Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνάντηση Μπάιντεν - Αμπάς
Συνάντηση Μπάιντεν - Αμπάς Εκτύπωση E-mail
11.03.10

Στον απόηχο του «δυνατού χαστουκιού» -όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των έντυπων μέσων της Μέσης Ανατολής- που δέχθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση και ενώ ο αραβικός κόσμος καλεί πλέον την Ουάσιγκτον να λάβει «πραγματικά μέτρα» εις βάρος της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Τζο Μπάιντεν μετέβη χθες στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με ξεκάθαρο στόχο να διασώσει το αμερικανικό σχέδιο των έμμεσων διαπραγματεύσεων.

Η ανακοίνωση της έκδοσης αδειών για την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών αποκλειστικά για Εβραίους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του πρώτου. Ο κ. Μπάιντεν όχι μόνο καταδίκασε το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ, αλλά εκδήλωσε τη δυσφορία του καθυστερώντας για ενενήντα ολόκληρα λεπτά στο προς τιμήν του δείπνο που διοργανώθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία.

 

«Το περιεχόμενο και η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης της ανακοίνωσης, δεδομένου μάλιστα ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, αποτελούν ενέργεια που υπονομεύει την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης», τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε μια ατμόσφαιρα που θα στηρίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να αποφεύγουμε κινήσεις που θα τις περιπλέξουν», συνέχισε ο ίδιος.

 

Καταδίκασαν ΟΗΕ, Ε.Ε.

 

«Απαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν πρόκειται να προδικάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», προειδοποίησε με νόημα ο κ. Μπάιντεν. Την αδειοδότηση για την ανέγερση νέων εβραϊκών κατοικιών στη συνοικία Ραμάτ Σλόμο της ανατολικής Ιερουσαλήμ καταδίκασαν σε έντονο ύφος τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, όσο και η επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βαρόνη Κάθριν Αστον.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των υπερορθόδοξων Εβραίων, Ελί Γισάι, υποστήριξε ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης δεν ήταν προμελετημένη. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη και να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής του αντιπροέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Γισάι. «Δεν παρακολουθώ τη δράση όλων των επιτροπών που εγκρίνουν τα οικοδομικά έργα στην Ιερουσαλήμ και ως εκ τούτου δεν ενημερώθηκα για τη συγκεκριμένη έγκριση, καθώς πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας», συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Γισάι, όμως, διευκρίνισε ότι απολογείται μόνο για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης και όχι για την ουσία της.

 

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ούτε ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι το μορατόριουμ στην ανάπτυξη των εποικισμών δεν ισχύει για την ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία θεωρεί «αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους», ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Μπάιντεν. «Κανείς δεν ήθελε να σας προσβάλει ή να υπονομεύσει την επίσκεψή σας, καθώς όλοι μας πιστεύουμε ότι είστε ένας πραγματικός φίλος του Ισραήλ», φέρεται να του είπε ο κ. Νετανιάχου.

 

Τι είπε ο Αμπάς

 

Παραμένει, πάντως, αμφίβολο αν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατόρθωσε χθες να καθησυχάσει την παλαιστινιακή πλευρά. Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Αμπάς, ο κ. Μπάιντεν τόνισε εκ νέου ότι η κίνηση των Ισραηλινών υπονομεύει την προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας και υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται ένα ανεξάρτητο κράτος.

 

Ο κ. Αμπάς, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν τύχη όσο οι Ισραηλινοί καταφεύγουν σε προκλητικές ενέργειες. Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τον κ. Νετανιάχου να ακυρώσει την απόφαση ανέγερσης κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4908&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote