Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διπλωματική ένταση μεταξύ Σουηδίας - Τουρκίας
Διπλωματική ένταση μεταξύ Σουηδίας - Τουρκίας Εκτύπωση E-mail
12.03.10

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Σουηδία, έπειτα από την απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και όλων των Χριστιανικών μειονοτήτων από τους Οθωμανούς, ελήφθη με οριακή πλειοψηφία - 131 βουλευτές υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση και 130 την καταψήφισαν.

Η πρόταση έβρισκε αντίθετα τα κόμματα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά τρεις κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν.

Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου και τη χαρακτήρισε ως λαθεμένη και χωρίς ιστορική βάση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στη Στοκχόλμη, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση που καταδικάζει την απόφαση.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Κάρλ Μπίλντ, δήλωσε πως το ψήφισμα ήταν λάθος και διευκρίνισε πως αυτό δεν αλλάζει τη στάση της κυβέρνησης η οποία εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης έρχεται μια εβδομάδα έπειτα και από το ψήφισμα της βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, που επίσης αναγνώρισε τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία και  προκάλεσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας με την ανάκληση του πρέσβη της εκεί.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4909&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote