Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συγγνώμη Πάπα από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Συγγνώμη Πάπα από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Εκτύπωση E-mail
20.03.10

Συγγνώμη από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία από Ιρλανδούς ιερείς, ζήτησε ο πάπας Βενέδικτος, λέγοντας ότι αισθάνεται «ντροπή και τύψεις».
«Εχετε υποφέρει και πονέσει και λυπούμαι ειλικρινώς», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνεται στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς ιερείς.

Ο πάπας ανακοινώνει την έναρξη έρευνας στις ιρλανδικές επισκοπές, στα ιεροδιδασκαλεία και στα θρησκευτικά τάγματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Επίσης, είπε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τα θύματα, για να τους ζητήσει από κοντά συγγνώμη.

Από την πλευρά τους, τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς ιερείς δηλώνουν απογοήτευση από την επιστολή του πάπα, ανακοίνωσε οργάνωση η οποία τα εκπροσωπεί.

«Αισθανόμαστε ότι η επιστολή απέχει πολύ από το να αναφερθεί στις πραγματικές ανησυχίες των θυμάτων», δήλωσε στο Ρόιτερς η διεθύντρια της οργάνωσης One in Four, Μέβι Λούις. Η ίδια είπε ότι η επιστολή επικεντρώνεται στην ευθύνη χαμηλόβαθμων Ιρλανδών ιερέων χωρίς να αναγνωρίζει την ευθύνη του Βατικανού.

Επίσης, η επιστολή δεν κάνει έκκληση για την παραίτηση του επικεφαλής της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, Σον Μπρέιντι, την οποία έχουν ζητήσει οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα, πρόσθεσε η Λούις.

Ερευνα γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας

Την ίδια ώρα, η γερμανική Καθολική Εκκλησία διεξάγει έρευνα σχετικά με περισσότερες από 250 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, που έχουν διαπραχθεί από τη δεκαετία του ΄50, αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από αυτές, περίπου οι 160 καταγγελίες σχετίζονται με το Τάγμα των Ιησουϊτών.

Στα τέλη Ιανουαρίου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις μαθητών σε γερμανικό κολλέγιο του Τάγματος κι έκτοτε όλο και περισσότερα θύματα έχουν δημοσιοποιήσει τις εμπειρίες τους.

Αυστρία

Στο μεταξύ, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard γράφει ότι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς ή υπεύθυνους της καθολικής εκκλησίας θέλουν να καταθέσουν κοινή μήνυση κατά της εκκλησίας.

Αναφερόμενη στον Βιενέζο δικηγόρο Βέρνερ Σόσταλ η εφημερίδα γράφει ότι τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης δημιούργησαν ένα σύλλογο με την ονομασία «Θύματα της βίας της εκκλησίας», για να μπορέσουν να καταθέσουν νόμιμα μήνυση και να ζητήσουν αποζημίωση ύψους μέχρι 80.000 ευρώ κατ΄άτομο.

«Αρχικά θα ζητήσουμε αποζημιώσεις με μία διαδικασία φιλικού διακανονισμού. Αν η εκκλησία δεν φανεί έτοιμη να δεχθεί μία συμβιβαστική λύση ή αν τα ποσά που μας προτείνει είναι πολύ μικρά, τότε θα καταθέσουμε κοινή μήνυση εις βάρος της», δήλωσε ο δικηγόρος.

Η μήνυση θα είναι κατ' αρχάς εναντίον των άμεσα υπεύθυνων για την κακοποίηση, αλλά και εναντίον της καθολικής εκκλησίας ως «προϊστάμενο οργανισμό» υπεύθυνο για τους υπαλλήλους του, πρόσθεσε ο Σόσταλ.

Η οργάνωση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς σκοπεύει να καταθέσει μήνυση κυρίως εναντίον δύο επισκόπων: του επισκόπου του Άιζενσταντ Πολ Ίμπι και του επισκόπου του Γκρατζ Γιόχαν Βέμπερ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Market, που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Der Standard, το 74% των Αυστριακών εκτιμούν ότι η εκκλησία δεν θα αποκαλύψει τα πάντα σε σχέση με τις υποθέσεις παιδεραστίας.

Επιπλέον, το 30% των ερωτηθέντων σκέφτεται να εγκαταλείψει την εκκλησία έπειτα από τις αποκαλύψεις αυτές.
nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4949&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote