Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Α. Λοβέρδος: «Aνάσα» ως το 2030 με το νέο ασφαλιστικό
Α. Λοβέρδος: «Aνάσα» ως το 2030 με το νέο ασφαλιστικό Εκτύπωση E-mail
25.03.10

Τις βασικές κατευθύνσεις του ασφαλιστικού, όπως προέκυψαν από τον κοινωνικό διάλογο, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

 

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα που θα δώσει ανάσα και σιγουριά ως το 2030, θα επιφέρει τομές καθοριστικές για το μέλλον και τη σταθερότητα και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

 

Σημείωσε ακόμη ότι όλα δείχνουν ότι η χώρα μας θα εξασφαλίσει τη μεταβατική περίοδο ως το 2013 για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο.

 

Το 2013, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι καλή ως μεταβατική περίοδος και δεν αιφνιδιάζει. «Όποιος έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης δεν έχει τίποτε να φοβηθεί κι αν μείνει και μετά το 2013 δεν θα θιγεί από τη νομοθετική παρέμβαση. Όσοι λοιπόν σπρώχνουν σε έξοδο τους εργαζομένους αυτούς εγκληματούν», ξεκαθάρισε.

 

Σχολιάζοντας τις 12 προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για «δυνατότητα πολύ μεγάλων πολιτικών συγκλίσεων και διαμόρφωση μιας μεγάλης πλειοψηφίας για την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, κάτι που συνεπάγεται και συναντίληψη για τη μέθοδο».

 

Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν παρέπεμψε τη λύση στις επόμενες γενιές, «αφού στα δικά της χέρια εξερράγη η βόμβα του να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα για τη καταβολή των συντάξεων».

Όπως επεσήμανε, ότι η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο ανταποδοτικό σύστημα, γίνεται σαφώς, γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο, ενώ η κυβέρνηση υιοθέτησε απολύτως τις 6,5 από τις επτά συστάσεις της

Ευρωπαϊκής Επιτροπής μη αποδεχόμενη την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας.

Επανέλαβε δε ότι λειτούργησαν αποτελεσματικά οι πολιτικές περιορισμού της σπατάλης. Ηδη, λειτουργεί, όπως είπε, πιλοτικά και από την 1η Μαΐου σε μόνιμη βάση, ο ηλεκτρονικός έλεγχος συνταγογράφησης, αρχής γενομένης από το

ΙΚΑ

 

Στην ίδια λογική επανήλθε η λίστα φαρμάκων και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα φαρμακεία και στους γιατρούς που παρανομούν, διατάξεις, που όπως αυτή για τα φαρμακεία στα νοσοκομεία θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που σύντομα θα κατατεθεί, πρόσθεσε.

 

Παράλληλα, στην προσπάθεια αύξησης της βάσης εσόδων του συστήματος, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σημείωσε ο υπουργός, καταγράφηκε αύξηση των εισφορών και μείωση της αύξησης της φαρμακευτικής και λοιπής ιατρικής δαπάνης.

 

Ο κ. Λοβέρδος ανέλυσε επίσης τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λαϊκισμό» την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ το 2004: «Εμείς το είχαμε προβλέψει. Αν υπήρχε τώρα ο ΛΑΦΚΑ, δεν θα κινδύνευε με στάση πληρωμών ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών», είπε.

 

Αναφερόμενος στις στοχεύσεις της κυβέρνησης ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι στόχος είναι το 2030 να πληρώνεται για τις συντάξεις το 4,8% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ποσοστό πλήρωσε το κράτος το 2008.

 

Διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα περί εξώθησης των εργαζομένων σε 40 χρόνια εργασίας, λέγοντας ότι παρερμηνεύεται το μέτρο των κινήτρων παραμονής στην εργασία, αφού ουδείς θα υποχρεωθεί να το ακολουθήσει.

Χαρακτήρισε δε λανθασμένη τη θέση ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2018, γιατί αγνοείται ότι η ανταπόδοση θα γίνεται με βάση συντελεστή που θα ευνοεί αυτόν που παραμένει 35 ή 37 χρόνια: «Ο επαναπροσδιορισμός της σύνταξης δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής και θα καθορίζεται χωρίς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει τη σύνταξη με όρους τιμαριθμικούς, συνυπολογίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4970&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote