Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέοι δρόμοι συνεργασίας με ΗΠΑ
Νέοι δρόμοι συνεργασίας με ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
12.03.10

Με την κατάργηση της βίζας και τη θερμή στήριξη του προέδρου Ομπάμα, στις αποσκευές του, ολοκλήρωσε χθες την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η αποστολή του να πείσει και τις ΗΠΑ ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί απλώς και μόνο ένα σύμπτωμα ενός συνολικότερου προβλήματος, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα πριν διαχυθεί και απειλήσει όλες τις εθνικές οικονομίες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε στήριξη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η διαδικασία θέσπισης κανόνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μάλιστα ο κ. Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» ώστε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των G20.

Αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, παρόντος και του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός στις καλές και στις κακές στιγμές θα έχει πάντοτε έναν φίλο και εταίρο, τις ΗΠΑ...», θέλοντας έτσι να δώσει ο ίδιος το συμβολικό μήνυμα πολιτικής στήριξης της Ελλάδας.Η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας και το ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα με τους κερδοσκόπους της αγοράς προσφέρουν, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ένα νέο πεδίο συνεργασίας.

Αυτό καταγράφηκε και στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις ιδέες που θα προωθήσει η αμερικανική πλευρά στους G20 για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και την επιβολή κανόνων στη λειτουργία των αγορών.

Υποστήριξη, όμως, προσφέρθηκε και από τη Βουλή, όπου η πρόεδρος κ. Πελόσι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαβεβαίωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα μείνει μόνος του, αλλά οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές».

Ιδιαιτέρα σημαντική ήταν, όμως, για τον κ. Παπανδρέου και η προσωπική στήριξη που του προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, με την απόφασή του για κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες πολίτες με την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα Visa Waiver, απόφαση που ελήφθη παρά τις ενστάσεις της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Ναπολιτάνο. Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver έχει πέραν της πρακτικής σημασίας και ισχυρό συμβολισμό, αυτόν που αποκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα.

O Mπιλ Κλίντον
Σημαντική στήριξη στην Ελλάδα και στον Γ. Παπανδρέου προσωπικά προσέφερε και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα μας παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΕ ενοποιήθηκε πρώτα σε νομισματικό επίπεδο, πριν ενοποιηθεί στο οικονομικό και το πολιτικό».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ειδική μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας να βγει από την κρίση και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει, ενώ εξήρε το έργο του κ. Παπανδρέου.

«Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία μπορούν να ξεπεράσουν, και κανείς δεν πρέπει να στοιχηματίσει εναντίον τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε την Τρίτη σε δείπνο που οργανώθηκε προς τιμήν του, στο οποίο είχαν προσκληθεί περίπου τριάντα ομογενείς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, οι οποίοι ενημερωθήκαν από τον ίδιο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4914&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote