Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε οριακή καμπή το Κυπριακό προειδοποιεί ο Νίκος Αναστασιάδης
Σε οριακή καμπή το Κυπριακό προειδοποιεί ο Νίκος Αναστασιάδης Εκτύπωση E-mail
20.03.10

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια οριακή καμπή και εξέφρασε τη μεγάλη αγωνία της παράταξής του για το ενδεχόμενο να χαθεί και αυτή η ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού. 

Σε ομιλία του στη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης της ΕΕ, λέγοντας ότι το παράθυρο ευκαιρίας που είχε μπροστά του όταν ανέλαβε την εξουσία, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούσε η ένταξη στην ΕΕ σε σχέση και με την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.

«Δύο χρόνια μετά, λυπούμαι να παρατηρήσω, ότι η μεγάλη αυτή ευκαιρία κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Το Κυπριακό βρίσκεται πλέον σε μια οριακή καμπή. Και η εικόνα του προχθεσινού Προεδρικού απολογισμού δεν ήταν αυτή που οι πολίτες ανέμεναν», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να ενημερώσει τον κυπριακό λαό, «όχι για το πόσες φορές συναντήθηκε με τον κ. Ταλάτ, αλλά για το πού βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση, όφειλε να ενημερώσει όχι για τον αριθμό των ταξιδιών του στο εξωτερικό, αλλά για τα αποτελέσματα τους, όφειλε να αναλάβει την ευθύνη και να υπερασπίσει τις δικές του επιλογές και όχι να προσπαθεί να φορτώσει ευθύνες στους προκατόχους του».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που ο Πρόεδρος έπραξε δεν ήταν απολογισμός έργου με θετικά αποτελέσματα αλλά προϋπολογισμός δεσμεύσεων και υποσχέσεων αναλόγων αυτών που ακούσαμε προεκλογικά», συνέχισε.

«Οσα εξέθεσε το μόνο που αναδείκνυαν ήταν μια προσπάθεια να δικαιολογήσει μια άγονη πολιτική που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και που κατά κύριο λόγο διακρινόταν από τριβές και συγκρούσεις μεταξύ του ιδίου και των κυβερνητικών εταίρων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξέφρασε τη θέση ότι μέσα από μια πολιτική «που τη διέκρινε ο ετσιθελισμός, οι ιδεοληψίες και η αλαζονεία έχουμε οδηγηθεί στο θλιβερό φαινόμενο την ώρα κρίσιμων στιγμών να έχουμε αντί της ενότητας, την πολυδιάσπαση» και διερωτήθηκε τι έπραξε ο Πρόεδρος δύο χρόνια για τη διασφάλιση ισχυρού εσωτερικού μετώπου.

«Η απουσία της όποιας προδιαβούλευσης και προσυνεννόησης οδήγησε σε άστοχες κυβερνητικές επιλογές και σε λανθασμένους χειρισμούς που δεν επιτρέπουν ασφαλώς ούτε και στη δική μας παράταξη να μετατραπεί σε συνένοχο και συνεργό, προσποιούμενη πως δεν αντιλαμβάνεται τι στην πραγματικότητα συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στον ΔΗΣΥ, ο οποίος από την αρχή τόνιζε ότι δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανένα και έγκαιρα εξηγούσε ότι η προδιαβούλευση ήταν προϋπόθεση. «Μόνο έτσι θα καταλήγαμε σε αποφάσεις ορθές και μελετημένες που θα μπορούσαν να τύχουν στήριξης και από την αντιπολίτευση», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε «πότε και με ποιους διαβουλεύθηκε για το χρόνο υποβολής των γενναιόδωρων προσφορών του χωρίς μάλιστα ανταλλάγματα, πότε και με ποιους διαβουλεύτηκε ο Πρόεδρος πριν προτείνει για παράδειγμα το συγκεκριμένο τρόπο εκλογής του Ομοσπονδιακού Προέδρου; Πότε και με ποιους διαβουλεύτηκε πριν καταλήξει στη πρόταση του για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών; Γιατί προχώρησε στη δημιουργία υποεπιτροπών μόνο για τα θέματα Οικονομίας και ΕΕ και όχι για τα θέματα της Διακυβέρνησης; Εκεί δηλαδή που εστιάζονται οι κυριότερες ανησυχίες και διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων;»

Εθεσε επίσης το ερώτημα, γιατί ο Πρόεδρος «επιμένει σε μια ιδεολογική προσέγγιση υπερ-συγκεντρωτισμού εξουσιών, επιλογή που δεν συνάδει με την σύγχρονη ευρωπαϊκή προσέγγιση της αποκέντρωσης και της επικουρικότητας και που δημιουργεί αλυσιδωτές διεκδικήσεις για δυσανάλογα αυξημένη τ/κ συμμετοχή».

«Γιατί περίμενε δύο χρόνια, ύστερα που κατέθεσε το σύνολο των προτάσεων της ε/κ πλευράς και μετά που ολοκληρώθηκε και ο κύκλος των εντατικών διαπραγματεύσεων με την εδώ παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να υλοποιήσει το αίτημα των πολιτικών δυνάμεων αλλά και τη δική του δέσμευση για σύσταση υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου, που διευκολύνουν ασφαλώς την διαβούλευση;»

«Γιατί αγνόησε πεισματικά τις εκκλήσεις του ΔΗΣΥ να εμπλακεί έγκαιρα σε εντατικές διαβουλεύσεις όταν ο χρόνος και τα γεγονότα θα πίεζαν την Τουρκία (ευρωεκλογές, αξιολόγηση Δεκεμβρίου); Και ποια ήταν τα κριτήρια με βάση τα οποία αποφάσισε, αγνοώντας δικές του θέσεις για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, να μπει σε εντατικές διαβουλεύσεις ελάχιστες εβδομάδες πριν τις ενδοκοινοτικές εκλογές των Τουρκοκυπρίων;».

Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε «γιατί αρνήτο πεισματικά να διευρύνει και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ομάδα όπως εισηγείτο ο ΔΗΣΥ; Και γιατί το πράττει μόνο όταν αυτό επέβαλαν πρόσφατα οι ανάγκες της διατήρησης των κομματικών του συμμαχιών;» και πρόσθεσε ότι το πράττει τώρα ως κίνητρο για να παραμείνει το ΔΗΚΟ στην εξουσία.

«Γιατί αγνοεί τους πάντες και επιδιώκει δογματικά να δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι ακόμη και μετά τη λύση, δεν θα μπορεί να έχει πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Δομές Αμυνας και Ασφάλειας και στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;».

Γιατί με λίγα λόγια, συνέχισε, «δεν θέλει να καταλάβει ότι συμμετοχή μας στην ΕΕ δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε; Γιατί διακινδυνεύει τη λαϊκή στήριξη σε μια πρόταση λύσης λόγω μιας εμμονής σε γνωστές ιδεοληψίες του κόμματος του;».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε προχθές την πρότασή του για Διεθνή Διάσκεψη για την επίλυση πτυχών του Κυπριακού με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλων και πρόσθεσε «Προφανώς του διέφυγε η συμμετοχή του Κινήματος των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας».

«Θέτουμε το ερώτημα: πότε και με ποιους διαβουλεύτηκε πριν δημόσια προτείνει αυτή τη Διάσκεψη, με αυτή τη μορφή; Με ποιους συνεκτίμησε το ενδεχόμενο αυτά τα κράτη, δηλαδή οι ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, να έχουν πολύ ισχυρότερα συμφέροντα και δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας παρά έναντι της Κύπρου;» διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε «με ποιους συναποφάσισε ότι μια ανάλογη διάσκεψη είναι προτιμητέα έναντι μιας που θα έδινε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ στην οποία σίγουρα ως κράτος-μέλος έχουμε αυξημένες δυνατότητες; Με ποιους αξιολόγησε το κατά πόσο αυτή η πρόταση είναι έστω εφικτή;».

«Η μεγάλη αγωνία του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να χαθεί και αυτή η ευκαιρία για τη λύση. Από αυτή μας την αγωνία απορρέει η κριτική που ασκούμε. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο δεν πρόκειται, και θέλω να το ξεκαθαρίσω, να παραμείνουμε απαθείς. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Και καθόλου δεν μας αγγίζουν οι αιχμές του προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΑΚΕΛ και του προεδρικού, που αναπαράγουν δυστυχώς και κάποιοι άλλοι φίλοι, ότι οι θέσεις μας μεταλλάσσονται στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων», συνέχισε.

Εκείνο που θέλει ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι «να δούμε μέσα από τη συλλογική δράση αποτελέσματα στο Κυπριακό».

Διερωτήθηκε παράλληλα εάν υπάρχει τέτοια πρόοδος στον διάλογο που να οδηγεί στη λύση «και εμείς, τάχα για εκλογικές σκοπιμότητες, αλλάξαμε πολιτική;»

«Ας μας πουν όσοι αυτό ισχυρίζονται που έχουν διαπιστώσει από το διάγγελμα του Προέδρου τα όποια μηνύματα για πρόοδο και προοπτική λύσης; Μήπως η δήλωση του πως θα συνεχίσει να εργάζεται για τη λύση μέχρι το 2013;», είπε.

Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος για χάριν του εθνικού καλού και κρίθηκε σε κρίσιμες ώρες. «Είμαστε η παράταξη που επιλέγει τον δρόμο της ευθύνης και όχι της ευθυνοφοβίας. Οχι των πολιτικών που αρέσουν αλλά των πολιτικών που ωφελούν».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η διεκδίκηση των περιουσιακών μας δικαιωμάτων ήδη δέχεται πλήγματα μετά την αρνητική απόφαση του ΕΔΑΔ και πρόσθεσε ότι το ίδιο αρνητικές συνέπειες θα έχουν και οι αλλαγές στην νομοθεσία του Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών που είμαστε αναγκασμένοι να επιφέρουμε. «θα φθάσουμε στο σημείο οι Ε/κ να είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν στις επιτροπές του κατοχικού καθεστώτος και οι Τ/κ να διεκδικούν τις περιουσίες τους για να καταστήσουν για άλλη μια φορά πρόσφυγες τους Ε/κ μέσα από τα κυπριακά δικαστήρια.

«Εάν κάποιοι θέλουν να κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα και να συνεχίσουν να πουλούν ανέξοδο πατριωτισμό στους πρόσφυγες μας, ας το πράξουν. Δική μας υποχρέωση είναι να μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δική μας ευθύνη να είμαστε όχι αρεστοί, αλλά ωφέλιμοι στους συμπολίτες και τη πατρίδα μας», συνέχισε.

Κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, για μια υπεύθυνη αξιολόγηση των δεδομένων και των επιλογών.

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ να συνειδητοποιήσουν την αδήριτη ανάγκη της αποτελεσματικής αξιοποίησης της ΕΕ.

«Ας καταλάβουν ότι η τουρκική αδιαλλαξία, που είναι δεδομένη και υπαρκτή, δεν πρόκειται να καμφθεί μέσα από ιδεολογικές εμμονές και προσεγγίσεις αλλά μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα εμπλέκει την ΕΕ», συνέχισε και κάλεσε την Κυβέρνηση να πει ποια συγκεκριμένη βοήθεια έδωσε η Επιτροπή Μπαρόζο για το Κυπριακό.

Οπως ανέφερε, «τελικά, άστοχες επιλογές μας οδήγησαν μπροστά σε μια πραγματικά ασφυκτική κατάσταση. Δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο ανατροπών στην τ/κ κοινότητα, ανατροπών που με προχθεσινή ομολογία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διακυβεύσουν την ίδια την προοπτική της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Θα έλεγα χωρίς υπερβολή πως το πρώτο που μένει από τον προχθεσινό απολογισμό του Προέδρου Χριστόφια είναι η δική του ομολογία για τον κίνδυνο ενός νέου αδιεξόδου με απρόβλεπτες συνέπειες από μια ενδεχόμενη μεταβολή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας», πρόσθεσε.

Και το δεύτερο, είπε, «που θα πρέπει να ομολογήσω ήταν μια επιτυχής επικοινωνιακή θέση, είναι η διακήρυξη εκ μέρους του ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία εάν δεν καταφέρει να λύσει το Κυπριακό μέχρι το 2013».

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι δεν μας απασχολεί εάν η επανάληψη αυτής της θέσης συνάδει ή δεν συνάδει με σειρά τοποθετήσεων ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ που υπονοούν το αντίθετο. Ούτε μας απασχολεί εάν θα είναι τελικά ο κ. Χριστόφιας υποψήφιος ή όχι το 2013. Μας απασχολεί όμως και μας ανησυχεί τα μέγιστα το ενδεχόμενο αυτή η δήλωση να ερμηνευτεί ως διεύρυνση και μετάθεση του χρονικού περιθωρίου για τη λύση έως το 2013», συνέχισε.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε: «Θέλω ειλικρινά να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γιατί είμαι βέβαιος ότι και ο Πρόεδρος γνωρίζει ότι κανένας δεν μπορεί να θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα ή και στην ίδια την Τουρκία, ακόμη και περιφερειακά ή διεθνώς, θα επιτρέψουν μια ανάλογη σε βάθος χρόνου μετάθεση της λύσης. Θέλω ειλικρινά να πιστεύω ότι η δήλωση του Προέδρου είναι ενδεικτική της διάθεσης του να γυρίσει σελίδα».

«Οτι καταλαβαίνει ότι χάσαμε χρόνο και ευκαιρίες. Και ότι πρέπει έστω και τώρα να επιχειρήσουμε την αποφασιστική, διεκδικητική διαπραγμάτευση πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, αφού πρώτα προηγηθεί η διαβούλευση και η συνδιαμόρφωση κοινών προτάσεων, ότι θα επιδιωχθεί πλέον η στενή και ουσιαστική συνεργασία και συναπόφαση με την Ελλάδα αλλά και η μέγιστη δυνατή εμπλοκή και παρέμβαση της ΕΕ», πρόσθεσε.

Αυτό είναι που ζητούσε ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, λέγοντας ότι «και ας μην σπεύσουν οι όποιοι καλοθελητές να υπονοήσουν ότι οι δικές μας θέσεις ισοδυναμούν με την αποδοχή εκ μέρους μας της όποιας λύσης ή των όποιων απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες και θετικές εξελίξεις.

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4948&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote