Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συνομιλία Γιώργου με Μέρκελ
Συνομιλία Γιώργου με Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
22.03.10

Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο στο «τρίγωνο» Αθήνα- Βρυξέλλες-μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Πέμπτη. Αργά χθες το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της, περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζει, και ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος «επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη βούλησή της για συνεργασία με την Ελλάδα, και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου».

Αν και οι δύο κυβερνήσεις στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν δεν διευκρίνιζαν ποιος είχε την πρωτοβουλία, η ουσία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αρχίσει να αφήνει τη δυσαρέσκειά της για τα γερμανικά «γυμνάσια» να γίνεται εμφανής.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες αποκεντρικών και εγωκεντρικών τάσεων των χωρών-μελών της, οι οποίες αντιμετωπίζουν για διάφορους λόγους προβλήματα», σημείωσε με νόημα στο «Κανάλι 1» του Πειραιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οταν, μάλιστα, ο Γ. Πεταλωτής ρωτήθηκε αν η Γερμανία μας σπρώχνει στο ΔΝΤ, απάντησε με ένα ξερό... «ναι»! Ο διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με Μπαρόζο-Ρομπόι
Τις προηγούμενες ημέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή το βράδυ, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο. Το Σάββατο συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπόι, ενώ για χθες οι συνεργάτες του βάζουν ένα ερωτηματικό δίπλα στο όνομα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κλ. Τρισέ.

Το σίγουρο είναι ότι και ο χρόνος που απομένει μέχρι τη σύνοδο κορυφής δεν θα αφεθεί να περάσει αναξιοποίητος. Μέχρι τότε θα έχει αποφασιστεί βασικά το αν θα τεθεί το ελληνικό πρόβλημα στο τραπέζι και αν η απάντηση είναι θετική, θα έχει διευκρινιστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείονται τις ερχόμενες ώρες και ημέρες και νέες επαφές του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, τον Χ. Λ. Θαπατέρο, τον Ν. Σαρκοζί και την Α. Μέρκελ. Για την ώρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, δίνουν λίγες πιθανότητες στο σενάριο-θρίλερ, που θέλει τους πρωταγωνιστές να προσέρχονται στις Βρυξέλλες όλοι αμετακίνητοι στις θέσεις τους. «Μέχρι την Τετάρτη το θέμα θα έχει κλείσει», δηλώνουν οι αισιόδοξοι και επισημαίνουν ότι η χώρα μας δεν απορρίπτει κανένα σενάριο δανεισμού. Θέλει, όμως, η δική μας κρίση να γίνει ευκαιρία για μια πιο στενή οικονομική συνεργασία των χωρών της Ενωσης και του Ευρώ.

 

Στη Βουλή
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου θα υπερασπιστεί σήμερα την κυβερνητική πολιτική στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που έχει ζητήσει ο ΣΥΝ. Ο πρωθυπουργός θα φέρει όλες τις πολιτικές δυνάμεις αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους, κυρίως, όμως, τη ΝΔ, οι κυβερνήσεις της οποίας, όπως θα πει, «οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Υπουργοί
Εκατέρωθεν βολές

 

Η κυβέρνηση, από τη μία δηλώνει ικανοποιημένη που πέτυχε να διεθνοποιήσει την κερδοσκοπική επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας, ως επίθεση κατά του ευρώ, από την άλλη όμως έχει αρχίσει να αναρωτιέται μήπως η υπερπροβολή του ελληνικού προβλήματος μας έκανε τελικά κακό. Υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν πως αν η Ελλάδα είχε βγει για δανεισμό με τα μέτρα που έλαβε θα έβρισκε καλύτερα επιτόκια και ότι τα spreads διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας της αβεβαιότητας του αν θα χρειαστεί σχέδιο διάσωσης ή όχι.

 

Οσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος θεωρούν καταστροφική και τη θεωρία του ΔΝΤ, καθώς, όπως λένε, «εκλαμβάνεται από τις αγορές ως μήνυμα αδυναμίας». Ως αντίλογος προβάλλεται η θέση ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αποφυγής των επώδυνων μέτρων και ικανοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων». Επί της ουσίας, εν αναμονή των εξελίξεων στο οικονομικό πεδίο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αρχίσει να παίζεται και ένα παιχνίδι ευθυνών. Γενικά, όλοι τα έχουν με την καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων ή με τα ίδια τα μέτρα. «Ενοχοποιούν» τόσο τον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και τη Λ. Κατσέλη.

 

Τον πρώτο γιατί δεν βιάστηκε να πάρει μέτρα και να δανειστεί και τη δεύτερη γιατί ήταν και παραμένει αντίθετη σε πολιτικές που αποδείχτηκαν αναπόφευκτες. Από το στόχαστρο όσων ασκούν κριτική δεν εξαιρούνται ούτε και οι μη οικονομικοί υπουργοί. Παραδείγματος χάριν, κατηγορούν τον Γ. Ραγκούση ότι άφησε για μήνες τη Διοίκηση χωρίς προϊσταμένους και τον Δ. Ρέππα με την Τ. Μπιρμπίλη πως «πάγωσαν την ανάπτυξη παγώνοντας τα έργα». Πολλά πυρά δέχονται και όσοι κατέχουν τα χαρτοφυλάκια του κοινωνικού πεδίου. Ο Α. Λοβέρδος γιατί «δημιούργησε πανικό» και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου για «αναποτελεσματικότητα».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4957&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote