Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κρίσιμο τεστ για Μπερλουσκόνι
Κρίσιμο τεστ για Μπερλουσκόνι Εκτύπωση E-mail
29.03.10

Ακόμη ένα δημοψήφισμα με επίκεντρο τον Μπερλουσκόνι ή ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση; Η ετυμηγορία της κάλπης μετά τη σημερινή και την αυριανή αναμέτρηση για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχόντων θα δείξει τις... προθέσεις των Ιταλών.

Θα φανεί λοιπόν αν οι ψηφοφόροι έκριναν με βάση τα τοπικά προβλήματα, την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία που φθάνει πλέον το 8,6% ή αν για ακόμη μία φορά η πληθωρική προσωπικότητα του πρωθυπουργού είναι αρκετή ώστε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του κυβερνώντος συνασπισμού PDL σε περιφέρειες όπου η έκβαση της μάχης θεωρούνταν αβέβαιη.

Τις τελευταίες ημέρες ο Καβαλιέρε, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα λογοκρισίας τηλεοπτικών προγραμμάτων, παρενέβη σε εκπομπές για να θυμίσει στον ιταλικό λαό «το αξιόλογο κυβερνητικό έργο και τις πρωτοφανείς επιθέσεις των δικαστών», οι σχέσεις με τους οποίους έφθασαν στο κόκκινο μετά και τον αποκλεισμό του PDL στο Λάτσιο, λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης της λίστας.

«Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να μετατρέψει κάθε εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για τον ίδιο». Η επίθεση ήρθε από τον αριστερό πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο ντ’ Αλέμα, που σε συνέντευξή του στη «Stampa» κατηγόρησε τον καβαλιέρε ότι λέει ψέματα και μιλά για πράγματα που δεν απασχολούν τους Ιταλούς. «Και μόνο το γεγονός ότι εξακολουθεί να ανακοινώνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις σημαίνει ότι δεν τις υλοποίησε» τόνισε ο Ντ’ Αλέμα.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, συμπλήρωνε: «Ο Μπερλουσκόνι μιλά για μια κυβέρνηση των πράξεων, μα τι ακριβώς έχει κάνει για τους Ιταλούς; Είναι νευρικός γιατί πριν από μερικούς μήνες πίστευε ότι θα μέναμε στη γωνία».

Προγνωστικά
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης γύρω στο 38-39%, με το σκορ του ίδιου του Μπερλουσκόνι να είναι μερικές μονάδες υψηλότερο. Από τις 13 περιφέρειες όπου θα στηθούν κάλπες, οι 11 ανήκαν μέχρι σήμερα στην Κεντροαριστερά, η οποία και εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τουλάχιστον πέντε εξ αυτών. Η Κεντροδεξιά αναμένεται να κρατήσει τη Λομβαρδία και το Βένετο, κερδίζοντας ενδεχομένως και την Καλαβρία. Σε αρκετές περιφέρειες όπως το Λάτσιο και το Πιεμόντε η έκβαση δεν θεωρείται βέβαιη. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες το 17% των Ιταλών δήλωναν αναποφάσιστοι, ενώ η συμμετοχή αναμενόταν μικρότερη του 71,4% των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών του 2005.

Τα αποτελέσματα πάντως θα είναι κρίσιμα για τις ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα αν η εμπρηστική «Λέγκα του Βορρά» του Ουμπέρτο Μπόσι αυξήσει -όπως αναμένεται- τα ποσοστά της στα βόρεια της χώρας, ισχυροποιώντας τη θέση της. Μια εξέλιξη που ενδέχεται να αποδυναμώσει τον Τζιανφράνκο Φίνι, συνιδρυτή του PDL και πιθανό διάδοχο του Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε εκ νέου ότι υπάρχει ένταση μεταξύ τους, ενώ όταν ρωτήθηκε από τη «Stampa» ποιος πιστεύει ότι θα τον διαδεχθεί στην εξουσία απάντησε, δείχνοντας έκπληκτος: «Είναι προσβλητικό να μιλάτε για το μέλλον με έναν ηγέτη σε πλήρη φόρμα, που απολαμβάνει δημοτικότητα της τάξης του 62%».

Οσο για το τι θα συμβεί έπειτα από μια ενδεχόμενη ήττα, ο καβαλιέρε δήλωσε στο Sky ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», αντιθέτως η κυβέρνηση υπόσχεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει τους φόρους.

Ρ. Σαβιάνο
«Κίνδυνος νοθείας»

Δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του και δεν το έκανε ούτε αυτή τη φορά. Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας του «Γόμορρα», κάλεσε τους συμπατριώτες του να μη μείνουν αδιάφοροι και να αναλάβουν τον ρόλο του παρατηρητή στις περιφερειακές, προκειμένου να μην υπάρξουν παρανομίες. Με αυτό το κάλεσμα θέλησε να καταγγείλει την κυριαρχία του οργανωμένου εγκλήματος και την εξαγορά ψήφων στον Νότο. «Είναι απαραίτητο να ζητήσει η χώρα μας βοήθεια. Στην Καλαβρία από τους 50 τοπικούς συμβούλους, οι 35 είτε βρίσκονται στο στόχαστρο των Αρχών είτε έχουν καταδικαστεί. Είναι θλιβερό ότι οι Ιταλοί πολίτες θα έπρεπε να απευθυνθούν στον ΟΗΕ, στην ΕΕ ή στον ΟΑΣΕ ώστε να υπάρξει εκλογική ομαλότητα. Θα έπρεπε να είναι σαφές ότι η ψήφος δεν εξαγοράζεται με 50 ευρώ, ότι η πολιτική δεν είναι μόνο ανταλλαγή ρουσφετιών».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4987&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote