Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προσφορά διαλόγου Ομπάμα προς Ιράν
Προσφορά διαλόγου Ομπάμα προς Ιράν Εκτύπωση E-mail
21.03.10

Νέα έκκληση για διάλογο και διπλωματική προσέγγιση απηύθυνε σήμερα στην Τεχεράνη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσω βίντεο με την ευκαιρία της αρχαίας ιρανικής γιορτής Νεβρόζ που καλωσορίζει την Άνοιξη.

Η νέα έκκληση Ομπάμα, για διάλογο και διπλωματική προσέγγιση στην Τεχεράνη γίνεται ένα χρόνο μετά την προσφορά του για ένα "νέο ξεκίνημα" στο Ιράν, κίνηση που ωστόσο έως σήμερα δεν απέφερε καρπούς.

Ο Ομπάμα, έχει προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει την επιβολή "επιθετικών" κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

"Εργαζόμαστε μαζί με την διεθνή κοινότητα ώστε να καταστήσουμε την Ιρανική κυβέρνηση υπεύθυνη διότι αρνείται να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις", ανέφερε ο Ομπάμα στο μήνυμα, αποσπάσματα του οποίου δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

"Αλλά η προσφορά μας για συνεκτικές διπλωματικές επαφές και διάλογο παραμένει".

Το Ιράν, το οποίο αρνείται να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Επίσης ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη σε ένα "πιο ελπιδοφόρο" μέλλον για το λαό του Ιράν, παρά τις διαφορές της κυβέρνησης των ΗΠΑ με εκείνη στην Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη του χρονιά ως πρόεδρος, ο Ομπάμα χρησιμοποίησε το συμβολισμό του Νεβρόζ για να στείλει ένα --ως τότε χωρίς προηγούμενο-- μήνυμα προς το Ιράν, προσφέροντάς του μια "νέα αρχή" διπλωματικών επαφών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέκρουσε την προσφορά και οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου του 2009, τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και την βίαιη καταστολή τους, που η Ουάσινγκτον καταδίκασε.

"Στην διάρκεια της περασμένης χρονιάς, υπήρξε η Ιρανική κυβέρνηση αυτή που επέλεξε να αυτοαπομονωθεί, επέλεξε να εμμένει αυτοκαταστροφικά στο παρελθόν αντί να δεσμευτεί στο να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον", ανέφερε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι "παρότι συνεχίζουμε να έχουμε διαφορές με την κυβέρνηση του Ιράν, συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τον Ιρανικό λαό".

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4951&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote