Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δάνεια από Ευρώπη, πειθαρχία από ΔΝΤ
Δάνεια από Ευρώπη, πειθαρχία από ΔΝΤ Εκτύπωση E-mail
26.03.10

Το μιάμισης σελίδας κείμενο της Γαλλογερμανικής συμφωνίας που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και της χώρας μας κινείται στις βασικές ιδέες της πρότασης που είχε καταθέσει η Κομισιόν, η οποία δηλώνει ικανοποιημένη από την τελική εξέλιξη.

Η πλειονότητα των «συντονισμένων» διμερών δανείων θα προέρχεται από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, ενώ θα υπάρχει και ουσιαστική εμπλοκή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση. Η τελική συμφωνία αναμενόταν να συζητηθεί πριν από το σημερινό δείπνο, σε επίπεδο Γιούρογκρουπ. Η εκταμίευση θα γίνεται με ομόφωνη απόφαση του Γιούρογκρουπ και θα προηγείται αξιολόγηση των συνθηκών χορήγησης κάθε δανείου από Κομισιόν και ΕΚΤ. Η Κομισιόν θα παίζει με άλλα λόγια ρόλο συντονιστή.

 

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές το κείμενο αυτό περιλαμβάνει και προτάσεις για την ανάθεση στην Κομισιόν του καθήκοντος να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη του έτους προτάσεις για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του τρόπου επιτήρησης των οικονομιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το σεβασμό των διατάξεων της συνθήκης (Σύμφωνο Σταθερότητας κ.λπ)

Δημιουργείται, έτσι όπως είχε προτείνει η Κομισιόν, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός- πλαίσιο μέσα στον οποίο θα κινείται η Ελλάδα και τα θεσμικά κοινοτικά όργανα για την χρηματοδότησή της.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη κάτω από ποιες νομισματικές - οικονομικές προυποθέσεις θα έχει δικαίωμα η Αθήνα να προστρέχει για τη δανειοδότησή της στις κοινοτικές χώρες και το ΔΝΤ, του οποίου ο ρόλος, όπως αναφέρει το κείμενο, θα είναι «ουσιώδης» αν και η πλειονότητα των δανείων θα προέρχεται από τις κοινοτικές χώρες και ο ρόλος του ΔΝΤ θα συνοδεύεται από υποδείξεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Άγνωστοι είναι ακόμη οι όροι για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, το μεγάλο ύψος των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές, η αδυναμία της Ελλάδας να δανεισθεί από αυτές. Η Γερμανία λέει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνιστά την «έσχατη λύση». Καθώς και ότι κάθε δάνειο θα συνοδεύεται από όρους και προυποθέσεις (conditionality-αιρεσιμότητα). Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο κείμενο αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, ποσά, ποσοστά κ.λ.π. Τέλος κάθε φορά που θα τίθεται θέμα δανεισμού θα προηγείται αξιολόγηση των συνθηκών από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και έγκριση με ομόφωνη απόφαση του Γιούρογκρουπ.

 

Διαφοροποίηση Τρισέ

Κατηγορηματικά αντίθετος σ' αυτή τη συμφωνία εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ οποίος προειδοποίησε με αφορμή τη παρέμβαση του ΔΝΤ ότι είναι «πάρα πολύ κακό πράγμα που οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης αποποιούνται των ευθυνών τους. Η από- υπευθυνοποίηση των χωρών - μελών της ευρωζώνης, είπε ο ίδιος, είναι πολύ κακό πράγμα στα μάτια μου και συνέχισε λέγοντας:  «Θέλουμε οι χώρες - μέλη του Γιούρογκρουπ να ασκούν πλήρως, απόλυτα και πιστά τις ευθύνες τους που πηγάζουν και προβλέπονται από τις Συνθήκες. Αυτές οι χώρες οφείλουν να μην εγκαταλείψουν ούτε μια σπιθαμή από τις σημερινές ευθύνες που το αναλογούν από τις συνθήκες».

 

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα συναντήθηκαν ιδιαιτέρως η Κα Μέρκελ και ο κ.Σαρκοζί και ύστερα από μια συνομιλία μιας περίπου ώρας κάλεσαν στην αίθουσα και τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέυ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στη διάρκεια των 10 τελευταίων λεπτών της συνάντησης κάλεσαν και τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και τον ενημέρωσαν για την απόφασή τους. Το Γιούρογκρουπ άρχισε τη συνεδρίαση του στις 20 και 30 ώρα Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Πεταλωτή το σχέδιο της απόφασης καλύπτει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση: «Μας καλύπτει πλήρως και περιμένουμε να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ. Ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι κατά βάση ευρωπαικός με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θεωρούμε ότι ο μηχανισμός αυτός συνιστά μήνυμα σταθερότητας που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ως προς τη συμπερίληψη στο κείμενο του ΔΝΤ αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο» είπε ο κ.Πεταλωτής «και το δεχόμαστε».

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4974&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote