Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ερχονται κι άλλες δύσκολες μέρες»
«Ερχονται κι άλλες δύσκολες μέρες» Εκτύπωση E-mail
20.03.10

Και άλλες δύσκολες ημέρες πέρα από τις σημερινές, «έτσι ώστε σε τρία χρόνια να γυρίσουμε σελίδα», περιέγραψε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία και την έξοδο της χώρας από την παραγωγική και δημοσιονομική κρίση.

Μιλώντας στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στην Καλλιθέα Χαλκιδικής ο κ. Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι «δεν είχα ποτέ διανοηθεί ότι (προ των εκλογών) βρισκόμασταν στον πάτο του βαρελιού». Για να σημειώσει εμφαντικά «δεν βρήκαμε καν κράτος».

Από τους εργαζόμενους ζήτησε «συνεισφορά» υποστηρίζοντας ότι «δίκαιο είναι η σωτηρία της πατρίδας μας, η στήριξη των ασθενέστερων είναι δικαιοσύνη γιατί οι πλουσιότεροι θα διασωθούν από την κρίση».

Εκτός από τη σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. για το «χρέος που ξεπερνά κάθε φαντασία», ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι για την οικονομική κατάσταση υπάρχουν «ευθύνες συνολικά στο πολιτικό σύστημα». Τόνισε, όμως, ότι τα μέτρα ελήφθησαν «όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Ως προοπτική για τους εργαζόμενους ανέφερε τη στήριξη των υγιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Ουδείς αναμάρτητος»

Προλογίζοντάς τον ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ζήτησε «να απαλειφθεί η πρόβλεψη για φορολόγηση, έστω και με τη νέα πιο ευνοϊκή κλίμακα, των αποζημιώσεων απόλυσης». Για να πάρει μόνο έμμεση απάντηση ότι «αν υπάρξουν αδικίες και υπερβολές θα διορθωθούν».

Χρεοκόπησε το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, δεν χρεοκόπησε η χώρα, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς. Παράλληλα αναφέρθηκε, ακροθιγώς, στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς να τον αναφέρει, λέγοντας ότι «το κόμμα μου ευθύνεται γιατί δεν άλλαξε αυτό το μοντέλο». Αν και παραδέχτηκε ότι (για την κρίση) «δεν υπάρχουν αναμάρτητοι», η (αυτο)κριτική έγινε συγκεκριμένη μόνο στην επιδότηση αγοράς αυτοκινήτων από την προηγούμενη κυβέρνηση (μέτρα Γ. Παπαθανασίου). «Πολιτική που δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο εσωτερικό της χώρας».

Ο κ. Σαμαράς επανέφερε τις 23 προτάσεις της Ν.Δ. για την «έξοδο από την κρίση», αλλά επέμενε τόσο στον όρο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό όσο και στην ανάγκη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου». Αλλά και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Καραμανλή την περίοδο 2000-4 και έκτοτε στερούνται (συγκεκριμένου) περιεχομένου -με δεδομένη και την κυβερνητική πρακτική της περιόδου 2004-7.

Και αυτό το συνέδριο της ΓΣΕΕ σημαδεύτηκε από επεισόδια όταν μέλη του ΠΑΜΕ αποδοκίμασαν και κινήθηκαν εναντίον του εκπροσώπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Βρετανού Τομ Τζένικς. Τελικά, έπειτα από βρισιές και σπρωξίματα με άλλους συνδικαλιστές, κυρίως της ΠΑΣΚΕ, αποχώρησαν οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ με συνθήματα «έξω οι ρουφιάνοι». Πάντως, αυτή η ακραία συμπεριφορά δεν ακολουθήθηκε όταν ανέβηκαν στο βήμα οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς (ακούστηκαν μόνο ένα-δυο συνθήματα από την ίδια πτέρυγα συνέδρων). Αν και αυτοί εκπροσωπούν κόμματα που εφήρμοσαν τις πολιτικές οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.

Συγγνώμη «εκ μέρους των Ελλήνων εργαζομένων» ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και έδωσε ακολούθως τον λόγο στον εκπρόσωπο της (κομμουνιστικής ομοσπονδίας) ΠΣΟ Βαλεντίν Πάτσο (Περού), με τη σημείωση του κ. Παναγόπουλου ότι «εμείς έτσι εννοούμε τη δημοκρατία».

Ο γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας επισήμανε ότι η «επιστροφή στον φιλελευθερισμό, ό,τι επίθετο και αν βάλει κανείς μπροστά, δεν είναι λύση. Η κρίση κάνει φανερό αυτό που πάντα υπήρχε: σύγκρουση κεφαλαίου και εργασίας».

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί σε έναν δρόμο που ρίχνει τα βάρη σε όσους δεν ευθύνονται».

Αναφορικά με τις διαδικασίες στο εσωτερικό της ΔΑΚΕ και τη διαδοχή στην παράταξη, μέχρι αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη κλειστή σύσκεψη των εκλεγμένων αντιπροσώπων με προβάδισμα του κ. Φ. Αγαδάκου (εργάζεται στην ΕΑΒ). *

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4947&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote