Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βοήθεια υπό όρους
Βοήθεια υπό όρους Εκτύπωση E-mail
16.03.10

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας απο την Κομισιόν. Ο Ολι Ρεν δήλωσε πριν λίγο, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η Ευρωπαική Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup μηχανισμό για την παροχή βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα.

Νωρίτερα όμως ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου είχε δηλώσει ότι ο Ρεν δεν προτίθεται να παρουσιάσει απόψε στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμένης βοήθειας υπό όρους», δήλωσε ο Ρεν σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

 

Το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο θα συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία να έχουν εκφράσει ευθέως τις επιφυλάξεις τους. Αντιθέτως, ισχυρή είναι η υποστήριξη της χώρας μας από τη Γαλλία.

Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης όσον αφορά τους όρους του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι "επιθυμητό" να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα σε αυτή τη σύνοδο, είπε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Διευκρίνισε ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν από τους εταίρους της Ελλάδας για τα ομολογιακά δάνεια της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν "μία από τις επιλογές" για τη στήριξη της Αθήνας. "Όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη", πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια προς το παρόν, το να μιλάμε για ποσά τώρα είναι πρόωρο", σημείωσε αναφερόμενη στις φήμες που κυκλοφορούν και αφορούν ένα "πακέτο" βοήθειας ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε ότι "θα συζητηθούν πολλές επιλογές". Στις 11 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ "μας ζήτησαν να βρούμε μια λειτουργική λύση εάν χρειαζόταν", υπενθύμισε. Σημείωσε όμως κατά την άποψή του δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο και ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη. «Δεν θα ληφθεί καμιά πολιτική απόφαση», δήλωσε στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης Τύπου.

 

Εκτός από το σχέδιο διάσωσης, στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και στην αυριανή του συμβουλίου υπουργών Εcofin θα εξεταστεί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση εκθέσεις που έχουν υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τις μηνιαίες εξετάσεις στο πλαίσιο της στενής κοινοτικής εποπτείας.

Σόιμπλε:"Να αποπέμπονται τα "κακά παιδιά"

Την απειλή της ύστατης προσφυγής στην αποπομπή από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

«Έχουμε ανάγκη από αυστηρότερους κανόνες -πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild Zeitung.

 

«Η προοπτική αυτή από μόνη της», σημείωσε, «εξασφαλίζει μια εντελώς διαφορετική πειθαρχία».

 

Ο Σόιμπλε, ο οποίος ανήκει στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, επανέρχεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί που διέπουν τις 16 χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ευρώ, και το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

 

"Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο δεσμευτικούς κανόνες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ», παρατήρησε.

ΟΟΣΑ: Στηρίξτε την Ελλάδα

 

Να στηρίξουν την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι την αξίζει μετά το νέο πακέτο μέτρων που έλαβε για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία, μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα αξίζει να λάβει υποστήριξη δεδομένου του πακέτου και των πολιτικών μέτρων που έχει ανακοινώσει», τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνουν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών, επεσήμανε: «(Να δώσουν) Ενα ξεκάθαρο και ισχυρό σήμα στήριξης που οι αγορές θα κατανοήσουν».

"Θα μπορούσε να μεταφραστεί είτε σε εγγυήσεις, είτε σε διάθεση πόρων, είτε ίσως σε κάποια δυνατότητα απορρόφησης κάποιων ομολόγων ή να βελτιώσουν την ποιότητα των ομολόγων, κάτι που οι αγορές θα καταλάβουν και που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού της», πρόσθεσε.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4932&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote