Αρχική arrow ΡΙΠΕΣ arrow ΒΙΖΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ;
ΒΙΖΑ ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ; Εκτύπωση E-mail
16.03.10

Του Σάκη Σερέτη

 

Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις και αφού ευθυγραμμίστηκε η χώρα με τα νέα στάνταρς των βιομετρικών διαβατηρίων ,εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας και η Ελλάδα.

 

Όμως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν απο τους ενδιαφερομένους ,καθώς θα πρέπει να συμπληρώσουν μέσω διαδικτύου την απαραίτητη αίτηση ΕSTA (electronic system travel authorization),τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση. Η σχετική αίτηση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αμερικανικής πρεσβείας http://Athens.usembassy.gov και εφόσον τα στοιχεία είναι όλα σωστά όπως αναγράφονται στο νέο βιομετρικό διαβατήριο , η απάντηση έρχεται σχεδόν αμέσως και ο ενδιαφερόμενος παίρνει έναν αριθμό τον οποίο θα πρέπει να δώσει στην αεροπορική εταιρία που θα ταξιδέψει .

Σημειώτεον ότι βιομετρικό διαβατήριο θεωρείται αυτό που έχει εκδοθεί μετά από τις 26 Αυγούστου 2006 ,το οποίο περιέχει σε μικροτσίπ όλες τις πληροφορίες του κατόχου του.

Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν πάρει αμέσως την απάντηση, θα πρέπει να κοιτάζει στον υπολογιστή του σε τακτά διαστήματα και η απάντηση θα πρέπει να έρθει το αργότερο σε 72 ώρες . Η συγκεκριμένη άδεια ταξιδιού ισχύει μόνο για 90 ημέρες και δεν είναι βίζα ,καθόσον δεν πληροί τις νομικές προϋποθέσεις που απαιτεί ο Αμερικανικός νόμος.

Ωστόσο άτομα που έχουν ήδη βίζα δεν χρειάζονται να συμπληρώσουν την αίτηση ESTA, σε αντίθεση όμως οι φοιτητές που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν και όσοι θέλουν να έρθουν να εργαστούν, θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση της σχετικής βίζας.

Η έγκριση της ΕΣΤΑ (ταξιδιωτική άδεια) ισχύει για δυο χρόνια, προσφέρεται μέχρι στιγμής δωρεάν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μόνον για τουριστικά ταξίδια και επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν προκύπτει αμοιβή.

Δεν ξέρω πόσο σημαντικό γεγονός μπορεί να είναι η κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας για τους Έλληνες, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση επιβάλλει γερές περικοπές και παρατεταμένη περίοδο λιτότητας .Όμως θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν στο πλαίσιο αυτών των πανηγυρισμών ,μας ενημέρωναν οι ταγοί της εξουσίας και για τα ανταλλάγματα που δώσαμε η θα δώσουμε στο μέλλον, σαν αντιστάθμισμα αυτής της πράξης.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4938&Itemid=34

Τελευταία ανανέωση ( 18.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote