Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τα ανταλλάγματα στον Ομπάμα προβληματίζουν το ΚΚΕ
Τα ανταλλάγματα στον Ομπάμα προβληματίζουν το ΚΚΕ Εκτύπωση E-mail
16.03.10

Κάθε άλλο παρά συμμερίζεται το ΚΚΕ το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρούν να διαμορφώσουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ και η κυβέρνηση σχετικά με τα αποτελέσματα των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Ειδικά για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο ΚΚΕ τονίζουν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν αφορούν τον λαό και τα προβλήματά του και εκφράζουν φόβους ότι η χώρα έδωσε σοβαρά ανταλλάγματα στους Αμερικανούς προκειμένου να αποσπάσει την υπόσχεση για την κατάργηση της βίζας. Οι τοποθετήσεις, εξάλλου, του Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας» και έχει κοινές αξίες με τις ΗΠΑ σημαίνουν ότι οι κυρίαρχες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και όπου αλλού τους ζητηθεί.
Αυτή, εκτιμούν στο ΚΚΕ, είναι η βάση για τη στήριξη που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η πολιτική στήριξη, λένε, από τον Μπαράκ Ομπάμα σημαίνει στήριξη στον «πόλεμο» που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση κατά του λαού σε συνεργασία με την ΕΕ, στήριξη στην κατάργηση των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στους εργαζομένους και γενίκευση των συνθηκών «γαλέρας» για τους περισσότερους εργαζομένους.
Στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε σημαντικά ανταλλάγματα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή αλλά και ευρύτερα. Την καλούν δε να πει στον λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε έναντι των αξιώσεων των ΗΠΑ στο Αιγαίο όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου, την ένταξη του Αιγαίου στον σχεδιασμό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», καθώς και την αξίωση για νομιμοποίηση των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να πει στον λαό τον ρόλο που ανέλαβε για πιο ενεργητική υποστήριξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και τη χρησιμοποίηση της ΠΓΔΜ ως χώρας προτεκτοράτου τους, ώστε να ελέγχονται από τα αμερικανικά κεφάλαια οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Σχετικά με την κατάργηση της βίζας για όσους Έλληνες επισκέπτονται τις ΗΠΑ, την οποία η κυβέρνηση εμφανίζει ως κατάκτηση, το ΚΚΕ εκτιμά ότι, με βάση της κατάπτυστες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις ΗΠΑ, αποτελεί τη νομιμοποίηση του φακελώματος του ελληνικού λαού (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, προσωπικά δεδομένα) από τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης των διαβατηρίων από αυτές, καθώς και την παρουσία ενόπλων πρακτόρων τους στις υπερατλαντικές πτήσεις.
Η λύση, τονίζουν στο ΚΚΕ, είναι η απεμπλοκή της χώρας από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις αντιθέσεις. Αυτό, κατά τη γνώμη τους, πρέπει να αποτελέσει τον πρωταρχικό στόχο του λαϊκού κινήματος και να είναι συστατικό στοιχείο για την ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής.
Πάντως, μετά και την επιτυχία της απεργίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη, το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αφού εκτιμά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν τέλειωσαν αλλά έπεται συνέχεια, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει άνοιγμα του Ασφαλιστικού, κάτι που σημαίνει νέες περικοπές στις ασφαλιστικές παροχές.

paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4933&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote