Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υποδέχθηκε με βόμβες την έναρξη του Κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή
Υποδέχθηκε με βόμβες την έναρξη του Κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή Εκτύπωση E-mail
20.03.10

Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς έξι στόχων στη Λωρίδα της Γάζας... προϋπάντησε το Ισραήλ την έναρξη της συνεδρίασης του διαμεσολαβητικού «Κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή στη Μόσχα. Ωστόσο, οι «τέσσερις» -ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένα Eθνη και Ευρωπαϊκή Eνωση- στο πέρας της συνεδρίασης κατέληξαν σε κοινή καταδίκη των σχεδίων του Τελ Αβίβ για ανέγερση νέων εποικισμών και ζήτησαν το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Η ισραηλινή απάντηση στην ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος που όρισαν οι τέσσερις για ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε 24 μήνες, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ήρθε διά στόματος του ακροδεξιού επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος απορρίπτοντας την πρόταση δήλωσε: «Δεν μπορούν να μας επιβάλουν τεχνητά μία διευθέτηση και ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Το μόνο που κάνει είναι να απομακρύνει τις προοπτικές για ειρήνευση».

Παραταύτα, κάποια βήματα προσέγγισης σημειώθηκαν μεταξύ Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον μετά την πρωτοφανή διπλωματική κρίση ανάμεσά τους, καθώς ανακοινώθηκε πως την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, θα επιστρέψει αύριο στην περιοχή και θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πληροφορίες απ’ την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως ο Νετανιάχου στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με την Κλίντον έδειξε ότι είναι έτοιμος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις ώστε να προβεί σε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προς τους Παλαιστινίους, ώστε να ξαναζωντανέψει ο τελματωμένος ειρηνευτικός διάλογος.

Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές σε Ουάσιγκτον, Μόσχα και Ιερουσαλήμ, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έγραφε χθες πως ο Νετανιάχου «ξέχασε την υπόσχεσή του» στην Κλίντον ότι θα παγώσει προσωρινά -για αρκετά χρόνια- τους εποικισμούς.

Αναβολή της συνάντησης
Την ίδια ώρα, πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες γνωστοποίησαν ότι η συνάντηση που θα λάμβανε χώρα την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ Ε.Ε. και Ισραήλ αναβάλλεται, τονίζοντας ότι η αναβολή δεν σχετίζεται με την άρνηση του Ισραήλ να δεχθεί το χρονοδιάγραμμα του Κουαρτέτου, αλλά ούτε και ως αντίδραση στην απόφαση του Ισραήλ να συνεχίσει την κατασκευή οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η μη αλλαγή στάσης του Ισραήλ στο θέμα των εποικισμών όμως απομακρύνει τους Παλαιστινίους από οποιαδήποτε συνομιλία και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε έξι στόχους στη Γάζα ως απάντηση στη ρουκέτα που εκτόξευσε προχθές πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες στη Χεβρώνα.

Γκάλοπ
«Βουτιά» για Νετανιάχου

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Yedioth Ahronot» δείχνει πως το 64% των Ισραηλινών θεωρεί ότι η πολιτική Νετανιάχου «δεν ανταποκρίνεται» στις επιθυμίες τους, ενώ, εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα, το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου θα έχανε απ’ το κεντροδεξιό κόμμα Καντίμα. Η εφημερίδα συνδέει τη μεταστροφή των ψηφοφόρων προς το Καντίμα με την επιδείνωση των ισραηλινο-αμερικανικών σχέσεων.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4950&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote