Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αιγαίο: κάτι... τρέχει με τους δίπλα
Αιγαίο: κάτι... τρέχει με τους δίπλα Εκτύπωση E-mail
14.03.10

Το γράφουμε εδώ και μήνες – και η ίδια η κυβέρνησή μας δεν κρύβει τις προθέσεις της – ότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Κι όταν λέμε ελληνοτουρκικά, εννοούμε Αιγαίο και Κυπριακό, για να μην ξεχνιόμαστε...

Το «κόψιμο» του Αιγαίου στα δύο είναι ο διαχρονικός στόχος της Άγκυρας, η οποία δεν κρύβει τις προθέσεις της τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το ζητούμενο είναι τι σκέφτονται στην Αθήνα: υπάρχουν πρόθυμοι να συζητήσουν μια ουσιαστική αλλαγή του status quo στο Αιγαίο; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το δεύτερο είναι αν έχουν καταλάβει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα τους πάρουν με τις πέτρες...

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, πέρα από την κομψή πίεση της Αθήνας προς τη Λευκωσία για συνέχιση πάση θυσία των συνομιλιών για ένα νέο σχέδιο (Ανάν) επίλυσης, η κυβέρνησή μας προχωρά και σε κάποιες ακόμη έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, οι οποίες μάλλον δικαιώνουν την Αλέκα Παπαρήγα που λέει ότι μετά «τα οικονομικά έρχονται τα εθνικά». Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις τουλάχιστον γραφικές προτάσεις των Γερμαναράδων να πουλήσουμε νησιά και την Ακρόπολη, αλλά από κάποιες «εισηγήσεις» για μείωση των ανδρών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει και το 30%!

Μην ξεχνάμε ότι οι εν λόγω ελληνικές σκέψεις διατυπώνονται σε μια στιγμή που ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εμφανίζεται πάλι ως «περιστέρι της ειρήνης» και μιλώντας σε Έλληνες και Τούρκους δημοσιογράφους είπε ότι είναι έτοιμος να αποσύρει τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, αν βρεθεί λύση. Μόνο που αυτός έχει 40.000 στρατό στο νησί κι εμείς μόλις 950!

Τη Δευτέρα η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ της Κύρας Αδάμ, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα φέρεται να είναι πρόθυμη να συζητήσει ένα σχέδιο που ούτε λίγο ούτε πολύ θα μετατρέπει το Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη!

Όχι δεν κάνετε λάθος, αυτή ακριβώς είναι και η επιδίωξη της Άγκυρας εδώ και τρεις δεκαετίες. Επιδίωξη που έχει εν μέρει καταφέρει να επιτύχει μέσω ΝΑΤΟ – βλέπε Λήμνος –, αλλά φαίνεται ότι δεν αρκεί στην Άγκυρα. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι σ’ αυτή τη δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή θα μπορούν βέβαια να πετάνε ΝΑΤΟϊκά μαχητικά. Κάτι που σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη θα βγάζουν το «φέσι», θα φοράνε το ΝΑΤΟϊκό τους «καπέλο» και θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν και σήμερα. Δεν είναι μυστικό ότι πολλές από τις παραβιάσεις των Τούρκων τις κάνουν αεροσκάφη τα οποία υποτίθεται ότι εκτελούν ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.

Ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι «το δημοσίευμα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα». Βέβαια, διαβάζοντας προσεκτικά όλη την ανακοίνωση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε κάποιος «φανατισμός» για διάψευση. Κάθε άλλο...

Αφού κάνει λόγο για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει διατυπώσει και προσφάτως τις θέσεις της στα θέματα αυτά με την επιστολή του πρωθυπουργού στον Τούρκο ομόλογό του, τα ίδια δε σημεία έχω τονίσει και εγώ στον Τούρκο ομόλογό μου, όσες φορές είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις μαζί του». Επίσης ο Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του τα έχει περισσότερο με την «προσέγγιση» του δημοσιεύματος στο θέμα παρά με την ουσία του.

Τα γεγονότα

Καλές οι ανακοινώσεις και οι προσπάθειες διάψευσης, υπάρχουν όμως και γεγονότα που όχι μόνο δεν μπορούν να αγνοηθούν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι η Αθήνα κάτι είναι έτοιμη να συζητήσει:

*Δρούτσας και Νταβούτογλου έχουν συναντηθεί δύο φορές προσφάτως, χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων. Τι συζητήθηκε το ξέρουν μόνο οι δυο τους και οι Παπανδρέου - Ερντογάν.

*Η προσπάθεια μετατροπής του μισού Αιγαίου σε γκρίζα ζώνη κατά κάποιο τρόπο έχει δυστυχώς μπει σε εφαρμογή. Οι διαταγές που έχουν εδώ και μήνες οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προκαλέσει πολλές αναταράξεις στις μοίρες ετοιμότητας. Στο «μιλητό» κι όχι στο γραπτό, που ως γνωστόν πάντα μένει, οι χειριστές έχουν διαταχθεί να μην πλησιάζουν τα τουρκικά μαχητικά σε απόσταση μικρότερη των 4 μιλίων, ώστε να μην γίνονται εμπλοκές και να αποφεύγουμε την ένταση.

*Η προφορική εντολή επιβεβαιώνεται από τα ψυχρά αριθμητικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Την ίδια ώρα που οι αριθμοί των παραβιάσεων αυξάνονται, ο αριθμός των εμπλοκών είναι... μηδέν!

*Για πρώτη φορά την περίοδο που οι μουσουλμάνοι είχαν Μπαϊράμι δόθηκε... κατεύθυνση στους διοικητές των πολεμικών μοιρών της Π.Α. να σχεδιάζουν εκπαιδευτικές αποστολές όχι στο Αιγαίο, αλλά στην... Κοζάνη και το Ιόνιο! Λέμε κατεύθυνση κι όχι διαταγή, γιατί οι «γαλονάδες» δεν τόλμησαν να στείλουν έγγραφη διαταγή, φοβούμενοι την αντίδραση των πιτσιρικάδων. Την οποία βέβαια δεν απέφυγαν, αφού το σούσουρο που προκλήθηκε στις μονάδες διέρρευσε.

*Όταν τα Χριστούγεννα οι Τούρκοι μας έγραψαν... στα «φέσια» τους και μπήκαν στο Αιγαίο, μόνο τότε ο Βενιζέλος, που βρισκόταν στη Βιέννη, επικοινώνησε με τους αεροπόρους και τους είπε ότι κινήσεις καλής θέλησης, μέχρι υπερβολής, τέλος. Ο ίδιος βέβαια πριν από δυο εβδομάδες σε ομιλία του έκανε λόγο για δυνατότητα διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο τι εννοεί. Να είχε στο μυαλό του τη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποίηση» μέρους του Αιγαίου;

Υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα προς εξέταση:

*Το Πεντάγωνο γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζει το υπουργείο Εξωτερικών ή όχι; Υπάρχει κοινή γραμμή ή διαφορετικές προσεγγίσεις; Ο Δρούτσας ενημερώνει τον Βενιζέλο ή μόνο τον Παπανδρέου;

*Ακόμη και ο ίδιος ο Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ένα μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνομιλιών με τους απέναντι. Ο υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για περίοδο εσωτερικής θεσμικής και πολιτικής έντασης στην Τουρκία. Κι έχει απόλυτο δίκιο. Με ποιον πρέπει να συζητήσεις – αν δεχτούμε ότι υπάρχει κάτι προς συζήτηση – στην Άγκυρα; Με τον Νταβούτογλου, που όποτε του κάνουμε παράπονα για τις υπερπτήσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο μας λέει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους στρατιωτικούς;

Όλα αυτά την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, εντός ΝΑΤΟ, για τη νέα δομή της Συμμαχίας. Σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση η Άγκυρα έχει στυλώσει τα πόδια και θέλει τα παράκτια ραντάρ της να ελέγχουν το Αιγαίο μέχρι τον 25ο παράλληλο. Από την πρώτη Μαρτίου έχουν ξαναρχίσει τη γνωστή ιστορία με τις απειλές αναχαίτισης αεροσκαφών της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, τα οποία επιτηρούν για λαθρομετανάστες.

Αυτές τις ημέρες βέβαια θα έχουν να παρακολουθούν και κάτι πιο συναρπαστικό. Ο φίλος Νικολά Σαρκοζί έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα τρίμηνο το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» στο Αιγαίο. Εννοείται ότι είναι... τίγκα φορτωμένο με Rafale, τα οποία θα κάνουν αερομαχίες με ελληνικά F-16. Μοιάζει με στρατιωτική συνεκπαίδευση, αλλά μάλλον πρόκειται για εμπορικό... προμόσιον.

to pontiki

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4922&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote