Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ανεμος αλλαγής στη Γαλλία
Ανεμος αλλαγής στη Γαλλία Εκτύπωση E-mail
17.03.10

Προάγγελος αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας και απαρχή της δύσης του «άστρου Σαρκοζί» αποδεικνύονται οι περιφερειακές εκλογές που άρχισαν προχθές και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Κυριακή με τον β’ γύρο.

Μεταξύ των Σοσιαλιστών της Μαρτίν Ομπρί, των Οικολόγων του Κον Μπεντίτ και του Αριστερού Μετώπου, όπου δεσπόζει το ΚΚ Γαλλίας, ξεκίνησαν ήδη πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Οχι μόνο για «να βαφτεί όλος ο χάρτης κόκκινος» στις 21 Μαρτίου, όπως θέλει η γραμματέας των Σοσιαλιστών, αλλά και για να βρεθεί κοινός υποψήφιος της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ηδη, Oικολόγοι και Κομμουνιστές απαιτούν ενισχυμένο ρόλο, προειδοποιώντας τους Σοσιαλιστές να αφήσουν τους «ηγεμονισμούς» κατά μέρος.

 Ωστόσο, ιδιαίτερα απασχολεί τον Τύπο η αποχή-ρεκόρ του 53,6%, η οποία, σύμφωνα με τον διευθυντή της «Λιμπερασιόν», Λοράν Ζοφρέν, αποτελεί «συνολική απόρριψη του συμβατικού πολιτικού συστήματος από τις λαϊκές τάξεις της Γαλλίας». Σε σύνολο 44 εκατ. ψηφοφόρων προσήλθαν στην κάλπη μόλις 20,3 εκατομμύρια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυξημένη ανεργία και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, που «δεν αγγίζουν την τάξη των πολιτικών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το σύνολο των κομμάτων της Αριστεράς (Ακρα Αριστερά, Λίστα Μπεζανσενό, Σοσιαλιστές, Αριστερό Μέτωπο, Πράσινοι κ.ά.) συγκέντρωσε σε όλη τη Γαλλία 53,46% έναντι 39% της Δεξιάς (26% το UMP του Σαρκοζί και 11,4% το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς). Οι Σοσιαλιστές εξάλλου είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστό 29,5%.

 «Ουφ, η Αριστερά ξανάρχεται», πανηγυρίζει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Λιμπερασιόν». Η Μαρτίν Ομπρί δυνάμωσε, ο Σαρκοζί μίκρυνε, αλλά η γκρίζα αποχή παραμένει πρώτη δύναμη
Η Μαρτίν Ομπρί κατηγόρησε προσωπικά τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν για τον επιπόλαιο «διάλογο περί την εθνική ταυτότητα», που ξανάνοιξε την πόρτα στη γαλλική Ακροδεξιά.

Εκκληση στους ψηφοφόρους του Λεπέν να επαναπατριστούν στην κάλπη του UMP απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του «σαρκοζικού» κόμματος, Ξαβιέ Μπερτράν, αντλώντας ελπίδες για τον β’ γύρο στην κεντρώα και δεξιά δεξαμενή.

Ο τραυματισμένος και «χαστουκισμένος» κατά τον γαλλικό Τύπο Σαρκοζί αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση, αφήνοντας τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να ψελλίζει ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα λόγω της μεγάλης αποχής».

Το βέβαιο είναι πως η Γαλλία εισήλθε σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας εν μέσω μεγάλης ανεργίας και οικονομικής κρίσης, καθώς ο Σαρκοζί προανήγγειλε ήδη πάγωμα των αντιδημοτικών μεταρρυθμίσεων το 2011.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4941&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote