Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Εκτύπωση E-mail
13.03.10

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δημοσιεύτηκε η επίσημη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα για το 2009.

Στην έκθεση αναφέρεται οτι σημειώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις από μέρους των δυνάμεων Ασφαλείας, ιδιαίτερα σε βάρος παράνομων μεταναστών και αθιγγάνων. Τονίζεται όμως οτι η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει, από τον Οκτώβριο, σειρά μέτρων, όπως το προσωρινό κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, η σύσταση επιτροπής  για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου και η σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών.

Στο τμήμα περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου γινεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά σε καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και έχει σημειωθεί μικρή μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008.   

Σημειώνει, επίσης, ότι παρατηρήθηκαν κακές συνθήκες κράτησης σε πολλές φυλακές και σε εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών.

Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει παράλληλα ορισμένους νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην θρησκευτική ελευθερία, καθώς και ελλείψεις σε μέσα και νομική βοήθεια για άτομα που ζητούν άσυλο και για πρόσφυγες.

Τέλος, στο τμήμα για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως "μειονότητες" ή "γλωσσικές μειονότητες".  Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, στην άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη σλαβική διάλεκτο ως "μακεδονική", ενώ οι ελληνικές αρχές και τα δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο "Μακεδόνας" προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν.
  enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4917&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote