Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΡΟΣΗΣ ΕΦΥΓΕ.....
Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΡΟΣΗΣ ΕΦΥΓΕ..... Εκτύπωση E-mail
13.03.10

Του Σάκη Σερέτη

 

Δίνοντας την τελευταία μάχη της ζωής του κόντρα στην επάρατη νόσο, έφυγε απο κοντά μας ο φιλόσοφος μαχητής -δημοσιογράφος Παντελής Κορόσης, το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαρτίου.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και απο το 1968 βρισκόταν στο μετερίζι της μάχιμης δημοσιογραφίας αρχίζοντας την σταδιοδρομία του με το μηνιαίο Ελληνοχριστιανικό περιοδικό ΑΝΕΣΠΕΡΟΝ ΦΩΣ και την μηνιαία εφημερίδα ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, την οποία αργότερα μετονόμασε ΒΟΙΩΤΙΚΗ.

Η εν λόγω εφημερίδα είχε σαν έδρα την Θήβα και αναβαθμιζόμενη, κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση αποτελώντας κύρια πηγή ενημέρωσης για τους κατοίκους της Βοιωτίας.

Από τις στήλες της Βοιωτικής ενημέρωνε , προβλημάτιζε και ταυτόχρονα εμψύχωνε το αναγνωστικό του κοινό, στον αγώνα ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών. Παράλληλα συνεργαζόταν σαν συντάκτης , ρεπόρτερ και ανταποκριτής, με την εφημερίδα Βραδυνή μέχρι την δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη.

Εδιώχθη για τα αντιδραστικά του άρθρα και σύρθηκε τέσσερις φορές στα ποινικά δικαστήρια, με την κατηγορία της περιύβρισης της αρχής,αλλα αθωωνόταν πανηγυρικά με πρωτοβουλία της ίδιας κατηγορούσας αρχής,η οποία έβλεπε στο πρόσωπο του, τον ατίθασσο δημοσιογράφο που αρνείται να υποτάξει το πνεύμα και την πέννα του στην υπηρεσία της χούντας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός εκ των δικαστών του (Εισαγγελέας Αυγερίδης), ο οποίος τόνισε ότι "πάντοτε θα υπάρχουν οι "τρελοί" νέοι με την οξύτητα του νού και την λεπτότητα της διάνοιας, που τόση μεγάλη ανάγκη έχει κατά καιρούς η Πατρίδα ".

 

Σπούδασε στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας, πεζογραφίας ,λογοτεχνίας, μουσικής και παιδαγωγικής.

Ένα άλλο εκδοτικό του εγχείρημα έχει να κάνει με την εφημερίδα ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΙΣ με ανάδοχο τον Μητροπολίτη Κορινθίας Παντελεήμονα Καρανικόλα και τις ευχές του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Η εφημερίδα διακρίθηκε αρκετά τολμηρή εναντίον της καθεστηκυίας Εκκλησιαστικής χούντας του Ιερώνυμου και των επισκόπων του, ενώ παράλληλα συντέλεσε στην αποτελεσματική κατασίγαση και κατάπαυση των παθών των αρχιερέων της Ιερωνυμείου εκκλησιαστικής χούντας ,κατά της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας της πατρίδος και στην αποκατάσταση της Κανονικότητας στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Μετανάστευσε στον Καναδά όπου εξέδωσε το περιοδικό ΜΟΡΦΕΣ και τελευταίος σταθμός της ζωής του η Νέα Υόρκη, που είχε ακόμη ένα εκδοτικό εγχείρημα με την εφημερίδα ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ.

Η γνωριμία μου με τον Παντελή Κορόση, άρχισε μέσω μιας συνεργασίας που είχαμε στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό HELLAS FM της Νέας Υόρκης ,κατα την περίοδο 2004-2005 όπου είχε την παραγωγή και παρουσίαση της καθημερινής εκπομπής "Μεγεθύνσεις".

Μια εκπομπή που σύντομα καθιερώθηκε και απέκτησε φανατικούς ακροατές ,καθόσον έδινε την δυνατότητα σε όλους τους Ομογενείς, να συνδιαλέγονται ανταλλάσοντας απόψεις σε πολιτισμένο επίπεδο ,ενώ παράλληλα με νηφαλιότητα και σύνεση, αναδείκνυε τα κακώς κείμενα της πνευματικής και πολιτικής εξουσίας. Με καλοπροαίρετη διάθεση και πάντα μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ο Παντελής Κορόσης άνοιγε κάθε βράδυ ενα παράθυρο επικοινωνίας με τους ακροατές και δεν δίστασε ποτέ να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα,όσο ψηλά και αν βρίσκονταν .

Υπήρξε εξαιρετικός συνεργάτης και δάσκαλος για τον γράφοντα ,καθώς πάντοτε δεν έχανε την ευκαιρία να με εμψυχώνει και να με οπλίζει με δύναμη στις δύσκολες στιγμές.Ακριβοδίκαιος κριτής καθώς ήταν,έλεγε πάντα τα πράγματα με το όνομά τους και αυτό δεν άρεσε σε κάποιους .

Ωστόσο ακόμη και οι επικριτές του, έχουν πάντα ενα καλό λόγο για τον δημοσιογράφο, που ποτέ του δεν βούτηξε την πέννα του στο μελάνι της σκοπιμότητας,

Ένθερμος υποστηρικτής του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα,αφιέρωσε πολλές σελίδες στο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟ, καυτηριάζοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες ,τα οικονομικά συμφέροντα και τα παιχνίδια εξουσίας, που έπλεξαν τον ιστό της ίντριγκας και συντέλεσαν στην απομάκρυνση του Σπυρίδωνος απο την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δεν δίστασε ούτε μια φορά να εκφράσει ανοιχτά και αιτιολογημένα τις απόψεις του, γεγονός που τον έφερε αρκετές φορές απέναντι στο κατεστημένο, με οτι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για έναν επαγγελματία δημοσιογράφο.

Βαθειά θρησκευόμενο άτομο με σημαντικές γνώσεις στην παραδοσιακή Βυζαντινή μουσική, διετέλεσε επί σειρά ετών δεύτερος ψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών ,ενώ τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, ήταν ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο Greenlawn Long Island, όπου αποτέλεσε και τον τελευταίο σταθμό του στο μεγάλο ταξίδι της ζωής .

Υπήρξε τακτικό μέλος των ενώσεων ημερήσιου και συνδικαλιστικού τύπου, ιδιοκτητών εβδομαδιαίου τύπου, συντακτών επαρχιακού τύπου, μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και πρώην υποψήφιος βουλευτής.

Σύσσωμη η κοινότητα της Αγίας Παρασκευής Greenlawn Long Island και ο ιερατικώς προιστάμενος Ιερέας Δημήτριος Μωραίτης, συμπαραστάθηκαν αδιάκοπα στην περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε ο Παντελής Κορόσης και με δικές τους ενέργειες ,καλύφθηκε το κόστος εγχείρησης και νοσοκομειακής περίθαλψης που του παρασχέθηκε, όπως επίσης ανέλαβαν και τις τελευταίες διαδικασίες ταφής του.

Η Ομογένεια θα θυμάται για πάντα τον Παντελή Κορόση, καθώς ο πύρινος λόγος του , η καθαρότητα του ήθους του ,και η αταλάντευτη δημοσιογραφική του πορεία ,τον καθιέρωσαν στην συνείδηση όλων μας ,σαν την φωνή της αλήθειας που πάντα υπερασπιζόταν με πάθος το δίκαιο και ηθικό.

 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4919&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 21.03.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote