Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μείωσε την αύξηση
Μείωσε την αύξηση Εκτύπωση E-mail
25.03.10

 


 

Η πρόταση Χριστόφια για μείωση των απολαβών του... πίνει νερό! Οι διαχρονικές τροποποιήσεις στις νομοθεσίες μετέτρεψαν τις απολαβές του προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορολόγητες. Ακόμη και τις συντάξεις τους. Όλα αυτά για το δημόσιο συμφέρον

Αύξηση κατά 5,4% θα έχουν, βάσει του κρατικού προϋπολογισμού, φέτος οι συνολικές απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη και μετά τη «θυσία» που ανάγγειλε προχθές κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για να τις περικόψει κατά 10%.
Ακόμη, την ίδια στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε δημόσια στον κυπριακό λαό, ότι όταν ήταν γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και αμειβόταν όπως και ένας δημόσιος υπάλληλος στην κλίμακα Α11, ήταν απόλυτα ικανοποιημένος, ο προϋπολογισμός του 2010 ο οποίος ετοιμάστηκε από το δικό του επιτελείο σε περίοδο κρίσης, αύξανε τις πολύ ψηλότερες προεδρικές απολαβές του κατά 17,1%. Από τις 143 στις 167 χιλ. ευρώ και χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται τα παχυλά συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Μετά την αναγγελθείσα θυσία, ο Πρόεδρος θα έχει συνολικές απολαβές μόλις 150 χιλιάδες ευρώ (χωρίς τα συνταξιοδοτικά ωφελήματά του), δηλαδή 5,4% περισσότερα από πέρσι.
Αν θέλει κάποιος να καταλήξει στις μεικτές απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να είναι αυτές συγκρίσιμες με τους υπόλοιπους πολίτες θα πρέπει να προσθέσει ένα ποσό της τάξης των 40-50 χιλ. ευρώ. Δηλαδή οι 150 χιλ. ευρώ του Προέδρου αγγίζουν πλέον τις 200 και επαναλαμβάνουμε, χωρίς τα συνταξιοδοτικά ωφελήματά του.

Χωρίς συνεισφορά στα κοινά
Η κωμωδία με τις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι μόνο (π.χ. και του προέδρου της Βουλής) δεν περιορίζεται στα πιο πάνω. Έχει και μια άλλη πιο σοβαρή διάσταση, αυτής της φοροαποφυγής. Ωστόσο ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας «έριξε μύδρους» εναντίον αυτών που δεν πληρώνουν τους φόρους τους, δηλαδή που δεν συνεισφέρουν στα κοινά.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις με τη σύμφωνο γνώμη των βουλευτών (όλοι γνώριζαν πως αργά ή γρήγορα κάποιος δικός τους θα βρισκόταν σε αυτές τις ψηλές θέσεις) ενέκριναν παραρτήματα στις διάφορες νομοθεσίες ώστε να μην πληρώνουν το δικό τους μερίδιο στα κοινά. Ο περί φορολογίας του εισοδήματος νόμος του 2002, όπως αυτός τροποποιήθηκε αρκετές φορές για να βολέψει τις πιο πάνω καταστάσεις, προνοεί ότι μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο:
* οι επίσημες αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του αξιωματούχου που ασκεί το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την απουσία του,
*η σύνταξη που χορηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την αποχώρησή του από το λειτούργημα αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμων του 1980 μέχρι 1996,
*κάθε άλλο ωφέλημα ή επίδομα που χορηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της Βουλής κατά την αποχώρησή του από το λειτούργημα αυτό σύμφωνα με τους περί Ωφελημάτων (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων) Νόμους του 1988 μέχρι 1989.
Υπενθυμίζεται ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας διετέλεσε και πρόεδρος της Βουλής.
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντως είναι σαφέστατο. Σύμφωνα με το άρθρο 24 (1): «Έκαστος υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων αυτού». Δεν κάνει κανένα ταξικό ή άλλο διαχωρισμό. Με ποια λογική και ποιοι προχώρησαν σε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις και αν αυτό είναι κάτι που αποσκοπεί στο ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και άρα δικαιολογείται παρέκκλιση από την συγκεκριμένη πρόνοια του Συντάγματος, είναι κάτι το οποίο πρέπει να απαντηθεί από τους ίδιους. Ίσως όμως να είναι «εκτός των δυνάμεων» του εκάστοτε Προέδρου (μας) η καταβολή φόρων.

Συμβεβλημένος με δικαστές
Την αύξηση στις προεδρικές απολαβές κλήθηκε από τον «Π» να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο εκπρόσωπος μάς παρέπεμψε στον γενικό λογιστή της Δημοκρατίας, κ. Λάζαρο Λαζάρου. Ο κ. Λαζάρου με τη σειρά του, μας εξήγησε ότι η μόνη περίπτωση κατά την οποία αυξάνονται οι απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όταν έχει προηγηθεί αύξηση των απολαβών των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο μισθός των οποίων είναι συμβεβλημένος με αυτόν του Προέδρου. Όπως εξήγησε ο κ. Λαζάρου, οι απολαβές του Προέδρου πρέπει να ξεπερνούν κατά 5% τις απολαβές των δικαστών του Ανωτάτου και για τούτο όποτε οι μισθοί τους αυξάνονται, αυξάνονται και οι απολαβές του Προέδρου για να διατηρείται αυτή η διαφορά. Σημείωσε, με την επιφύλαξη να τοποθετηθεί σήμερα με ακρίβεια στο θέμα, ότι η σχετική αύξηση στους μισθούς των δικαστών είχε επέλθει το 2009, ωστόσο αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στον Προϋπολογισμό του έτους και έτσι δεν αποκλείεται για αυτό το λόγο να φαίνεται η αύξηση στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Περίπου 430 χιλιάδες ευρώ θα εξοικονομηθούν φέτος σε περίπτωση κατά την οποία και τα κοινοβουλευτικά κόμματα ακολουθήσουν την ενέργεια του Προέδρου για μείωση των απολαβών των βουλευτών τους κατά 10%. Μια απόφαση η οποία αναμένεται να παρθεί σε επίπεδο αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής να τονίζει ότι έχει ήδη συζητηθεί το θέμα στην άτυπη σύσκεψη των αρχηγών και η απόφαση κλείνει προς την προεδρική απόφαση. Χθες τα περισσότερα κόμματα τάχθηκαν και δημόσια υπέρ του μέτρου αυτού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στ. Ευαγόρου εξήγησε πως «αν χρειαστεί πρόταση νόμου, εμείς θα την προσυπογράψουμε, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συναινέσουν και άλλες δυνάμεις για να περάσει η πρόταση από την Ολομέλεια της Βουλής». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια ορθή κίνηση την οποία το κόμμα του «είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού. Κάποιοι τότε, και αναφέρομαι στο ΑΚΕΛ, είχαν χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή ως λαϊκίστικη. Προφανώς έχουν αλλάξει γνώμη». Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, υπέδειξε ότι η πρόταση αυτή είχε ξεκινήσει από την ίδια Βουλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ΔΗΚΟ έχει ήδη κοινοποιήσει αυτήν του την αποδοχή στον υπουργό Οικονομικών.
Θετικά τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους και αρκετοί βουλευτές, έναντι της μείωσης και των δικών τους μισθών. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αναφέρθηκαν σε πρόταση που κατέθεσαν ήδη στον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δ. Συλλούρης αναφέρθηκε σε επικοινωνιακό παιγνίδι ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης είπε ότι όταν ο ίδιος εισηγήθηκε τη μείωση, ο υπουργός Οικονομικών τού απάντησε ότι δεν εξυπηρετεί η μείωση αποδίδοντάς την σε λαϊκισμό. Ο βουλευτής κατέληξε ότι εναπόκειται στους κυβερνώντες να εξηγήσουν τη μετατροπή του λαϊκισμού σε κυβερνητική πρόταση.

 

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4969&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 25.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote