύης και ενοποίησης στη νεότερη ιστορία.

Σήμερα, οι λαοί της Ευρώπης ζητούν από τις πολιτικές τους ηγεσίες να υπερβούν το θεσμικό αδιέξοδο, να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της σύγκλισης αλλά και του σεβασμού της διαφορετικότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των εργαζομένων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μέρες σαν κι αυτή, προσφέρονται για συλλογικό προβληματισμό ως προς την ουσία του γνήσιου πατριωτισμού. Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία ούτε συνθηματολογία. Δεν είναι επικοινωνιακό προϊόν ούτε πολιτικό πυροτέχνημα. Είναι ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, χωρίς διεκδίκηση ανταλλάγματος και χωρίς προσδοκία προσωπικής ανταμοιβής. Η αγάπη για την πατρίδα είναι πράξη και συμμετοχή. Είναι υποταγή του Εγώ στο Εμείς και του μέρους στο όλον. Είναι, απλά, προσωπική δέσμευση ότι θα παραδώσουμε καλύτερο τον τόπο που παραλάβαμε. Και αίσθημα δικαίου απέναντι στους αδύναμους ή σε όσους δεν ακούγονται».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4989&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων